Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Στην Καλαμπάκα την Παρασκευή το βράδυ - Λαϊκά δρώμενα από την πλούσια παράδοση του βλαχόφωνου ΕλληνισμούΜε μια εκδήλωση πλημμυρισμένη από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του βλαχόφωνου Ελληνισμού συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του 28ου Πανελλήνιου Ανταμώματος που πραγματοποιείται ως γνωστόν στην Καλαμπάκα το τριήμερο που διανύουμε .
Στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου» της πόλης πολιτιστικοί φορείς που άρχισαν να καταφθάνουν για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ανταμώματος παρουσίασαν όλο τον πλούτο της μουσικής παράδοσης, των ηθών και εθίμων του βλαχόφωνου Ελληνικού στοιχείου βγαλμένο μέσα από την κοινωνική τους ζωή.

Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Μαλακασίου, της Φ.Τ.Α.Α και ο ''Γεωργάκης Ολύμπιος'' του Ν. Σερρών.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Καλαμπάκας Δημ. Σακελλαρίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το 28ο Αντάμωμα των βλάχων αποτελεί για την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή, όπου το βλαχόφωνο στοιχείο είναι έντονο κατατάσσοντας τον δήμο Καλαμπάκας ίσως τον μεγαλύτερο στον Ελληνικό χώρο βλαχόφωνο δήμο, το μεγαλύτερο πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός των τελευταίων χρόνων .
Επίσης μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του βλαχόφωνου Ελληνικού στοιχείου που, όπως είπε, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους και Ιστορίας.

Τέλος ευχήθηκε στους βλάχους που το τριήμερο θα μείνουν στην Καλαμπάκα να περάσουν ένα ευχάριστο τριήμερο που θα τους μείνει αξέχαστο μια και η περιοχή προσφέρεται για μια σειρά δραστηριότητες.

Από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής χαιρέτισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχ. Μαγειρίας ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη του 28ου ανταμώματος μεταξύ των άλλων καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα μεταφέροντας τον χαιρετισμό των αδελφών βλάχων της Βαλκανικής ενδοχώρας .

Να πούμε ότι στις εκδηλώσεις και της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας πρόξενος στο Μοναστήρι των Σκοπίων κ. Τριπολιτάκης .

Για περισσότερες πληροφορίες: εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.