Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ετεροφωνήσαντες


Εγραφε σε προηγούμενο σημείωμα η στήλη για τους Βαλαάδες και τα τεκμήρια του κ. Βαρσαμίδη, από τα οποία προκύπτει ότι εξισλαμίστηκαν μάλλον με τον μπακλαβά παρά με το γιαταγάνι. Και κατέληγε πως, αν οι Βαλαάδες ήταν άξιοι συμπάθειας, ο ιστορικός έπαινος ανήκει στους απροσκύνητους που, και καταδιωκόμενοι, έμειναν πιστοί στα πάτρια.
Την ίδια συναίσθηση φαίνεται ότι είχαν για τη γενιά τους και οι Βλάχοι του Τσοτυλίου, που, σ' εξεζητημένης κομψότητας και σαφήνειας γλαφυρά ελληνικά της λόγιας γλώσσας, έγραφαν το 1909 σε διακήρυξή τους, στην «Αλήθεια» της Θεσσαλονίκης:
«...Παλαιοί χρόνοι, ουχ ημείς ημάρτομεν δι' ατυχές της γλώσσης παράπτωμα...».
Εννοούσαν ότι δεν έφταιγαν αυτοί που οι πρόγονοί τους δεν άντεξαν στο γλωσσικό εκλατινισμό, που συντελέστηκε αργά, αφού επί αιώνες (Ρωμαιοκρατία, σταδιακά εξελληνιζόμενη Βυζαντινή Αυτοκρατορία) επίσημη γλώσσα ήταν τα λατινικά. Στους αιώνες αυτούς, η μετάλλαξη της ρωμαϊκής συνείδησης του κράτους σε ελληνική έγινε με εργαλείο ΚΑΙ τους λατινοφωνήσαντες Ελληνες, που είχαν διατηρήσει (και επειδή είχαν διατηρήσει) ακμαία τη συνείδηση της ελληνικής καταγωγής.
Ομως το εθνικό φρόνημα των Βλάχων του Τσοτυλίου οδηγούσε τη σκέψη τους σε ιστορική σύγκριση προς εκείνες τις γενιές των Ελλήνων που είχαν εμμείνει και στα γλωσσικά πάτρια -συνεπώς «ατυχές παράπτωμα» ο γλωσσικός εκλατινισμός.
Εκαμναν λάθος εκείνοι οι υπερευαίσθητοι Ελληνόβλαχοι, όπως θα έκαμνε και όποιος θα υποστήριζε ανιστόρητα ότι είναι άλλης τάξεως Ελληνες οι τουρκοφωνήσαντες Ελληνες της Καππαδοκίας, σε σχέση με όσους διατήρησαν την ακραιφνή ελληνίδα γλώσσα των Ποντίων.

Απαιτείται γνώση ιστορικών συνθηκών και ιδιαιτέρου περιβάλλοντος υπό τις οποίες και εντός του οποίου οι Βλάχοι και οι λεγόμενοι Τουρκόφωνοι μίλησαν άλλη γλώσσα, αλλά δεν άλλαξαν συνείδηση. Σε αντίθεση με τους Βαλαάδες που κράτησαν τη γλώσσα αλλά έχασαν τη συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.