Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Σαρακατσάνοι ίσον Βλάχοι; Όχι.

 
Σαρακατσάνοι
Αιτία του «μπερδέματος» αποτέλεσε ο κοινός νομαδικός τρόπος ζωής και η κοινή ενασχόληση με την κτηνοτροφία και των Σαρακατσάνων και των Βλάχων.
Οι τελευταίοι ήταν, πριν από αιώνες, εγκατεστημένοι σε χωριά, ενώ οι Σαρακατσάνοι ήταν καθαροί νομάδες, δεν είχαν πουθενά χωριό.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Πάτρικ Λη Φέρμορ στο βιβλίο του «Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα»:
«Αντίθετα από τους μισο-νομάδες της Ελλάδας- τους Κουτσόβλαχους και τους Καραγκούνιδες, που έχουν όλοι ορεινά χωριά από όπου αποδημούν και όπου ξαναγυρίζουν, αφού ταξιδέψουν τον μισό χρόνο για να βρουν βοσκές- οι Σαρακατσάνοι δεν έχουν δικό τους τίποτα πιο μόνιμο παρά τούτες τις κατοικίες από λυγαριά και βούρλο (σ.σ. οι καλύβες). Όλοι τους όμως λογαριάζουν για πατρίδα τους κάποια ράχη, κάποια στάνη ή κάποια οροσειρά, όπου έχουν βοσκήσει τα πρόβατά τους, αιώνες τώρα, κάθε καλοκαίρι».
Η κύρια διαφορά: Οι Βλάχοι, εκτός από τα ελληνικά μιλούν και τα βλάχικα, ενώ οι Σαρακατσάνοι μιλούν μόνο ελληνικά, δεν έχουν απολύτως καμία άλλη γλώσσα ή διάλεκτο.
Άλλες διαφορές: Στην ενδυμασία, στα ήθη και έθιμα κ.ά.
Οι Σαρακατσάνοι και οι Βλάχοι ήταν ενδογαμικοί, δεν παντρευόντουσαν μεταξύ τους, ενώ τα τσελιγκάτα τους ήταν χώρια.
Πηγή:  Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.