Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δημήτρης Νανόπουλος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών


Ο Βορειοηπειρωτικής καταγωγής διάσημος πυρηνικός φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2015! Η Ολομέλειά της τον εξέλεξε χθες Πρόεδρος ενώ ως Αντιπρόεδρό της εξέλεξε τον γνωστό Ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό.

Σύμφωνα με τον Πρωινό Λόγο, ο διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής κατάγεται από τη Σέλτση της Βορείου Ηπείρου και διαπρέπει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό. Είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους φυσικούς επιστήμονες του κόσμου. Μεγάλο επιστημονικό του επίτευγμα, θεωρείται η διόρθωση της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, καθώς οι έρευνές του έδειξαν ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι πάντοτε σταθερή, αλλά εξαρτάται από τη συχνότητα. Ας σημειωθεί ότι δύο φορές προτάθηκε για το Νόμπελ Φυσικής.

Κεφάλαιο για την Ήπειρο 
Ωστόσο ο εξέχων φυσικός επιστήμονας δεν αποτελεί «κεφάλαιο» μόνο για τις Επιστήμες. Αποτελεί και για την Ήπειρο, την οποία «διαφημίζει» με το έργο και την προσφορά του. Άλλωστε, ο ίδιος σε συνέντευξή του έχει δηλώσει με περηφάνια ότι είναι «Βορειοηπειρώτης, Βλάχος από τη Βόρεια Ήπειρο»!
Η ιστορία της οικογένειάς του, είναι μάλιστα σαν παραμύθι. Ο παππούς του ονομαζόταν Δημήτρης Νάκας, που στη συνέχεια και όταν η οικογένειά του έφυγε από την Αλβανία έγινε Νανόπουλος.

Να τον τιμήσουν 
Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε εκλέγοντάς τον Πρόεδρό της, δεν έχει γίνει όμως το ίδιο και με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα των Ιωαννίνων. 
Όπως έγραφε ξανά πριν λίγους μήνες ο «Π.Λ.», το Πανεπιστήμιό μας όταν έχει τιμήσει δεκάδες ξένους καθηγητές και τους έχει αναγορεύσει σε επίτιμους διδάκτορες, είναι αδιανόητο να μην πράττει το ίδιο με τον Ηπειρώτη Δ. Νανόπουλο. 
Αυτό φυσικά θα μπορούσαν να κάνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών. Στον ίδιο ασφαλώς και δεν προσθέτει κάτι το ουσιαστικό μια επί πλέον βράβευση, πέρα του συναισθηματικού της χαρακτήρα. Για τους τοπικούς φορείς όμως αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας να «γνωρίσουν» στους Ηπειρώτες έναν κορυφαίο άξιο συμπατριώτη τους, αλλά και να αποδείξουν την εκτίμηση και το σεβασμό προς έναν επιστήμονα που τιμά τον τόπο του στο εξωτερικό.

Ποιος είναι 
Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας όπου απέκτησε διδακτορικό το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Στη συνέχεια διετέλεσε ερευνητής σε κορυφαία κέντρα ερευνών στη Γενεύη, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το 1989 εξελέγη καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη. Έχει συγγράψει πάνω από 640 πρωτότυπες εργασίες και το Νοέμβριο του 2001 βρέθηκε ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς. Του έχουν απονεμηθεί πολλά διεθνή βραβεία.
Το διαβάσαμε: Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.