Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Ο κοσμηματοποιός Φύλλας


Στα χρόνια του κινήματος των Νεοτούρκων το 1908, ο Σουλτάνος Μεχμέτ E' Ρεσάντ ψήφισε το σύνταγμα, το περιβόητο «Χουριέτ» ("Ελευθερία" στα τουρκικά), με το οποίο κατοχυρώνονταν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του χριστιανικού πληθυσμού και δίνονταν αμνηστία σε ορισμένα αδικήματα και έτσι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Μπορεί αυτή η "Ελευθερία" να αποδείχτηκε αργότερα ένα πυροτέχνημα, τον πρώτο καιρό όμως είχε γίνει δεκτή με θετική διάθεση από τον χριστιανικό πληθυσμό. Σ' εκείνο το ιστορικό πλαίσιο, ο Μοναστηριώτης κοσμηματοποιός Φύλλας με τους συνεργάτες του, έφτιαξε για λογαριασμό της διοίκησης Μοναστηρίου ένα τραπέζι από χρυσό και ασήμι, το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο των τοπικών αρχών στο Σουλτάνο Reshad V που επισκέφθηκε το Μοναστήρι το 1911. Φωτογραφία τραβηγμένη μπροστά στο κατάστημα του καλλιτέχνη Φύλλα.


~ Φωτο: Νικ. Γ. Ιγγλέση, Οδηγός της Ελλάδος 1910-11, Μακεδονία - Μοναστήρι, Χρυσοχόοι.

Ο ένοπλος Μακεδονικός Αγώνας ανακόπηκε, αλλά λίγο αργότερα, το 1912-13, με τους βαλκανικούς πολέμους ήρθε η τελική απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό. Η συνθήκη του Βουκουρεστίου καθόρισε τελεσίδικα τα σύνορα των βαλκανικών κρατών στο χώρο της Μακεδονίας. Όμως, το θετικό αυτό αποτέλεσμα θα ήταν αδιανόητο χωρίς τον Μακεδονικό Αγώνα. Ο αγώνας αυτός, που πολύ σωστά εξισώθηκε από πολλούς με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπήρξε ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.