Καρατζιόλι χόρε μπούνε, σκιντιλιάστι τις κα λούνε - Καρατζιόλι χωριό καλό, λάμπει σαν το φεγγάρι
Το Αργυροπούλι (παλιότερες ονομασίες Ηλώνη και Καρατζόλι) του Δήμου Τυρνάβου, απέχει μόλις 13 χλμ από τον Τύρναβο και 29 χλμ από τη Λάρισα σε υψόμετρο 164μ.
Η μυκηναϊκή πόλη, Ηλώνη, που αναφέρει ο Όμηρος για τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο, είναι η Λειμώνη των κλασικών χρόνων, πόλη με εύφορο λιβάδια, που ποτιζόταν από τα νερά της πηγής Μάτι. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης σώζονται στο Καστρί Αργυροπουλίου. Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (=μαύρο ρέμα) ν' αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής (πολιούχος) στην πλατεία του χωριού (1884), στον τύπο της βασιλικής 2 χλμ από το Αργυροπούλι στις όχθες του ποταμού, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής του19ου αι., στον τύπο της βασιλικής, χτισμένη πάνω σε λόφο απ' όπου η θέα στον κάμπο είναι γοητευτική.
Το πέτρινο γεφύρι Μωραΐτη κατασκευασμένο το 1908 συνδέει το χωριό με την ομώνυμη περιοχή. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας διατηρείται τζαμί στην ομώνυμη περιοχή με μιναρέ, όπου υπάρχει και πέτρινη βρύση.
Πριν το 1850 στην περιοχή υπήρχε ένας μικρός ασήμαντος οικισμός που κατοικούνταν από Τούρκους και λίγους χριστιανούς. Με την δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους ο οικισμός ενισχύθηκε από μια μεγάλη ομάδα οικογενειών Αρβανιτοβλάχων με προέλευση την περιοχή της Φράσσαρης Πρεμετής Βορείου Ηπείρου. Οι οικογένειες αυτές μετά την καταστροφή των οικισμών τους περιφέρονταν ως σκηνίτες στα χειμαδιά της Θεσσαλίας ενώ το καλοκαίρι μετέβαιναν στην περιοχή Γράμμου και Βοίου δυτικής Μακεδονίας.Το Αργυροπούλι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός σε πληθυσμό Βλάχων αυτής της καταγωγής στην Ελλάδα μετά το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου. Στον οικισμό προστέθηκαν λίγες οικογένειες Περιβολιωτών Βλάχων.
Ξεχωριστά είναι τα πανηγύρια στο Αργυροπούλι, όπως της Ζωοδόχου Πηγής στην ομώνυμη εκκλησία με υπαίθριο εμπόριο, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη, χορό και γλέντι. Επίσης, στον εορτασμό της Ανάληψης του Σωτήρα, 40 μέρες μετά το Πάσχα, οι κάτοικοι γιορτάζουν στον παρόχθιο χώρο, όπου μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι. Στις 26/7 της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με συρροή προσκυνητών, οι περισσότεροι από τους οποίους διανυκτερεύουν μέσα στην εκκλησία και στον αύλειο χώρο, και ανήμερα οι παρευρισκόμενοι διασκεδάζουν με δημοτική μουσική. Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην πλατεία με διανομή παραδοσιακής φασολάδας και πλούσιο γλέντι. Οι συμμετέχοντες στις διάφορες εκδηλώσεις ξεφαντώνουν με τους ρυθμούς των χορών τσάμικου, στα τρία, συρτού και μικτών.
Στο χωριό εδρεύει ο Αθλητικός Σύλλογος «Δόξα Αργυροπουλίου». Σήμερα το Αργυροπούλι κατοικείται από 2.013 άτομα, με κύριες ασχολίες τη γεωργία (αμπέλια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, καπνά, μποστάνια, αμυγδαλιές και ελιές), την κτηνοτροφία και την ξυλεία, επίσης διατηρούνται διατηρούνται πολλά καταστήματα ψητοπωλείων.
Φώτης Τράσιας
Ερμηνευτής Παραδοσιακών Τραγουδιών
Φώτης Τράσιας
Ερμηνευτής Παραδοσιακών Τραγουδιών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.