Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πρασόπιτα βλάχικη


Πρέπει να έχω φάει πάνω από 1000 τέτοιες πίτες στη ζωή μου. Η πιο ζωντανή εικόνα που έχω στο νου μου από τα παιδικά χρόνια στη κουζίνα, είναι με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να ετοιμάζουν πίτα. Πρώτα το ζυμάρι, μετά τα μπαλάκια και έπειτα τα δύο φύλλα. Η αγαπημένη μας γέμιση ήταν το πράσο. Έδινε μια γλύκα το πράσο και με την αλμύρα του τυριού έβγαινε μια πανδαισία γεύσεων. Τρώγαμε τόσα πολλά κομμάτια… Οι άλλες που κάναμε ήταν η κρεατόπιτα, η πρασόπιτα και η τυρόπιτα. Σας δίνω εδώ τη βασική συνταγή για το φύλλο και τη γέμιση για την πρασόπιτα. Θέλει κόπο και υπομονή το φύλλο αλλά αξίζει. Μπορείτε να το κάνετε από την προηγουμένη και να το φυλάξετε στο ψυγείο.

Υλικά
Αλεύρι σκληρό περίπου 5 φλ. (όσο πάρει)
στην πράξη θα διαπιστώσετε ποιό αλεύρι θα σας κάνει το καλύτερο 
(λεπτό κι ελαστικό) ζυμάρι. Ακόμα και η μάρκα μπορεί να κάνει διαφορά.
2 φλ. νερό
1 πακέτο μαργαρίνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ. ξίδι
1 κ.τ. αλάτι

Γέμιση για πρασόπιτα
2 kg πράσα ψιλοκομμένα μέχρι το σημείο που πρασινίζουν έντονα
1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
800g τυριά τριμμένα – γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γκούντα κ.λπ.
200g γιαούρτι στραγγιστό
70g βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπαλίτσες.
Τις ανοίγουμε μία μία, με αλεύρι ή και κορν φλάουρ, σε φύλλα διαμέτρου 20cm.
Αφού ανοίξουμε 6 απ’ αυτά, τα αλείφουμε με τη μαργαρίνη και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο τελευταίο φύλλο δεν αλείφουμε με μαργαρίνη.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο σκεπασμένα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 6.
Με τα πρώτα 6, ανοίγουμε τώρα ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και σε ανάλογο σχήμα.
Βουτυρώνουμε με τη μαργαρίνη το ταψί και απλώνουμε το φύλλο που ξεχειλίζει, το βουτυρώνουμε ελαφρά και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση*.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Το ανοίγουμε κι αυτό λίγο μεγαλύτερο για να φτιάξουμε σούρες στο άπλωμα.
Γυρνάμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και βάζουμε κομματάκια μαργαρίνης στις γωνίες.

Απλώνουμε και το πάνω φύλλο κάνοντας τις γνωστές σούρες και το αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και τη ραντίζουμε.
Τη χαράζουμε και την κόβουμε.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μια ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

* Εκτέλεση για πρασόπιτα
Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε τον άνιθο και το βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τα τριμμένα τυριά και ανακατώνουμε καλά.


About the author: Yiannis Kazazis

Ένας ευγενής άνθρωπος του κόσμου με πολύπλευρη γνώση πολλών διαφορετικών θεμάτων. Οικονομικά, επιχειρήσεις, γαστρονομία, διεθνής αμπελώνας, ταξίδια, καλές τέχνες, αντίκες, λογοτεχνία, φιλοσοφία και, πάνω απ’ όλα, ανθρωπιά. Γιατί η καλή ζωή είναι αποτέλεσμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής σώματος και νου.
Πηγή: Εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.