Τιμή στον μεγάλο Ελληνόβλαχο ήρωα και τους επτά συντρόφους του από τη Σιάτιστα, Καστοριά, Ιωάννινα, Χίο και Λευκωσία για τη μεγάλη θυσία τους.
Του Δημήτρη Στεργίου *
Με αφορμή την επέτειο σύλληψης του Ρήγα Φεραίου στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου του 1797 μαζί με τον Περραιβό, ας αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο μεγάλο Ελληνόβλαχο ήρωα, αλλά και τους συντρόφους τους ήρωες που συνελήφθησαν μαζί με αυτό και θανατώθηκαν και οι περισσότεροι κατάγονταν από τη Σιάτιστα, τα Γιάννινα, την Καστοριά.
Από την Τεργέστη, ο Ρήγας με τους συντρόφους του οδηγήθηκε στη Βιέννη, όπου και ανακρίθηκαν. Ο Ρήγας (40 χρονών) και οι επτά σύντροφοί του, έμποροι, λόγιοι, φοιτητές, με συνοδεία των Αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου και φυλακίστηκαν στον πύργο Nebojša, παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου.
Οι επτά αυτοί ήρωες ήταν: ο Ευστράτιος Αργέντης (31 χρονών, έμπορος από τη Χίο), ο Δημήτριος Νικολίδης (32 χρονών, γιατρός από τα Ιωάννινα), ο Αντώνιος Κορωνιός (27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο), ο Ιωάννης Καρατζάς (31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου), ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας (22 χρονών, έμπορος από τα Σιάτιστα), ο Ιωάννης Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά) και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου και υπάλληλος του Αργέντη).
Εκεί, ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίστηκαν και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.
Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της σύλληψης του Ρήγα και των επτά συντρόφων του υπήρξε Έλληνας Εφιάλτης. Ήταν ο Δημήτριος Οικονόμου, εμπορικού συνεργάτη του Αντωνίου Κορωνιού, στα χέρια του οποίου έπεσε η επιστολή του Ρήγα με την οποία τον ενημέρωνε για την αποστολή των επαναστατικών εντύπων. Ο Οικονόμου ενημέρωσε τον κυβερνήτη της πόλης Κόντε Πομπήιο Μπριγκίντο κι αυτός διέταξε να τον συλλάβει.
Αναμνηστική πλάκα στον πύργο Nebojša Tower στον οποίο ο Ρήγας Φεραίος βρήκε φρικτό θάνατο:
Ο ανδριάντας του Ρήγα Φεραίου, αριστερά της εισόδου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανεγέρθηκε το 1871 με δαπάνη του Γεωργίου Αβέρωφ. Έργο του γλύπτη Ι. Κόσσου:
*Ο κ. Δημήτρης Στεργίου είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας από την Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας. Διετέλεσε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής» και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα» επί πολλά χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.