Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Τζεόρτζε Βράκα - Το δώρο του λόρδου Μπάιρον


Ο λόρδος Μπάιρον
Ο Τζεόρτζε Βράκα είναι φοιτητής μόλις είκοσι τεσσάρων χρόνων, αλλά το όνομα του είναι πασίγνωστο στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ρουμανίας. Ο παππούς του, που έφερε το ίδιο όνομα, ήταν ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς του θεάτρου στη χώρα τους, ένας μοναδικός Άμλετ. Ο Τζεόρτζε Βράκα δεν μιλά ελληνικά. Ούτε και ο παππούς του μιλούσε. Η ιστορία που διηγείται, όμως, δείχνει τις ρίζες της γενιάς του:

«Ο παππούς του παππού μου γεννήθηκε, το 1787, στην Πίνδο. Τον έλεγαν Πέτρο Βράκα. Την περίοδο του αγώνα, γύρω στα 1823, έφυγε στην Κρήτη, όπου συνάντησε τον Καραϊσκάκη. Ήταν γενναίος ο παππούς...
Συγκρότησαν με τον Καραϊσκάκη μια λεγεώνα αγωνιστών και την έθεσαν στην διάθεση του λόρδου Μπάιρον. Ο παππούς συνάντησε τον Μπάιρον στο Μεσολόγγι, τον Ιανουάριο του 1824. Ο λόρδος διέκρινε την ικανότητα του παλικαριού, κάλεσε τον Πέτρο Βράκα και μαζί με τον Καραϊσκάκη άρχισαν να φτιάχνουν σχέδια, για να επιτεθούν στη Ναύπακτο. Εκεί, στις ατέλειωτες προετοιμασίες, ο Μπάιρον έβγαλε το σπαθί του και το χάρισε στον Βράκα. Ήταν ένα μικρό σπαθί και στη λαβή του είχε χαραγμένα διαμάντια. Η επίθεση στη Ναύπακτο δεν έγινε ποτέ. Ο λόρδος πέθανε...
Ο Πέτρος Βράκας σκοτώθηκε στα τριάντα επτά του χρόνια στην έξοδο του Μεσολογγίου. Ο γιος του, ο Μιχάλης, πήρε στα δεκαεπτά του τον δρόμο για την ξενιτιά. Περιπλανήθηκε στη Δαλματία, για να καταλήξει στο Βουκουρέστι. Ανάμεσα στα λιγοστά πράγματα που έφερε ο Μιχάλης Βράκας από το Μεσολόγγι, είναι και το δώρο του Μπάιρον. 
Το κρατάμε οικογενειακό κειμήλιο, για να μας θυμίζει πως είμαστε Έλληνες, συμπληρώνει χαμογελώντας ζεστά ο Τζεόρτζε. Αλλά ποιός να το πιστέψει ότι το σπαθί είναι του Μπάιρον;»

Πηγή: Γαρδικιώτικα Νέα (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2005)


Η εφημερίδα του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά»
αναγγέλλει το θάνατο του Βύρωνα.
Πηγή φωτο: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.