Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η πάλη της Νάουσας με τον Αλή πασά και οι Ξένες Δυνάμεις - Εμμανουήλ Στ. Βαλσαμίδης


Η πάλη της Νάουσας με τον Αλή πασά και 
οι Ξένες Δυνάμεις - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Συγγραφέας της μελέτης είναι ο
Ναουσαίος φιλόλογος Εμμανουήλ Στ. Βαλσαμίδης.
Ευγενείς χορηγοί Ναουσαίοι ενίσχυσαν την έκδοση.

Το βιβλίο αφηγείται βήμα προς βήμα μια συναρπαστική εποχή από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα οπότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία διασπάται σε ανεξέλεγκτα φέουδα και ωριμάζουν οι συνθήκες για την Εθνεγερσία του 1821 στη Μακεδονία.
Ο σατράπης Αλή πασάς έχει δημιουργήσει ήδη την αυτόνομη επικράτειά του στην ΄Ηπειρο, στον Μοριά και σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.
Διώκει συστηματικά τους παραδοσιακούς Έλληνες, κυρίως Βλάχους, αρματολούς και εγκαθιστά στα αρματολίκια Αλβανούς πιστούς του. Επικρατεί στην Άνω Μακεδονία και επεκτείνεται προς τον Αξιό ποταμό.
Τελευταίο οχυρό των Μακεδόνων είναι πλέον η αυτόνομη Νάουσα η οποία με σκληρούς αγώνες αποκρούει αλλεπάλληλες εκστρατείες του Αλή. Στις τάπιες πολεμούν όλοι οι Μακεδόνες αρματολοί πλάι στους Ναουσαίους.
Η Υψηλή Πύλη αδύναμη παρακολουθεί απλώς τα δρώμενα. Τελικά η Νάουσα πέφτει και ο Αλή πασάς κυριαρχεί μέχρι τον Αξιό.
Μόλις, όμως, ξεσπάει η Ελληνική Επανάσταση και ο Σουλτάνος επικηρύσσει τον Αλή, η Νάουσα επαναστατεί και τον Απρίλιο 1822 γίνεται  το ολοκαύτωμα. Οι Ξένες Δυνάμεις, έχουν ήδη παρακολουθήσει τους αγώνες της κατά του Αλή που έχουν σηκώσει την αυλαία της ιστορικής σκηνής όπου διαγράφεται το νέο γεωπολιτικό πεδίο στον ελλαδικό χώρο. Μετά από πέντε χρόνια επεμβαίνουν με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο οδηγεί τον αναγνώστη ο συγγραφέας του βιβλίου. Με πλήθος άγνωστα στοιχεία, μαρτυρίες και τεκμήρια περιγράφει το δράμα, τους πρωταγωνιστές του, την κοινωνία της αυτόνομης Νάουσας αλλά και τα αποκαλυπτικά έγγραφα των Ξένων Δυνάμεων.
Το βιβλίο, σελίδες 349, πωλείται 10 ευρώ στο Βιβλιοπωλείο της Εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.
Το διαβάσαμε: Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.