Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Βλάχικη σπανακοτυρόπιτα της Αποστολίας


Της Ελευθερίας Μπούτζα

Μια λαχταριστή συνταγή για σπανακόπιτα με τυρί που μου έστειλε η αγαπημένη μου φίλη Αποστολία Συνάζου από το Βόλο, μια καταπληκτική μαγείρισσα με αγάπη για την παράδοση. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την τεχνική της και να θαυμάσετε κι εσείς, όπως κι εγώ, το αριστούργημα της!

~ Για το φύλλο:
3/4 του κιλού αλεύρι χωριάτικο, 1/4 του κιλού αλεύρι σκληρό, αλάτι, λίγο λάδι ( 2-3 κσ) και λίγο ξύδι (1-2 κσ)

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε αρκετά καλά και μοιράζουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια, φτιάχνοντας 10 τεμάχια. Αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα να ξεκουραστούν ώστε ν' ανοίγουν μετά πιο εύκολα.

~ Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι, 1 μάτσο κρεμμυδάκια, 
1 μάτσο άνηθο, λίγο μάραθο, 2 πράσα
1/2 κιλό παζί (σέσκουλα) αλλά μόνο τα φύλλα χωρίς κοτσάνια 
1 κιλό και 300 γρ τυρί φέτα, 
3 με 4 αυγά, 
αλάτι (αν η φέτα είναι αλμυρή, ίσως και να μη βάλουμε), πιπέρι
3/4 του φλυτζανιού τραχανά γλυκό (όχι σταρένιο)
3/4 του φλυτζανιού ελαιόλαδο

Ψιλοκόβουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά. Ρίχνουμε μέσα τη μισή φέτα και την άλλη μισή τη τρίβουμε και τη κρατάμε χωριστά σ' ένα άλλο πιάτο.

Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια ρίχνοντας λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα μας και σιγά σιγά ανοίγουμε τα δέκα φύλλα.

~ Η τελευταία σειρά με φέτα στην οποία έχουμε βάλει άψητο φύλλο και στη συνέχεια τοποθετούμε τα δυο τελευταία άψητα φύλλα και κλείνουμε την πίτα.

Για να φτιάξουμε ψημένα φύλλα, τα βάζουμε για μερικά δευτερόλεπτα στο γκριλ, πάνω σε αναποδογυρισμένο ταψί και έπειτα τα κόβουμε στο πάτο του ταψιού ώστε να έχουν το μέγεθος του ταψιού που θα ψήσουμε τη πίτα.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (Νο 40) και στρώνουμε κάτω τρία φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. 

Αφού στρώσουμε τα τρία πρώτα φύλλα, αρχίζουμε το στήσιμο της πίτας. Ρίχνουμε λίγη γέμιση με χορταρικά και μετά βάζουμε ένα ψημένο φύλλο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγη τριμμένη φέτα και πάλι βάζουμε ένα ψημένο φύλλο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο... 

Χρησιμοποιούμε 4 ψημένα φύλλα αλλά την τελευταία φορά που θα βάλουμε φέτα χρησιμοποιούμε ένα άψητο φύλλο και το ραντίζουμε με λίγο λάδι. 

Τελειώνουμε με τα δυο τελευταία φύλλα, γυρίζοντάς τα σε κόθρο για να μην προεξέχουν και χαράζουμε την πίτα μας.

Χαράζουμε την σπανακοτυρόπιτα (όπως στην πρώτη φωτογραφία) και την ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!


~ Για περισσότερες υπέροχες συνταγές, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.