Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Ορεισίβιος ελληνόβλαχος αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες


Η φωτογραφία  που βλέπουμε είναι από 
ένα δίπλωμα γυμναστηρίου σάουνας,  
στο οποίο φαίνεται ότι ο Βλάχος από 
τη Βέροια, Φιλώτας Μπέλλας, τυρέμπορος   
άντεξε  στους 116 βαθμούς κελσίου, καθώς 
έκανε ΣΑΟΥΝΑ στην Φινλανδία το 1975 !

Περισσότερες πληροφορίες βλέπει κανείς στο  παρακάτω απόσπασμα από ομιλία του ομότιμου καθηγητή γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Μπουσμπούκη Αντώνη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας στις 4-12-2013 και ώρα 7 μμ. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου και η Δημόσια Κεντρική Bιβλιοθήκη Βέροιας: 
   
       «….Τώρα το βεληνεκές στη πορεία των  Βλάχων αγωγιατών μας έφθασε μέχρι τα νότια της Βόρειας Φινλανδίας, κοντά στη χώρα των Λαπώνων. Εκεί ο συγχωριανός μας από το Ξηρολίβαδο Βερμίου, Φιλώτας Μπέλλας, τυρέμπορος, με διαβεβαίωσε ότι συνάντησε Βλάχους, που χάρηκαν όταν άκουσαν ότι ήταν από την Ελλάδα, και του είπαν ότι στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας οι πρόγονοι τους έφθαναν εκεί με τη πραμάτεια τους και ότι κάποτε πήραν τις οικογένειές τους από τη Βόρεια Μακεδονία κι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό Κιουπέϊ (αν το θυμάται σωστά), όπου μέχρι σήμερα ασχολούνται με την προβατοτροφία και τις φλοκάτες. Τον φίλεψαν μάλιστα πίτα (''τεάσα'' τη λένε) με γάλα και σταφίδα. Ο κύριος Μπέλλας βρέθηκε εκεί  το 1975 (7 έως 22 Ιουνίου) με σκοπό ν’αγοράσει  μηχανήματα τυροκομικής από το εργοστάσιο της εταιρείας ΜΚΑΤΕ, απ’ όπου το χωριό τους απέχει περί τα 70 χιλιόμετρα. Σ’επιβεβαίωση της μαρτυρίας του μου έδωσε πιστοποιητικό που εμφαίνει  ότι έκανε επιτυχώς ΣΑΟΥΝΑ, καθώς άντεξε υψηλούς βαθμούς θερμοκρασίας….».

Γιάννης Τσιαμήτρος
Εκπαιδευτικός και Χοροδιδάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.