Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τιμήθηκε σήμερα η 116η επέτειος του «Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης»


116 χρόνια από το ηρωϊκό
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ

Οι Ελληνόβλαχοι κάτοικοί της Κουτσούφλιανης προτίμησαν να κάψουν το χωριό τους που οι μεγάλες δυνάμεις στον καθορισμό των συνόρων έδωσαν στην Τουρκία μετά τον άτυχο πόλεμο του 1897 παρά να συνεχίζουν να ζουν υπό τον οθωμανικό ζυγό!
Καθαρά βλαχοχώρι της περιοχής Γρεβενών μεταφέρθηκε στην θέση του σημερινού χωριού τους, την Παναγία Καλαμπάκας, γύρω από την Ιερά Μονή Λιμποχόβου, στην μητέρα-πατρίδα, την Ελλάδα, και παρέδωσαν στάχτες στους Τούρκους και στους υποστηρικτές τους που αθέτησαν την συμφωνία να μη παραδοθεί κατοικημένο χωριό στους νικητές!!! 
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:  Εδώ 

Η καθιέρωση της Εορτής και η ανάδειξη του Ολοκαυτώματος έγινε από την Αδελφότητα Παναγίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ορεινής Περιοχής Καλαμπάκας όταν το 1998 εορτάστηκαν τα 100 χρόνια και κυκλοφόρησε και η ''Ιστορία της Κουτσούφλιανης'' των Αθαν. Στράτη - Γεωργ. Σάρρου όπου αναφέρονται τεκμηριωμένα όλα τα ιστορικά γεγονότα και ο αντίκτυπός τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και βασικά στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης, η Ομοσπονδία Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ορεινής Περιοχής Καλαμπάκας είχε προσκαλέσει τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο να επισκευθεί τα χωριά της περιοχής ο οποίος και είχε αποδεχτεί την πρόσκληση και επισκέφθηκε στις 7 και 8 Νοεμβρίου 1998 τα δέκα χωριά από τα οποία προέρχονταν οι σύλλογοι - μέλη της Ομοσπονδίας. Είναι και η μοναδική φορά που Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας δέχτηκε πρόσκληση Δευτεροβάθμιου φορέα και επισκέφτηκε χωριά βλαχόφωνων Ελλήνων τιμώντας την προσφορά τους στην Πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.