Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Οικογένεια Νάκου


Κύριλλος Νάκου
Η οικογένεια Νάκου εγκαθίσταται στη Βιέννη κατά τον 18ο αιώνα και λίγο αργότερα στην Ουγγαρία το 1780. Ο Χριστόφορος και ο Κύριλλος Νάκου ήταν ήδη κάτοικοι της Βιέννης όταν στις αρχές του 1780 αγόρασαν τεράστια κτήματα στο νομό Torontal. Το 1784 τους παραχωρήθηκε από την Αυλή τίτλος και οικόσημο ευγενείας και το επίθετο Nagyszentmiklósi. Οι δύο αδελφοί διεξάγουν την εμπορική τους δραστηριότητα προς όφελος του θησαυροφυλακίου της Βιέννης στην Ιταλία, την Ρωσική Αυτοκρατορία, την Ολλανδία και στα Οθωμανικά εδάφη. Το 1791 η Αυλή, σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάπτυξη του εμπορίου, τους απονέμει τον τίτλο του βαρόνου. 

Στο οικογενειακό κτήμα τους στο Nagyszentmiklós, ο υιός του Χριστοφόρου, ο Αλέξανδρος, λαμβάνει τον τίτλο του κόμη. Μεταξύ των πολλών και μεγάλων υπηρεσιών που προσέφεραν στην Ουγγαρία ήταν η ανάπτυξη της γεωργίας και η εισαγωγή και η καλλιέργεια του βαμβακιού στις απέραντες εκτάσεις, κυρίως στο Nagyszentmiklós. Στο Nagyszentmiklós ο γιός του Χριστόφορου, Αλέξανδρος, το 1814-24 ανέγειρε ναό και από ότι ξέρουμε πριν το 1848 το χωριό είχε ήδη ινστιτούτο πίστωσης και δικαστήριο. 
Το 1864 πραγματοποιείται ανέγερση πύργου από τον Kálmán Νάκος, ο οποίος ήταν σημαντικός συλλέκτης και φύλαγε εκεί τους πολλούς θησαυρούς του. 

Το Nagyszentmiklós, σαν κτήμα έγινε διάσημο όταν το 1799 ένας αγρότης του Χριστόφορου ανακάλυψε το αρχαιολογικό εύρημα που σήμερα με το όνομα «χρυσός θησαυρός του Nagyszentmiklós» φυλάγεται στη Βιέννη. 

Τον ίδιο χρόνο ο Χριστόφορος με πρωτόγνωρη πράξη στην εποχή του ίδρυσε το «Μικρό Αγροτικό Σχολείο», έναν εκπαιδευτικό θεσμό για τα παιδιά των φτωχών του δουλοπάροικων και υποστήριζε επίσης τους νέους ιδιοκτήτες μικρών αγροκτημάτων. 

Ο Νάκος Χριστόφορος, ο ηγέτης της οικογενείας, είναι ο πρώτος που έφερε την καλλιέργεια βαμβακιού στην Ουγγαρία. Όσον αφορά τον Χριστόφορο, ξέρουμε ότι το 1778 ήταν καπετάνιος και έμπορος, είχε αποκτήσει το δικαίωμα του πολίτη της Πέστης και νοίκιαζε αποθήκες. Το 1800 με την απόκτηση του δικαιώματος να λειτουργεί το πανδοχείο και καφενείο «Εφτά Ηγεμόνες» (σήμερα το κτίριο του Pesti Színház) ξεκίνησε μοναδική επιχείρηση. Στον οίκο του Νάκου (οδός Váci 9) στεγάζετο το μαγαζί «Selyembogár» όπου οι ταξιδιώτες μπορούσαν να αλλάξουν στο αγαπητό μέσο συγκοινωνίας της Εποχής των Μεταρρυθμίσεων, την άμαξα. Το πρακτορείο του János Eisler εξασφάλιζε εδώ τη γραμμή Pest-Szolnok-Arad. 

Tο «Μικρό Αγροτικό Σχολείο»
Μετά το θάνατο του Χριστόφορου (1819), το κτίριο κληροδοτήθηκε στο γιο του τον Αλέξανδρο Νάκο και μετά το 1848 στο Kálmán Νάκο που το 1881 πούλησε το κτίριο μαζί με το καφενείο αφού το 1861 το είχε αλλάξει σε ξενοδοχείο, (που με το όνομα «Εθνικό Ξενοδοχείο και Καφενείο» λειτουργούσε έως το 1902). Ο γιος του βαρόνου Χριστόφορου, Αλέξανδρος (1785-1848) κέρδισε τον τίτλο του κόμη, ήδη το 1813, και παντρεύτηκε την κόμισσα Tolnai Festetich Terézia που καταγόταν από μία οικογένεια με αριστοκρατικές παραδόσεις. Οι Νάκος ασκούσαν τις χαρακτηριστικές δραστηριότητες της αριστοκρατίας όπως την ερασιτεχνική ζωγραφική, την αγορά αντικών, την μουσική που περιλάμβανε και την υποστήριξη της μουσικής ζωής, το κυνήγι και τα αθλήματα. 

