Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΠΣΒ και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία στην 8η Συνάντηση των βλαχοχωρίων της Πίνδου στη Σμίξη Γρεβενών



Αγαπητοί συμπατριώτες,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στη Συνάντηση των βλαχοχωρίων βόρειας Πίνδου, εδώ στη όμορφη την Σμίξη και την χαιρετίζω εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της παγκόσμιας βλαχικής Αμφικτιονίας.
Διαχρονικά τα βλαχοχώρια της βόρειας Πίνδου αποτελούσαν μια ενότητα ξεχωριστή.
Ο Περιβολιώτης Ρήγας Βελεστινλής τα σημειώνει όλα μαζί στη Χάρτα του με την ονομασία Βλαχοχώρια.
Η καθιέρωση και διεξαγωγή των συναντήσεων αυτών ετησίως συμβάλλει στην εμπέδωση ενός πνεύματος διατοπικότητας και στην καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων έξω από τα στενά όρια του διοικητικού πλαισίου.
Πολύ δε περισσότερο τονώνει τις διαβλαχικές σχέσεις και σφυρηλατεί το φρόνημα των φορέων τους.

Φίλες και φίλοι,
οι Βλάχοι είμαστε φορείς μιας διαχρονικής παράδοσης.
Δεν αποτελούμε απλά ένα ιστορικό, αλλά ένα από τα πιο δυναμικά συστατικά στοιχεία τόσο της σύγχρονης Ελλάδας όσο και της ελληνικής Διασποράς.
Εμείς οι Βλάχοι είμαστε ζωντανές, δημιουργικές κι εξωστρεφείς κοινωνίες. Με τις δράσεις μας ενισχύουμε την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητά μας.
Ταυτόχρονα διατηρούμε επίκαιρες τις διαχρονικές μας αξίες και ζωντανό τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με πρωτοπόρα την άξια και δυναμική νεολαία μας, που αδιάλειπτα πλαισιώνει και πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις και δράσεις των Συλλόγων μας.
Σ΄αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση  και σας καλώ την καθεμιά και τον καθένα από το μετερίζι του να πράξουμε τα δέοντα για  να τονώσουμε τις προπτικές της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.