Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Γλυκό κουταλιού με κυδώνια - Γλυκό με πετιμέζι


πετιμέζι
Της Βούλας Ψαλλίδα
Νηπιαγωγού

Πεντανόστιμα γλυκά με φρέσκα φρούτα και αγνά υλικά, με τον παραδοσιακό τρόπο της γιαγιάς!

Γλυκό με πετιμέζι 
(Ντουλτσιάμι κου πετμέζι)

~ Υλικά
12 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 φλυτζάνια του τσαγιού πετιμέζι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, καρύδια
κλωστές (αντοχής όπως το ψαρόνημα)

~ Εκτέλεση
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το πετιμέζι και αφού προηγουμένως έχουμε διαλύσει το αλεύρι σε λίγο νερό το προσθέτουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα για αρκετή ώρα.
Προηγουμένως έχουμε περάσει στις κλωστές, με μια μεγάλη βελόνα, τα καρύδια. Μόλις το μείγμα πήξει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βουτάμε μία-μία τις κλωστές μέσα.  Στη συνέχεια, τα κρεμάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά από μια μέρα ξαναζεσταίνουμε το πετιμέζι που έμεινε και ξαναβουτάμε μέσα τις κλωστές για να έχουν το πάχος που θέλουμε. Στο τέλος τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή καρύδια...
Έτσι, τον παλιό καλό καιρό είχαν πάντα γλυκό στο σπίτι οι βλάχες νοικοκυρές !!

Πετιμέζι
Το πετιμέζι γίνεται από το μούστο. Προτιμούσαν μάλιστα τον πρώτο μούστο που έβγαινε από το πατητήρι. Το έβαζαν σε νταμιτζάνες αλλά δεν τις έκλειναν γιατί το ένζυμο που προκαλούσε το βρασμό θα πέταγε το φελλό. Στη συνέχεια, το έβαζαν σε κατσαρόλες και πρόσθεταν καθαρή στάχτη μόνο από ξύλα (καλά κοσκινισμένη για να φύγουν τα τυχόν μεγαλύτερα καρβουνάκια και να είναι καθαρή σαν αλεύρι) ή άσπρο χώμα που το έπαιρναν από διπλανό χωριό κάτι σαν μαρμαρόσκονη αλλά ήταν χώμα (ορισμένοι χρησιμοποιούν σήμερα μαρμαρόσκονη αλλά προτιμώ την στάχτη επειδή παρέχει το άρωμα του καμένου ξύλου). 
Έβραζαν το μούστο με τη στάχτη αλλά ήταν συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα γιατί φούσκωνε αμέσως. Μόλις φούσκωνε έσβηναν τη φωτιά και κατέβαζαν την κατσαρόλα. Όταν κρύωνε το ξάφριζαν και άφηναν το μούστο για 12 περίπου ώρες να ''ησυχάσει''. Μετά το σούρωναν καλά σε τουλουπάνι και αν χρειαζόταν το ξανασούρωναν. Το έβαζαν και πάλι στη φωτιά να βράσει για αρκετές ώρες μέχρι να μείνει το 1/4 της αρχικής ποσότητας ενώ κάθε τόσο το ξάφριζαν και στο τέλος έβαζαν ένα κλωνάρι αρμπαρόριζας. Όταν άρχιζε να κάνει μεγάλες φουσκάλες, ο μούστος γινόταν πετιμέζι.

Γλυκό κουταλιού με κυδώνια 
(Ντουλτσιάμι κου γκουτούνιου)

~ Υλικά
1 κιλό κυδώνια
1200 γραμμάρια ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
αμύγδαλα ασπρισμένα

~ Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κυδώνια σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε να μουλιάσουν για λίγο μέσα σε νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Έπειτα, αφού τα στραγγίσουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν... Όταν αρχίσει να βράζει το γλυκό, με μια κουτάλα, βγάζουμε τον αφρό που δημιουργείται (το ξαφρίζουμε). Μόλις ''δέσει'', προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα. Αν θέλουμε, πριν το κλείσουμε στο βάζο, βάζουμε λίγα φύλλα αρμπαρόριζας για να δώσει καλύτερο άρωμα.

Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.