Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Οικογένειες Ελλήνων στον Νομό Csongrád κατά το 18ο & 19ο αι.: 4. Η ελληνική οικογένεια Kristóffy στο Makó - Dr. Diószegi György Antal


Αναμνηστική πλάκα του Kristóffy József
~ Διαβάστε:

Σύμφωνα με γραπτή πηγή του 1777 στο Makó πλήρωναν „οι Έλληνες έμποροι για τέσσερα καταστήματα”: κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ενοίκιο καταστημάτων.
 
Κατά τον 19ο αιώνα ο „Έλληνας κύριος Kristo ζούσε στο Makó στην δεκαετία του πενήντα”. Παλαιότερα στοιχεία ως προς τους ´Ελληνες προγόνους της οικογένειας Kristóff δεν έχουμε στη διάθεσή μας ακόμη, είναι αξιοσημείωτο όμως ότι με το ίδιο όνομα αναφέρονται Έλληνες και στο Jászberény, Győr και Tokaj μεταξύ του 18ου-19ου αιώνα. Το 1754 στο Mezőberény ζούσε ο ´Ελληνας καταστηματάρχης Kristóff József. 

Στο Makó ο „γερο-Kristo ήταν αληθινός Έλληνας”. Ο γιός του, Kristóffy József (1857- 1928) διένυσε αξιόλογη πολιτική καριέρα. Ο Kristóffy József έκανε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Temesvár και στο Arad, και συνέχισε με νομικές σπουδές στην Βιέννη και στη Βουδαπέστη. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως νομικός. Μεταξύ 1880-1883 διατέλεσε αναπληρωτής γραμματέας του νομού Csanád. Ακολούθως μέχρι το 1886 εργάστηκε ως συντάκτης στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών. Μεταξύ 1886- 1896 ήταν γενικός γραμματέας του νομού Csanád. Τότε απόκτησε και ουγγρικό τίτλο ευγενείας. Το 1896 έγινε φιλελεύθερος βουλευτής. Κορυφαίο σημείο της πολιτικής του διαδρομής, ήταν στην κυβέρνηση υπό τον βαρώνο Fejérváry Géza („darabontkormány”) όπου ήταν υπουργός εσωτερικών και δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης (από 18 Ιουνίου 1905 ως 8 Απριλίου 1906). 

Αξίζει να αναφέρουμε το προοίμιο. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Fejérváry ζήτησε από τον βασιλιά να συμπεριληφθεί η εκλογική μεταρρύθμιση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, όμως ο Φραγκίσκος-Ιωσήφ δεν συνενούσε. Γι’ αυτό ο Kristóffy στην προεκλογική του ομιλία στο Németbogsán στις 9 Σεπτεμβρίου 1905 υπερασπίστηκε την προσωπική του πίστη του στην καθιέρωση του γενικού εκλογικού δικαιώματος, το οποίο ωστόσο θα αφορούσε μόνο όσους ήξεραν γραφή και ανάγνωση (σε οποιαδήποτε γλώσσα). 

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Fejérváry, σταδιακά αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή. Για κάποιο διάστημα ήταν έμπιστος του Φραγκίσκου-Φερδινάνδου. Το 1911 έγινε βουλευτής της Békéscsaba, τον Δεκέμβριο του 1913 όμως παραιτήθηκε. 

Έγραψε και αρκετά βιβλία: „Ο αγώνας για το εκλογικό δικαίωμα” Βουδαπέστη 1910, „Ομιλίες για τον εκλογικό νόμο”, „Ο Γολγοθάς της Ουγγαρίας – η πορεία προς την κατάρρευση - πολιτικές αναμνήσεις 1890-1926” Βουδαπέστη 1927. Στο τελευταίο καταγράφει και αναλύει τα απομνημονεύματά του και παρουσιάζει τις σκέψεις του σχετικά με τη διοίκηση της χώρας οδηγημένος από την προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος μετά το τραύμα της απόσχισης των εδαφών. Το βιβλίο αυτό το αφιέρωσε στα εγγόνια του Ottlik Lajos, Ottlik Pál και Kristóffy Tamás ως κληρονομιά αγάπης προς την πατρίδα. 

Η σύζυγός του, Ernesztin, ήταν κόρη του μεγάλου Ούγγρου ιστορικού Horváth Mihály, ο οποίος μετά την ταπεινωτική συνθήκη του Τριανόν εξέδωσε πολλά βιβλία πολιτικής ανάλυσης που και σήμερα, εννέα δεκαετίες αργότερα, αξίζουν να μελετηθούν προσεκτικά. 

Για τον χαρακτηρισμό του Kristóffy József ως Oύγγρου πατριώτη είναι σημαντική η ακόλουθη δήλωσή του σχετικά με τη συνθήκη του Τριανόν, η οποία εκφράζει και την όλη του θεώρηση. Ο Kristóffy έγραψε καταληκτικά ότι οι “επαναστάσεις κατέστησαν την χώρα απροστάτευτη έναντι των ξένων εισβολών”. 

Η προσωπική του γνώμη για τη συνθήκη του Τριανόν ήταν ότι με την ταυτόχρονη εμφάνιση των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών έγινε προφανής η ανικανότητα και ανευθυνότητα του πρωθυπουργού, βαρώνου Károlyi Mihály. Ο Kristóffy εκφράστηκε ως εξής: “το ακατανόητα πρωτότυπο σύνθημα ‘δεν θέλω να βλέπω στρατιώτες’ είχε ως συνέπεια τον αφοπλισμό των στρατιωτών που επέστρεφαν και την καθολική διάλυση του ουγγρικού στρατού, η οποία επέφερε τον απεχθή ακρωτηριασμό της εδαφικής υπόστασης της χιλιετούς Ουγγαρίας. Η κυβέρνηση του Károlyi έβλεπε με σταυρωμένα τα χέρια να καταλαμβάνουν οι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Τσέχοι τα ακριβά εδάφη του ουγγρικού στέμματος.”. 

Ο Kristóffy όχι μόνο ανέλυσε τις αιτίες που οδήγησαν στην συνθήκη του Τριανόν αλλά διατύπωσε και τις σκέψεις του για την ανοικοδόμηση της χώρας. Σχετικά με το μέλλον έγραψε ότι “η αγάπη του ουγγρικού έθνους για την ειρήνη” και την “τήρηση των νόμων” αποτελούσαν πάντα τα σταθερά θεμέλια της ύπαρξης του ουγγρικού κράτους και τα ίδια πρέπει να είναι στη βάση για τη δημιουργία της νέας τάξης πραγμάτων. Επίκαιρες σκέψεις και στις μέρες μας ακόμα! 
Ο πατριωτισμός του εκδηλώνεται και στις ακόλουθες γραμμές: “Ο Ούγγρος, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη και η αυτοθυσία με την οποία εκτελεί τις υποχρεώσεις του”. Αξίωμα κοινωνικής ηθικής που έχει παντοτινή αξία στις διαδρομές της ουγγρικής ιστορικής πραγματικότητας!

(Συνεχίζεται)

Πηγή: Dr. Diószegi György Antal, Οικογένειες Ελλήνων στον Νομό Csongrád κατά το 18ο & 19ο αι., Kiadó: Szegedi Görög Kisebbségi Önkormányzat (www.szegedigorogok.hu).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.