Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Λαμπρή με αρνάκι στη σούβλα


« Eορτή και πανήγυρις λαμπρά »... !!!

Λαμπρή... έτσι ονόμασε η εκκλησία μας το ελληνικό Πάσχα, έτσι το αναφέρει κι ο λαός μας στα τραγούδια του. Η πιο μεγάλη, η πιο λαμπρή γιορτή της Χριστιανοσύνης ! 
Η εκκλησία μας πήρε την αρχαία ελληνική λέξη, την γεμάτη πλούτο, δύναμη και φως και της έδωσε σκίρτημα, χαρά  και αισιοδοξία. Την έβαλε να συντροφεύει το νικηφόρο άγγελμα της Aνάστασης, στην πιο φωτεινή εποχή... μέσα στην Άνοιξη ! 
Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την ελληνική επαρχία, ο κόσμος επιστρέφει στα χωριά είτε λόγω της Άνοιξης που μας καλεί είτε λόγω των εθίμων που μας οδηγούν κι αυτά στην αγκαλιά της φύσης...

Το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι επιβάλει αρνάκι ή κατσικάκι στην σούβλα, άφθονα ελληνικά ποτά (ούζο ή κρασί) και φυσικά παραδοσιακή μουσική, χορό και πολύ κέφι !!!
Λαμπρή με σούβλες λοιπόν  γι αυτό και παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές... και το γλέντι ξεκινάει !

Του Γιώργου Δαφούλα

Το πασχαλινό αρνί συνήθως σφάζεται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί και τα εντόσθια του τα χρησιμοποιούμαι για την μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι μας. 
Αρχικά θα πρέπει να το πλύνουμε ώστε να καθαριστεί πολύ καλά και στη συνέχεια το κρεμάμε όρθιο και το τυλίγουμε με ένα μεγάλο πανί, συνήθως ένα καθαρό σεντόνι για να μην έρθει σε επαφή με έντομα και για να στραγγίσει καλά ενώ στην βάση μπορούμε να βάλουμε ένα μεγάλο ταψί. Το ιδανικό βάρος του αρνιού για ψήσιμο στη σούβλα είναι 11-13 κιλά επειδή έχει αρκετό λίπος και θα χάσει με το ψήσιμο ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν θα ψηθεί τόσο εύκολα. Την επόμενη μέρα, τη Κυριακή του Πάσχα, νωρίς το πρωί ξεκινάει η διαδικασία σουβλίσματος. 

Προετοιμασία: Βάζουμε την σούβλα από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι, μέσα από την κοιλιά, τον θώρακα και τον λαιμό και την βγάζουμε από την γλώσσα του... μην τρυπήσετε το κεφάλι γιατί θα χάσετε έναν ωραίο μεζέ που είναι το μυαλό !
Όσον αφορά το δέσιμο... αρχικά πιάνουμε τα μπούτια σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένουμε με ένα σύρμα σφιχτά. Επίσης, το δένουμε σε άλλα δυο σημεία στην σπονδυλική στήλη... στο ύψος της κοιλιάς και στο ύψος του στήθους είτε χρησιμοποιώντας σύρμα είτε με μεταλλικούς σφικτήρες. Τέλος, το δένουμε και στο λαιμό με σύρμα για να είναι σταθερό. Καλό θα είναι να κάνετε και μια δοκιμή πριν ξεκινήσει το ψήσιμο για να διαπιστώσετε αν πράγματι είναι καλά στερεωμένο στην σούβλα.
Με μια δυο λεμονόκουπες αλείφουμε καλά το αρνί μέσα κι έξω ώστε να κρατήσει  πιο εύκολα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας. Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά (στην κοιλιά) και τρίβουμε καλά με λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι (αν θέλουμε) και την ράβουμε πολύ καλά με σπάγγο και με μία σακοράφα για να κρατήσει τα υγρά του και να είναι καλοψημένο και ζουμερό. Βάζουμε μπαχαρικά και εξωτερικά και τρίβουμε με σκόρδο, σχίζουμε  με ένα μαχαίρι σε κάποια σημεία (μπούτια, πλάτες) ώστε να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά μας και να ψηθεί καλύτερα. Όταν θα ξεκινήσει το ψήσιμο καλό θα είναι με ένα αυτοσχέδιο πινέλο (καρφώνοντας σε ένα πιρούνι, μισό λεμόνι) βουτηγμένο σε μαργαρίνη να αλείφουμε το αρνί. Καθώς ψήνεται η πέτσα του θα γίνεται πιο τραγανή.

Στη σούβλα: Η διαδικασία έχει τα μυστικά της και θέλει λίγη προσοχή. Πρέπει να έχουμε ανάψει τα κάρβουνα από νωρίς για να έχουν ''χωνέψει'', δηλαδή να έχουν ασπρίσει και να μη βγάζουν φλόγα. Τα απλώνουμε με ένα φτυαράκι γύρω γύρω και κάτω από τη σούβλα. Σε διπλανό χώρο ετοιμάζουμε και άλλα κάρβουνα να ''χωνεύουν'' και τα ρίχνουμε σιγά σιγά, κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 
Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσουμε το αρνί στην ψηλότερη θέση της ψησταριάς και να το γυρίζουμε γρήγορα για να μην αρπάξει αμέσως. Αργότερα θα το χαμηλώσουμε και θα το γυρίζουμε πιο αργά. Τα πλευρά, συνήθως, αρπάζουν πιο εύκολα γι αυτό θα πρέπει η δυνατή φωτιά να είναι σε σημεία που ψήνονται δυσκολότερα. Ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν τα κόκαλα από το μπούτι διαπερνούν το κρέας και βγαίνουν στην επιφάνεια.
Ένα παχύ αρνί 12-13 κιλά με αρκετό λίπος θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες ψήσιμο, ενώ ένα μικρότερο 9-10 κιλά γύρω στις 3-3,5 ώρες. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε, απαιτείται υπομονή για να έχουμε καλό αποτέλεσμα.. γι αυτό εφοδιαστείτε με άφθονα μεζεδάκια και απολαύστε την διαδικασία. Καλή επιτυχία!

Χριστός Ανέστη
Χαρούμενο Πάσχα με υγεία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.