Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λαλούμεν και το βλαχόφωνον ιδίωμα, αλλ' η όλη ψυχή και καρδία ημών είναι ελληνική.


Το παλαιότερο κείμενο για τους βλαχόφωνους Ελληνες, στο οποίο αναφέρθηκε η στήλη στο προηγούμενο, είχε συνέχεια. Εγραφε για μια διακήρυξη - «Εκκλησιν των εν Τσοτυλίω βλαχοφώνων Ελλήνων προς την Εκκλησίαν και το Γένος», που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1909 στην «Αλήθεια» της Θεσσαλονίκης και εξέφραζε το φρόνημα των βλάχων, ως εξής:
«[...] Λαλούμεν και το βλαχόφωνον ιδίωμα, αλλ' η όλη ψυχή και καρδία ημών είναι ελληνική. Είμεθα γνήσιοι Ελληνες, ζυμωθέντες μεθ' όλου του Γένους ημών [...] υπερήφανοι επί τη καταγωγή και τω λαμπρώ ονόματι ημών [...] Ορκιζόμεθα εις την ιεράν μνήμην των πατέρων ημών ότι Ελληνες εσμέν και Ελληνες θ' αποθάνωμεν».
Στις 4 Απριλίου 1909, με νέα διακήρυξη τονίζουν ότι «η ημετέρα, ως και αι λοιπαί ελληνοβλαχικαί κοινότητες, επαίρουσιν εξ αναμνήσεων και πόθων προς το μεγαλείον της μεγάλης ημών μητρός, ακοίμητον διατηρούσι το πυρ των εθνικών παραδόσεων και του βίου του ελληνικού».
Τα τελευταία λόγια, μαζί με το γεγονός ότι οι βλαχόφωνοι Ελληνες δίνουν αρχαία ελληνικά ονόματα στα παιδιά τους, ενέπνευσαν το «Δεκαπενταύγουστο στη Σαμαρίνα»:

«Ουρανία, Μελπομένη, Αντιγόνη/άγουν τη γιορτή τους/μαζί με τη γιορτή της Παναγιάς/ψηλά στη Σαμαρίνα.//Βγήκαν οι βλάχοι στα βουνά/κι ο Τσιάτσιος κατεβαίνει/μωρέ παιδιά καημένα/παιδιά της Σαμαρίνας.//Τον πιάνουν απ' το χέρι οι φοιτήτριες/να σύρει πρώτος το χορό/και με χρωματιστά μαντήλια/στέλνουν φιλιά και χαιρετίσματα στο Σμόλικα/και προξενεύουν την αγάπη.//Βαρύ το βήμα των γερόντων/πιάνει κουβέντα με τη γη/και αφουγκράζεται μαζί της/αντίλαλους ελληνικούς/αρχαίων ονομάτων και νομίμων.//Και συνιόντες οι Σαμαριναίοι/επαίρουσι μ' όλους τους βλάχους/εξ αναμνήσεων και πόθων/πως εξ αρχής Ελληνες όντες/Ελλήνων τέκνα δίνουν στην πατρίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.