Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Οι ''Γραμμουστιάνοι'' της Προσοτσάνης στο Παπά Τσαϊρ


Την Κυριακή 22 Ιουνίου το πρωϊ πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο ιστορικό χωριό για τους βλάχους της Προσοτσάνης, Παπά Τσαϊρ, που σημαίνει το Λιβάδι του Παπά που σήμερα ανήκει στον Δήμο Gotse Delchev και ονομάζεται Popovi Livadi σε υψόμετρο περίπου 1400 μ στο όρος Pirin.

Το 1913 το χωριό Παπά Τσαϊρ λεηλατήθηκε απο τους Βούλγαρους με αποτέλεσμα οι βλάχοι της περιοχής, όσοι επέζησαν, με την βοήθεια του Ελληνικού στρατού μεταφέρθηκαν σε περιοχές τις Δράμας και των Σερρών. Από την καταστροφή βέβαια δεν γλύτωσε η εκκλησία Πέτρου και Παύλου.

Το 2002 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης της εκκλησίας από τον Σύλλογο Βλάχων Προσοτσάνης “Οι Γραμμουστιάνοι” με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Δήμαρχο Προσοτσάνης Γεώργιο Μακρή ο οποίος ενίσχυσε οικονομικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γκότσε Ντέλτσεφ κ.κ. Ναθαναήλ. Οι εργασίες ξεκίνησαν. Aργότερα η εκκλησία εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα interreg και σήμερα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας παρουσία του Μητροπολίτη Gotse Delcev κ.κ. Σεραφείμ και ακολούθησε παραδοσιακό βλάχικο γλέντι. 
Ο Σύλλογος δώρισε στον Μητροπολίτη το Ιερό Ευαγγέλιο για την εκκλησία, το οποίο ήταν προσφορά της οικογενείας Ευθυμίου και Ευαγγελίας Καφαδάρη, με καταγωγή από το Παπά Τσαϊρ.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος του Gotse Delchev κ. Vladimir Moskov, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο πρώην Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Γαϊτάνης Περικλής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος του συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας κα Κατσιγιάννη Αγλαϊα και πλήθος κόσμου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης θέλει να ευχαριστίσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο για την παρέμβασή του με σκοπό την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Gotse Delchev κ.κ. Σεραφείμ για την άριστη φιλοξενία, τον Δήμαρχο Gotse Delchev και τους συνεργάτες του για την υλικοτεχνική βοήθεια που μας παρείχαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.