Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Η 1η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης ΑμφικτιονίαςΠραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου,  στην Καλαμπάκα  η  1η συνδιάσκεψη  της Παγκόσμιας  Βλάχικης Αμφικτιονίας  με πολλές  συμμετοχές αντιπροσωπειών  τόσο από την   Ελλάδα, όσο και από  άλλες  χώρες στο  πλαίσιο  φυσικά του  28ου  Πανελλήνιου ανταμώματος  Βλάχων που  ως γνωστόν πραγματοποιείται  το τριήμερο  στην Καλαμπάκα  και στην Καστανιά.

Να  σημειώσουμε  ότι  η  πρώτη  συνάντηση του  τριτοβάθμιου  αυτού  οργάνου  που ιδρύθηκε πρόσφατα  και   αποτελεί  ένα εγχείρημα  συνάντησης  των  βλάχων   όλου του κόσμου  που, όπως επισημαίνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας 
«...Μέσω αυτής καλούμαστε να αναδείξουμε το χαρακτήρα της χώρας μας ως διαχρονικού μητροπολιτικού κέντρου και σημείου αναφοράς του απανταχού βλαχόφωνου στοιχείου, δημιουργώντας παράλληλα ένα μόνιμο ειδικό επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, μακριά από ατεκμηρίωτες, ανεδαφικές, υπεραπλουστευτικές και διαστρεβλωτικές επιρροές και προσεγγίσεις μεμονωμένων ατόμων και δήθεν αυτόκλητων προστατών, ξένες στη βλαχική κουλτούρα και στερούμενες παντελώς από κάθε ίχνος αναλυτικής επιστημοσύνης.


Η σύγκληση της 1ης Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στη χώρα μας, με τη συμμετοχή της διασποράς των απανταχού ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής και της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης από όλη την υφήλιο, είναι πλέον γεγονός και   με δεδομένη την ενεργό και δυναμική στήριξη της πρωτοβουλίας μας από τη βλαχόφωνη ρωμιοσύνη, εντός και εκτός των ελληνικών γεωγραφικών ορίων, την ώριμη πλέον υποχρέωση ανάπτυξης στενότερων σχέσεων συνεργασίας και συναλληλίας με την απανταχού βλαχόφωνη διασπορά, τη δυναμική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, που τίθενται για την ευρύτερη ρωμιοσύνη, και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΠΣΒ, συστήθηκε η «Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία», ένας μόνιμο τριτοβάθμιος θεσμικός φορέας με έδρα την Ελλάδα....».

Τώρα, στην  συνάντηση  εκτός  των  άλλων  ετέθησαν  μια σειρά ζητήματα  που  αφορούν  την δραστηριοποίηση  της  Αμφικτιονίας  σε  όλο  τον  κόσμο  όπου  υπάρχει  βλαχόφωνο  στοιχείο  αλλά και τα  οργανωτικά  της  συνάντησης που θα γίνει στο  Τορόντο  του  Καναδά.

Επίσης  ετέθησαν  από  τους  εκπροσώπους  των  αντιπροσωπειών ζητήματα  που  σχετίζονται  με  την συνεργασία  όλων  των  βλάχικων  πολιτιστικών  συλλόγων, ως και την περεταίρω   ανάδειξη  της πολιτιστικής  ταυτότητας  του  βλαχόφωνου  στοιχείου.

Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.