Το Παλάτι Gresham στη Βουδαπέστη
Η οικογένεια Νάκος είχε μεγαλοπρεπείς πύργους στο Nagyszentmiklós, στην Πέστη, στη Βιέννη και στο Schwarzau. Το 1809, όταν στην Πέστη ξεκίνησε συλλογή δωρεών για την Ακαδημία Ludovika (στρατιωτική Ακαδημία), ανάμεσα στους μεγάλους ευεργέτες βρίσκουμε τον Αλέξανδρο και τον Ιωάννη Νάκο. Το όνομα του τελευταίου συνδέεται για δεκαετίες με το Παλάτι Νάκος που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Παλατιού Gresham. Το παλάτι περηφανευόταν για διάσημους κατοίκους όπως τους χτίστες της Αλυσιδωτής Γέφυρας και τον αρχιτέκτονα Adam Clark, καθώς επίσης τον μεγάλο ζωγράφο του ουγγρικού ρομαντισμού Miklós Barabás. Υποστήριζαν απλόχερα επίσης την ίδρυση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και βρίσκουμε τα ονόματα τους στον κατάλογο ιδρυτών της Γενικής Τράπεζας Πίστωσης της Ουγγαρίας (1867). 

Η κόμισσα Berta von Nako με την 
τσιγγάνικη μπάντα τους
Ο γιος του Αλέξανδρου Νάκου, ο Kálmán (1822-1902) έκανε λαμπερή σταδιοδρομία στην κοινωνική ζωή, πιο συγκεκριμένα στην πολιτική. Ήταν ισόβιο μέλος της Άνω Βουλής της Ουγγαρίας (1861), αυτοκρατορικός και βασιλικός θησαυροφύλακας (1850) και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του νομού Torontál. Η σύζυγός του Berta Gyertyánffy, τo πορτρέτο της οποίας φυλάσσεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, ήταν διάσημη υποστηρίκτρια των τεχνών. Στο παλάτι τους στη Βιέννη εμφανίστηκαν οι ζωγράφοι Friedrich Amerling και August Pettenkoffen όπως και ο Liszt και ο Wagner (ο οποίος ζωγράφιζε και ο ίδιος, δυο έργα του φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας). Η πολύ δημοφιλής κόμισσα πέθανε ξαφνικά το 1882 στο Nagyszentmiklós και για τη μνήμη της ο σύζυγος της ίδρυσε νοσοκομείο και σχολείο. 

Πύργος του Αλέξανδρου Νάκου
Οι Νάκου διαθέτουν επιβλητικά μέγαρα, φημισμένα ήδη στις ημέρες τους, και αναπτύσσουν σπουδαία δράση υποστηρίζοντας ιδρύματα σαν την Λουδοβίκεια Στρατιωτική Ακαδημία της Βουδαπέστης, την Γενική Τράπεζα Πίστεως, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρότυπα αγροκτήματα και νοσοκομεία. Επίσης προσέφεραν το παλιό μέγαρο Νάκου για την πρώτη έδρα της Ακαδημίας επιστημών. Ο Albert Gárdonyi έγραφε «η πρώτη έδρα της Ακαδημίας των επιστημών ήταν στο παλιό Μέγαρο Νάκου, το οποίο ευρίσκετο στη θέση του παλατιού Gresbam, όπου και ο ιδρυτής ελάμβανε ενεργό μέρος στις εργασίες της Ακαδημίας πράγμα που ακόμα μένει να απαθανατιστεί από τους ευγνώμονες μεταγενεστέρους». Επίσης ο κόμης Kálmán Nákó συνέβαλε στα έξοδα του κτιρίου με 1.000.- φιορίνια και στο κεφάλαιο με 4.000.- φιορίνια. 

Θυρεός του θανόντος Χριστόφορου Νάκου

Η οικογένεια Νάκου ποτέ δεν λησμόνησε την ελληνική εκκλησία της Πέστης, δεχόμενη την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Κοινότητας. Επίσης στις 20 Αυγούστου 1838, η επιτροπή της Γέφυρας αποφάσισε ώστε η τοποθεσία της γέφυρας να ρυθμιζόταν σε σχέση με τον κεντρικό άξονα του μεγάρου Νάκου. 

Από την οικογένεια Νάκου ο τελευταίος που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη δημόσια ζωή της Ουγγαρίας είναι πάλι ένας Αλέξανδρος, ο οποίος από το 1906 έως το 1910 διατελεί κυβερνήτης του σημαντικότατου λιμένα Fiume.

Πηγή: Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του κ. Βασιλείου Σταματόπουλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.