Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Εγκατάσταση Βλάχων στην πόλη της Ηγουμενίτσας


Το 1920 έρχονται και εγκαθίστανται στην πόλη Βλάχοι...

Η πολυμελής οικογένεια των Πιτουλαίων, που ζούσε και αυτή νομαδική ζωή, με κοπάδια πρόβατα, με μεγάλες εκτάσεις από χειμαδιά στην Παραμυθιά, Μαργαρίτι και Ηγουμενίτσα, με άλογα, φοράδες και μουλάρια και με πολλούς τσοπαναραίους, αποφάσισε να εγκατασταθεί και αυτή στην Ηγουμενίτσα και να αστικοποιηθεί.

Για την εγκατάσταση τους αγόρασαν μια πολύ μεγάλη έκταση, δεξιά της οδού Κύπρου και απέναντι από το σημερινό Γυμνάσιο στην οποία έχτισαν σε μόνιμες βάσεις τις καλύβες τους. 

Το 1925 η οικογένεια Πιτούλη, αγόρασε από τον Χαμίτ Μπέη όλα τα ακίνητα της πόλης που ήταν τότε ιδιοκτησία του, οπότε η οικογένεια των Πιτουλαίων έγινε ιδιοκτήτρια των περισσοτέρων κτισμάτων της Ηγουμενίτσας.

Κατά το ίδιο διάστημα η οικογένεια των Πιτουλαίων αστικοποιήθηκε. Τις καλύβες τις αντικατέστησε με ένα θαυμάσιο σε αρχιτεκτονική εμφάνιση και μέγεθος μέγαρο για την άνετη και με σύγχρονες εγκαταστάσεις κατοίκηση της πολυμελούς οικογένειας της, σπούδασε τα παιδιά της, και διατηρώντας τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δημιούργησε εμπορικές επιχειρήσεις και την επιχείρηση κοινής ωφέλειας με ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Την ίδια περίοδο, η Ηγουμενίτσα είχε αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των σκηνιτών Βλάχων, μερικοί εκ των οποίων σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη νομαδική τους ζωή και να αποκτήσουν στην καινούρια πόλη μόνιμη τουλάχιστον κατοικία.

Οι πρώτοι που το έκαναν πράξη, ήταν ο Ζήκας Μπέζας με τα παιδιά του Μίχο και Αντώνη, που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη θέση που είναι χτισμένα σήμερα τα σπίτια τους.

Πηγή: .forumotion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.