Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Gedeon Rohonci (1852 – 1929), ο ιδιοκτήτης του νησιού της πέρλας


Ο παππούς του Γεδεών, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ο Παύλος Χατζημιχαήλ (Pavle Hadžimihajlo), ένας πλούσιος Ελληνόβλαχος επιχειρηματίας, ο οποίος αγόρασε το 1782 στο Νόβι Σαντ (Novi Bečej) καλλιεργήσιμα κτήματα 10000 στρεμμάτων, υψηλής ποιότητας. Ο γιος του Παύλου, Ιωάννης Παύλος, παντρεύτηκε με την Ελληνίδα Κλάρα Παπαπούλιου (Klara Papapulisio) και ο γιός τους, Νικόλαος Χατζημιχαήλ Šišanji (Nikola Hadžimihajlo Šišanji), κληρονόμησε αυτή την περιουσία και έλαβε στις 12 Οκτωβρίου 1798 τίτλο ευγενείας (LR LIX. 687), που εκδόθηκε στην κομητεία του Torontalska στις 22 Απριλίου 1799 (LR LIX 743). Ο Νικόλας και η σύζυγός του Ιλόνα Μπεκέλα (Ilona Bekela), κόρη του πλούσιου Έλληνα εμπόρου Miklos Bekella, απέκτησαν τέσσερις όμορφες κόρες, που με την ομορφιά τους επισκίασαν εκείνη την εποχή όλα τα κορίτσια της Βουδαπέστης. Μια από αυτές ήταν και η Klara Šišanji που παντρεύτηκε τον Lipot Rohonczy στις 2 Μαϊου 1841 και απέκτησε μια κόρη, την Ίλκα (Ilka), και δυο γιούς, τον Λασλ (Lasl) και τον Γεδεών (Gedeon).

Ο Γεδεών γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1852 στη Βουδαπέστη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ανέμελα και ήρεμα λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Αν και έχασε τους γονείς του σε ηλικία εννέα ετών, η διαδοχή θα του επιτρέψει μια καλή εκπαίδευση και, αργότερα, την διαχείριση και βελτίωση της περιουσίας. Η γιαγιά του και η αδερφή της μητέρας του είχαν αναλάβει την φροντίδα και την εκπαίδευση του. Αρχικά προσέλαβαν κάποιον δάσκαλο στο κτήμα τους για να του παρέχει τις βασικές γνώσεις και στη συνέχεια πήγε στη Βουδαπέστη και το Kečkemet όπου συνέχισε τις σπουδές του. Μετά την αποφοίτηση του, επέστρεψε στο νησί της πέρλας (Biserno ostrvo) για να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην λειτουργία και διαχείριση της περιουσίας. Στις 4 Μαϊου 1875 παντρεύτηκε την Flora Lonjai. Ο γάμος τους διήρκησε λιγότερο από είκοσι χρόνια και κατέληξε σε διαζύγιο. Ξαναπαντρεύτηκε το 1893 με την Etelka Krajcer και απέκτησε δυο κόρες, την Marijeta και την Etelka. Το σπίτι του βρισκόταν στο κέντρο του Turski Bečej, κοντά στον κινηματογράφο Βοϊβοντίνα, και αργότερα έχτισε ένα θερινό σπίτι-κάστρο στο κτήμα του στο νησί της πέρλας. 

Ως επιτυχημένος παραγωγός και πρωτοπόρος στους τομείς βελτίωσης ποιότητας, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων, το 1902 εκλέχθηκε πρόεδρος του Ουγγρικού συνεταιρισμού σταφυλιών και φρούτων. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, εκπροσώπησε τους συντοπίτες του και το κόμμα του στο κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, από το 1878 ως το 1901. Επίσης, στο αγρόκτημα του εκτρέφονταν καθαρόαιμα, ημίαιμα και ψυχρόαιμα άλογα, περίπου 100, που επιτύγχαναν εξαιρετικά αποτελέσματα σε αγώνες στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό. Συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του παγοδρομίου της Βουδαπέστης και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου πατινάζ της πόλης. Επίσης, το 1903 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της αθλητικής λέσχης. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στις 15 Σεπτεμβρίου 1891, απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. για τα ''πατίνια Rohonci Κολόμβος'', τα οποία εύκολα και γρήγορα μετατρέπονταν σε παπούτσια μέσω κοχλιών. Εκτός αυτού, προσάρμοσε ένα ειδικό λουράκι, το οποίο διευκόλυνε αυτή την διαδικασία, που το ονόμασε ''Αχιλλεύς''. Προφανώς, ο Γεδεών δεν ξέχασε τους Έλληνες προγόνους του.

Πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα, με την οποία ασχολήθηκε πολλές φορές ο τύπος της εποχής. Ξεχώριζε με την παρουσία του στα σαλόνια, τα παγοδρόμια, τα ευρωπαϊκά καζίνο και ήταν ο όμορφος Gida στην κοινωνία των γυναικών. 
Από τους αμπελώνες του ξεκίνησε η παραγωγή σταφυλιών της ποικιλίας Muscat και του θρυλικού κρασιού ''krokan'' του νησιού της πέρλας που γνώρισε πολύ μεγάλη δόξα, προκαλώντας ενθουσιασμό στους υψηλούς κύκλους των πελατών του. 
Ακόμη και μετά την εθνικοποίηση, το ''krokan'' ήταν το περίφημο κρασί που πρόσφερε ο Τίτο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του.

Η κατοικία-κάστρο του Gedeon Rohonci
Το κεφάλι του Βάκχου (Διόνυσου), προστάτη των
αμπελουργών, που δεσπόζει στον επάνω
όροφο της κατοικίας
Μενταγιόν με το κεφάλι ενός αλόγου

Ακολουθεί βίντεο στη σερβική γλώσσα με ουγγρικούς υπότιτλους από 
την προώθηση του βιβλίου της Andre Karolja ''Gedeon Rohonci'':


Πηγή βίντεο: Jozaf Balo (youtube)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.