Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσιαμήτρος δίδαξε χορούς της ορεινής Ημαθίας


Ο Τσιαμήτρος Γιάννης, χοροδιδάσκαλος και γραμματέας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ), δίδαξε την Κυριακή (14-12-2014) χορούς και τραγούδια από την ορεινή Ημαθία (Βλάχοι Βερμίου και Ημαθιώτικα Πιέρια) σε σεμινάριο, που διοργάνωσε το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) με τον διακριτικό τίτλο «Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην διδασκαλία υπήρχε ζωντανή μουσική με τον 79χρονο γκαϊντατζή Θανάση Γριάτσανο από το Δάσκιο Ημαθίας, ο οποίος ενθουσίασε τους μετέχοντες στο σεμινάριο.

Η όλη εκδήλωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς, εκτός του πρακτικού μέρους, υπήρξε και εισήγηση του Γ. Τσιαμήτρου με λεκτικο-οπτικο-ακουστικό υλικό, σχετικά με τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των διδαχθέντων περιοχών.

Λίγα λόγια για το κέντρο και τον Σίμωνα Καρά:

Η πρωτοβουλία της ιδρύσεως του Κέντρου οφείλεται στην κ. Αγγελική Καρά, χήρα του αειμνήστου δασκάλου της ελληνικής μουσικής Σίμωνος Καρά, η οποία μετεβίβασε στο Κέντρο το κτίριο, που βρίσκεται στον λόφο του Στρέφη και αποτελεί και την έδρα του, καθώς και το σύνολο του έργου του συζύγου της και του αρχείου, που από κοινού συνέλλεξαν.

Συνοπτικά, σκοπός της ιδρύσεως του Κέντρου είναι η διάσωση και διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, η διαφύλαξη του αρχείου του Σίμωνα Καρά και της γυναίκας του, κας Αγγελικής Καρά (φωτό), καθώς και ο περαιτέρω εμπλουτισμός αυτού του αρχείου με σύγχρονα μέσα. Λειτουργούν ταυτόχρονα τμήματα (όλων των ηλικιών) διδασκαλίας εκκλησιαστικής μουσικής, μουσικών οργάνων, χορού, τραγουδιού κλπ, με βάση την βυζαντινή μουσική.

Eπίσης οργανώνονται σεμινάρια και διαλέξεις, που αφορούν στα παραπάνω θέματα, και γενικά γίνεται σοβαρή προσπάθεια, έτσι ώστε οι νέοι να έλθουν σε επαφή με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, απαραίτητο στοιχείο επαναπροσδιορισμού της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σαν Έλληνες.

Τι να πει κανείς για τον αείμνηστο Σίμωνα Καρά (1903-1999). Εργάστηκε στην Διεύθυνση αποκαταστάσεως Προσφύγων (1922). Αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική, ιδρύοντας σχολή βυζαντινής και δημοτικής μουσικής. Υπήρξε διευθυντής του τμήματος εθνικής μουσικής στο ραδιόφωνο (Ε.Ι.Ρ.) με πολλές δραστηριότητες (χορωδίες, εκπομπές κλπ). Περιόδευσε, χάρη στη χορηγία του ιδρύματος Φορντ και με τη βοήθεια της Μαρίας Βούρα, όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας επιτόπιες ηχογραφήσεις. Τέλος εξέδωσε πολλούς δίσκους, χρησιμοποιώντας την τότε σύγχρονη τεχνολογία.

Ο «Δάσκαλος» (έτσι τον αποκαλούσαν οι μαθητές του) σε όλη αυτήν την σπουδαία πορεία (υψίστης εθνικής σημασίας και προσφοράς) είχε ως πρακτικό αρωγό την γυναίκα του κ. Αγγελική.

Από τον ΠΟΞ
Πηγή: Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.