Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός διαπρεπής καθηγητής Νικόλαος Σταύρου


Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον, Νικόλαος Σταύρου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.

Ο γνωστός ακαδημαϊκός, ο οποίος ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, απεβίωσε μετά από καρδιακό πρόβλημα, σε νοσοκομείο της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατο το 1991.

Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Από το ιστολόγιο βλαχόφωνοι Έλληνες
Ο καθηγητής Νικόλαος Σταύρου, σύμφωνα με κάποιο δημοσίευμα, ήταν εν μέρει βλάχικης καταγωγής από την Β. Ήπειρο (σημ. νότια Αλβανία), αμερικανός πολίτης με έντονη δραστηριοποίηση στα θέματα της Ελλάδας. Η πληροφορία ότι ήταν εν μέρει βλάχικης καταγωγής δημοσιεύτηκε στο πανεπιστημιακό περιοδικό Mediterranean Quarterly, Vol. 15, No. 4. Ο Σταύρου ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του συγκεκριμένου περιοδικού, οπότε θα του ήταν εύκολο να το διαψεύσει αν δεν ίσχυε η πληροφορία.
Να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την ευχή όλοι να προσπαθήσουν ώστε να συνεχιστεί το έργο του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...

Πηγή: Τα Νέα On-Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.