Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Το κόμμα των Ρουμανιζόντων Βλάχων στην Αλβανία


Δεν είναι μόνο προσωπικές φιλοδοξίες ή εφήμερα συμφέροντα εκλογικών υπολογισμών αυτά που προκαλούν την κομματογένεση, στο μικρό εκ’ των πραγμάτων χώρο της κοινωνία των ποικίλης φύσης μειονοτήτων στην Αλβανία. Πολλές φορές η εκδήλωση μικρών πολιτικών σχηματισμών για λογαριασμό μειονότητας, ακολουθεί την καμπύλη κάποιων δυναμικών στο χώρο της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής στο χώρο της Βαλκανικής.

Το καλύτερο επ’ αυτού παράδειγμα δεν είναι παρά η ίδρυση του κόμματος των Ρουμανιζόντων Βλάχων στην Αλβανία. Η αναγγελία ίδρυσής του συμπίπτει χρονικά με την εν εξελίξει καμπάνια της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας, επαναπροσέγγισης Βλαχικών ομάδων σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής και ένταξής τους στα πλαίσια προώθησης των ρουμανικών συμφερόντων και του ρουμανικού μεγαλοϊδεατισμού. Την ίδια ακριβώς στιγμή που στα Τίρανα ένας εκ’ της ομάδας των Ρουμανιζόντων Βλάχων της Αλβανίας διάβαζε την ανακοίνωση ίδρυσης του σχηματισμού, στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας απειλούσε να θέσει βέτο για την απόρριψη της αίτησης της Σερβίας να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Την πίεση αυτή ο Ρουμάνος επικεφαλής της διπλωματίας την άσκησε προκειμένου να αναγνωρίσει η Σερβία ως Ρουμανίζοντες τους περίπου 80000 Βλάχους που ζουν στη χώρα.

Κάτι αντίστοιχο εξ’ άλλου είχε θέσει μέσα στα Τίρανα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Δημοκρατίας.

Αυτή όμως είναι η μία διάσταση της υπόθεσης. Η άλλη έχει με τις πολλαπλές συγχύσεις που επιδίωξαν ήδη να δημιουργήσουν και που θα είναι πιο έντονες στο μέλλον. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στο ζήτημα του εθνικού διαχωρισμού και της πολυδιάσπασης που θα προκύψει. Εκεί μπορεί η Ρουμανία, όπως έπραξε για τη Σερβία (παρά τη δεδηλωμένη γενική θέση ότι στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων), να το κάνει και για την Αλβανία. Να πιέσει δηλαδή εξαρτώντας την θετική της ψήφο για την αναβάθμιση της σχέσης της Αλβανίας με την ΕΕ με αναγόρευση της γλωσσο-πολιτιστικής μειονότητας των ρουμανιζόντων Βλάχων σε εθνική μειονότητα. Εδώ μάλιστα δεν αποκλείεται να έχει και επιτυχή έκβαση.

Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αλβανική πολιτική τάξη, προκειμένου να πιέσει αριθμητικά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και να ελέγξει κοινωνικές ζυμώσεις αφύπνισης του Ελληνισμού, να ενδώσει και να αναγνωρίσει Ρουμανοβλαχική μειονότητα. Υπάρχει απ’ το παρελθόν του Ζώγκου ένα προηγούμενο.

Όπως όμως αναφέρθηκε και πιο πάνω αυτή είναι μια παράμετρος. Ή άλλη έχει να κάνει με το πολιτικό – κομματικό σκέλος της υπόθεσης και εδώ έχει ήδη προκύψει μια πρώτη σύγχυση. Και έρχεται απ’ την Ελλάδα.

Γράφτηκε και ανακυκλώθηκε στη συνέχεια πολύ, με αφορμή την ανακοίνωση αυτή του κόμματος των Ρουμανιζόντων Βλάχων, ότι πρόκειται για άτομα που συσπειρώθηκαν λόγω λαθών και ότι απομακρύνθηκαν απ’ το ΚΕΑΔ. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα στην πράξη. Είναι εκείνη η μερίδα των Βλαχικών πληθυσμών στην Αλβανία που έχουν εντονότερη αφομοίωση. Ποτέ δεν είχαν έρθει σε επαφή με το ΚΕΑΔ, και άλλο τόσο να το είχαν υποστηρίξει εκλογικά. Εξ’ άλλου ουκ ολίγες φορές εκείνοι έχουν καταφερθεί δημοσίως κατά της Ελλάδας ενώ βρίσκονται σε μεγάλη και διαρκή ένταση με τους Ελληνόβλαχους. Είναι οι ίδιοι που παρακολουθούν τις προσηλυτιστικές δράσεις του Ρουμάνου πρεσβευτή στα Τίρανα και για τις οποίες έχει επαρκώς γραφεί.

Το ξεκαθάρισμα τούτο έχει τη σημασία, όχι απλώς για να μην ψάχνουμε και λάθη και ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Επιπλέον να είμαστε πιο νηφάλιοι στην προσπάθεια που εκδηλωθεί σύντομα όταν έρθει η ώρα των εκλογών στην Αλβανία και όπου τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα θα επιδιώξουν ακριβώς αυτή τη σύγχυση. Έτσι θα θελήσουν να προσβάλουν εκλογικά το ΚΕΑΔ, μέσα απ’ τη σύγχυση και να δημιουργήσουν απογοήτευση που θα οδηγήσει αλλού την ψήφο και των Ελληνοβλάχων.

Ασφαλώς το παιχνίδι αυτό της Ρουμανικής διπλωματίας δεν τελειώνει εδώ. Ίσα – ίσα εδώ είναι το ξεκίνημα. Θέλει παρακολούθηση και για άλλες παραμέτρους και παρενέργειες οι οποίες εν καιρώ θα σχολιαστούν.

Πηγή: Δερόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.