Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Πρασοτυρόπιτα


Της Αδαμαντίας Παρδάλη 

Μια εξαιρετική συνταγή για 
βλάχικη πρασοτυρόπιτα από 
το Παλαιοχώρι Συρράκου!

~ Υλικά: 
Για τη γέμιση:
4 αυγά 
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
400 γρ φέτα 
4 πράσα 
μισό φλιτζάνι τσαγιού γάλα
2 κουτ. σούπας μπομποτάλευρο
λίγο λάδι για να μαλακώσουμε τα πράσα

Για το φύλλο: 
600 γρ σκληρό αλεύρι
2 κουτ. σούπας λάδι 
1 1/2 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
νερό σε θερμοκρασία δωματίου

~ Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας ώστε να γίνει μια ζύμη κανονική, ούτε σκληρή ούτε πολύ μαλακή και την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για ένα μισάωρο περίπου.
Σ' ένα σκεύος με λίγο λαδάκι μαραίνουμε τα πράσα στη φωτιά τα οποία έχουμε κόψει ροδέλες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τα  τριμμένα τυριά, τη μπομπότα ή καλαμποκάλευρο, το γάλα και το πράσο που έχει κρυώσει και κάνουμε ένα μείγμα πάλι μέτριο, ούτε υδαρές ούτε πολύ συμπυκνωμένο.
Κάνουμε με τη ζύμη μας 7-8 μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλα κατά τον κλασικό τρόπο (χρησιμοποίησα μαλακό αλεύρι, όχι νισεστέ). Κάθε φύλο λαδώνεται μ' ένα πινέλο και τοποθετείται στην άκρη του η γέμιση ως 5 κουταλιές. Τυλίγουμε και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κάνουμε έτσι 6-7 ρολά, τα λαδώνουμε και ψήνουμε σε φούρνο αρχικά δυνατό για ένα δεκάλεπτο και μετά στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά ακόμη. Με το φύλο που περίσσεψε σκεπάζουμε τα ρολά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλάδωτο έτσι ώστε η πίτα μας να πάρει ωραίο χρώμα. Το αφαιρούμε 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.