Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Νυμφαίο


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
εγκαινίασε το ενυδρείο Καστοριάς
«Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους»
Με αυτό το μήνυμα υπομονής προς τον ελληνικό λαό αποχαιρέτησε τη Δυτική Μακεδονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από επταήμερη περιοδεία στην περιοχή.



Επίσκεψη στην ορεινή παραδοσιακή κοινότητα του Νυμφαίου Φλώρινας, που υπάγεται εκκλησιαστικά στη μητρόπολη Καστοριάς, πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του χωριού στην κεντρική πλατεία, όπου τον συνόδευσαν καβαλάρηδες από την είσοδο του χωριού, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Μικρά παιδιά έραιναν τον Πατριάρχη με ροδοπέταλα ενώ όλοι του φιλούσαν το χέρι και ζητούσαν την ευλογία του.

Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία των τοπικών αρχών και κατοίκων του χωριού, που του είπαν το «καλώς όρισες» (Γκίνι Βινίς) στην τοπική κουτσοβλάχικη διάλεκτο.  
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», όπου ενημερώθηκε για τη δράση της οργάνωσης για το περιβάλλον και την προστασία των αρκούδων και εξεδήλωσε μάλιστα το προσωπικό του ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «κηδεμονίας» των αρκούδων, που εφαρμόζει η οργάνωση. 

Τέλος, επισκέφθηκε το αρχοντικό «Σωσσίδη», οικογένειας του Νυμφαίου με μεγάλη προσφορά στην κοινότητα και στη χώρα. Ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Σωσσίδης ξενάγησε τον κ. Βαρθολομαίο στο αρχοντικό και του προσέφερε ως δώρο έναν ασημένιο δίσκο, κατασκευασμένο το 1860, με σκαλισμένες παραστάσεις από τη φύση, γνωρίζοντας την ευαισθησία του για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας νωρίτερα στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου υπογράμμισε ότι «η χρήσις δε υπό των ενταύθα κατοίκων μόνο κατά την ομιλίαν της κουτσοβλάχικης λατινογενούς διαλέκτου ουδέποτε και ουδέ κατ' ελάχιστον εσήμαινε την απώλειαν της ελληνικής εθνικής συνειδήσεως των», καθώς διακήρυσσαν την ελληνική καταγωγή τους και παρέμεναν προσηλωμένοι στην εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ η γραφή τους ήταν διαχρονικά ελληνική, όπως αποδεικνύεται από επιστολές προς στο Φανάρι..  
Επαίνεσε την εργατικότητα των φιλοπρόοδων κατοίκων, που διέπρεψαν τους προηγούμενους αιώνες, ως κτηνοτρόφοι, έμποροι, τεχνίτες και αργυροχρυσοχόοι, δημιουργώντας ανθηρές παροικίες στην Κεντρική Ευρώπη. Τόνισε ότι είναι ο τόπος καταγωγής σημαντικών εθνικών ευεργετών και δωρητών, οι απόγονοι των οποίων συνέβαλαν ώστε έπειτα από μια μακρά περίοδο παρακμής στην αναγέννηση του χωριού τους. Τέλος σημείωσε, ότι το Νυμφαίο (Νιβεάστα) έχει καταστεί πρότυπο στην διατήρηση των παραδόσεων, για τον τρόπο με τον οποίον το παρελθόν προσαρμοζόμενο στο παρόν, μπορεί «ίνα ζωογονήση το μέλλον του Γένους» και ως εγγύηση για τη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και για την έξοδο από την δύσκολη σημερινή κατάσταση της χώρας, το συντομότερο δυνατόν. 
«Ο κατ' αυτόν τον τρόπον λοιπόν αποκατασταθείς ευλογημένος ούτος τόπος, δια της φιλογενείας και φιλοπατρίας των κατοίκων του κατέστη ζων μουσείο της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, εν πλήρη αρμονία μετά του περιβάλλοντος την κώμην του Νυμφαίου φυσικού κάλλους». 

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και πρώην δήμαρχος Νυμφαίου Νίκος Μέρτζος, επεσήμανε ότι προ 108 χρόνων, το 1904, οι κάτοικοι της χωριού διατύπωσαν εγγράφως την προσήλωση τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε μια δύσκολη εποχή για την Μακεδονία, τονίζοντας ότι το ίδιο κάνουν και τώρα, σε μια επίσης δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου γίνεται «στον κατάλληλο χρόνο» για να μεταφέρει το μήνυμα: «πίστη και τόλμη, αφοσίωση και αγώνα, ρωμιοσύνη».
Στην δοξολογία παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ο δήμαρχος Αμυνταίου Ι. Ιωσηφίδης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δ. Λιάδης, ο δήμαρχος Καστοριάς Μ. Χατζησυμεωνίδης, η εκπρόσωπος των απανταχού Νυμφαιωτών Μαρία Διδασκάλου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Μιχαήλ Τρίτος αλλά και διακεκριμένοι πολίτες με καταγωγή από το Νυμφαίο, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας κ.α.
(Πηγή: εδώ και εδώ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.