Αχιλλεύς Ποστολάκας Προσωπογραφία 1847 Ζωγράφος Αριστείδης Οικονόμου |
Η συμμετοχή των Βλάχων στη Φιλική Εταιρεία είναι μοναδική. Αντιπροσωπευτική μορφή του βιεννέζικου πυρήνα της υπήρξε ο Δημήτριος Ποστολάκας, πατέρας του Αχιλλέα Ποστολάκα, ιδρυτή του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, ο οποίος φαίνεται να διαδραματίζει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν κοινωνοί των οραμάτων και ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή και συνδράμουν ποικιλότροπα στην προσπάθειά του.[1]
Ο Δημήτριος Ποστολάκας γεννήθηκε στο Μέτσοβο. Από τους ιδρυτές και πρώτος ευεργέτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης.[2]
Ο υιός του Αχιλλεύς Ποστολάκας ήταν αρχαιολόγος και νομισματολόγος. Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1821 στη Βιέννη όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ήρθε στην Ελλάδα και διετέλεσε διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου από το 1856 ως το 1887. Πρόσφερε πολλά στον πλουτισμό και την επιστημονική ταξινόμηση των συλλογών του, τις οποίες περιέγραψε σε πολλές δημοσιευμένες μελέτες. Συνεργάστηκε στην έκδοση του Συντάγματος των Αττικών επιτύμβιων αναγλύφων και του Συντάγματος των Αττικών επιγραφών της Πρωσικής Ακαδημίας. Απεβίωσε το 1897 στην Αθήνα.[3]
Πηγές:
[1] Βασιλείου & Ανδρέα Σταματόπουλου, ''Οι Μακεδονόβλαχοι (17ος-19ος αι.). Έλληνες Βλάχοι στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Η αποκατάσταση της αλήθειας'', Βουδαπέστη 2015, σελ. 35, βλ. εδώ.
[2] Βλάχοι Ευεργέτες
Τα αρχαία νομίσματα της Λευκάδος
Περιγραφή του Αχιλλέα Ποστολάκα των νομισμάτων της συλλογής του Παύλου Λάμπρου – Αρχαία ονόματα Λευκαδίων αρχόντων
Έγραφε στον πρόλογο του βιβλίου του «Κατάλογος των αρχαίων νομισμάτων των νησιών Κέρκυρας, Λευκάδος, Ιθάκης Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Κυθήρων» (Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνησι, 1868) ο Αχιλλεύς Ποστολάκας για τη συλλογή του Παύλου Λάμπρου, η οποία δωρήθηκε από τον Αλεξάνδρο Μουρούζη στο «Εθνικό της Ελλάδος Πανεπιστήμιο»:
«… Δικαίως δύναται να λογισθή σήμερον, ως προς τα νομίσματα των Ιονίων Νήσων, η πλουσιωτέρα πασών των εν τη εσπερία Ευρώπη». Σε σχέση δε με το νησί μας ότι: «Μετά της συλλογής δε ταύτης ηνώθησαν και πάσαι εν Επτανήσω υπό άλλων φιλαρχαίων συστηθείσαι πρότερον συλλογαί, οία αι εκ Λευκαδίων νομισμάτων του Δημητρίου Περιτσοπούλου, του Νικολάου Ζαμπελίου, του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου και τουΆγγλου Roberts.»
Τα νομίσματα της συλλογής είναι αργυρά ή χάλκινα και περιγράφονται λεπτομερέστατα σε 36 (55-89) συνολικά σελίδες του βιβλίου.
~ Η συνέχεια: εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.