Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Τα τρία βιβλία του δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου για τους Ελληνόβλαχους της ΑκαρνανίαςΟ δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου (γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας από Ελληνόβλαχους γονείς και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών). Ο Δημήτρης Στεργίου, εκτός από τα έξι βιβλία για τη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας μετά το 1972 κι ένα μυθιστόρημα («τα Βράχια») έγραψε (κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν) άλλα τρία βιβλία για τους Ελληνόβλαχους της Ακαρνανίας, του χωριού του, της Παλαιομάνινας, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Το 1997 ίδρυσε την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα με πρωτοβουλίες για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και βλάχικης παράδοσης του χωριού του. 

Είναι κατά σειράν τα ακόλουθα: 

«Παλαιομάνινα: Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα». Έκδοση του ιδίου για λογαριασμό του πολιτιστικού σωματείου του χωριού του «Σύλλογος Παλαιομανιωτών Σαυρία». Αθήνα 1996 (έχει εξαντληθεί). 

Πρόκειται για ένα βιβλίο ωδή και θρήνο για το κατάντημα της απέραντης αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας, το οποίο προκάλεσε στη συνέχεια το ενδιαφέρον της Πολιτείας και χορηγών για τη διάσωση, ανάδειξη και ανάπτυξη από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 1997.

«Τα βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες». Εκδόσεις Δ. Παπαδήμα, με πρόλογο του Αχιλλέα Λαζάρου και 25 εικόνες εκτός κειμένου. Αθήνα 2001. 

Παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία των Ελληνοβλάχων της Ακαρνανίας, τις σχέσεις τους με τον Αλη πασά, το βλάχικο γάμο της Παλαιομάνινας με τις αρχαιοελληνικές ρίζες και όλα τα βλάχικα έθιμα (γέννηση, θάνατος, βλάχικα τραγούδια και πολλά άλλα) με αρχαιοελληνικές ρίζες. 

«Λεξικό. 4.500 μυκηναϊκές, ομηρικές, βυζαντινές και νεολληνικές ρίζες στο βλάχικο λόγο». Εκδόσεις Δ. Παπαδήμα, Αθήνα 2007. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξέπληξε πολλούς γλωσσολόγους και επιστήμονες, όπως τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τις γλωσσολογικές αποκαλύψεις, οι οποίες καταφέρουν ένα ηχηρό ράπισμα στη γνωστή αντεθνική προπαγάνδα για τους Ελληνόβλαχους.Ευχαριστούμε τον κ.Δημήτρη Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.