Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Για τον διαπρεπή διεθνολόγο καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτριο Σ. Κωνσταντόπουλο


Γράφει ο Π. Κ. Σταυρίδης-Χρυσοβέργης 
δικηγόρος παρ’ Α.Π. και ΣτΕ, διεθνολόγος

Την 1η Νοεμβρίου 2008 απεδήμησε εις Κύριον ο διακεκριμένος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος, πλήρης ημερών και επιστημονικού έργου.
Ο εκλιπών υπήρξε Ιδρυτής και Διευθυντής του 1ου Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Ελλάδας με έδρα την πρωτεύουσα πόλη του Μακεδονικού Ελληνισμού. 

Ο ομότιμος καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1917 στη Θεισόα της Ολυμπίας Αρκαδίας, ως όγδοο τέκνο από τα εννέα τέκνα που απέκτησαν οι γονείς του Σπυρίδων Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ανδριτσαίνης, επαρχίας Ολυμπίας Αρκαδίας, και Αμαλία, καταγομένη εκ Μοσχοπόλεως της Βορείου Ηπείρου, το γένος του ιερέως Δημητρίου Ν. Παπαδημητρίου

Ο εκλιπών σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου διετέλεσε καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου, όπου διαδέχθηκε τον καθηγητή του στην έδρα Ρούντολφ φον Λάουν. 
Το 1960 αναγορεύτηκε καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1966 ίδρυσε το 1ο Ελληνικό Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνταντόπουλος δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου, της Εξ Αν Προβάνς, του Νέου Δελχί Ινδίας, όπως και στα Πανεπιστήμια του Μπάτον Ρουζ και της Λουιζιάνα και Τιουλέν της Ν. Ορλεάνης, ενώ έδωσε σειρά διαλέξεων και μαθημάτων στα Πανεπιστήμια του Τόκιο, της Μανίλας, της Μπαγκόκ, της Τεχεράνης, του Καΐρου, του Κέιπ Τάουν, Σαν Πάολο, Ρίο Ιανέιρο, Μπραζίλια, Βρετανική Κολούμπια, Νεμπράσκα, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σολτ Λέικ Σίτι, Βανκούβερ, Τορόντο, Μόντρεαλ και σε πολλές ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις, όπως και στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Ανωτάτων Νομικών Σπουδών του Λονδίνου, της Λιουμπλιάνα, Βελιγραδίου, Ζάγκρεμπ, Σόφιας και Μπορντό της Γαλλίας, του οποίου πανεπιστημίου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ, όπως και του Πανεπιστημίου Μερούτ της Ινδίας. 

Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος υπήρξε μέλος πολλών εταιρειών Διεθνούς Δικαίου, όπως της Γερμανίας, των Ινδιών, της Βραζιλίας και, τέλος, Διευθυντής του Νομικού Τμήματος της Παγκοσμίου Ενώσεως Μελέτης Προσφυγικών Ζητημάτων της Γενεύης, ως και μέλος του Curatorium Internationale του Ινστιτούτου Δημοσίου Δικαίου της Μόσχας. 
Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο των ετησίων μαθημάτων του Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο του Ελευθέρου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ετήσια μαθήματα κατά τη διάρκεια εκάστου καλοκαιριού με λαμπρά επιτυχία, μαθήματα στα οποία δίδαξαν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκοσμίου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, όπως και πρόεδροι των ανωτάτων Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Δικαστηρίων (ΟΗΕ) ως και πρόεδροι της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Επί της προεδρίας του καθηγητή Δημητρίου Σ. Κωνσταντόπουλου το ιδρυθέν παρ’ αυτού Ινστιτούτο τιμήθηκε με το βραβείο “Αγγελιοφόρος της Ειρήνης” του ΟΗΕ εκ μέρους του τότε γραμματέως Ντεκουεγιάρ. 
Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος προσέφερε ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικό έργο για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, όπως του Κυπριακού, της ιστορικής συνέχειας, ταυτότητας και κληρονομιάς του Μακεδονικού Ελληνισμού, της ισχύος της Συνθήκης της Λωζάννης για την εναπομείνασα Δυτική Θράκη μας και του ενιαίου αμυντικού δόγματος Θράκης - Μακεδονίας - Νήσων του Αιγαίου και Κύπρου. 
Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η δραστηριότητα του καθηγητή Δημητρίου Σ. Κωνσταντόπουλου όταν ανέκυψε το θέμα των γεγονότων των βραχονησίδων υπό την επωνυμία Ίμια τον Ιανουάριο του 1996. Τότε ο καθηγητής θυμήθηκε και ανακάλυψε στο αρχείο του την ύπαρξη της Ιταλοτουρκικής Προσφυγής στο Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης της Κοινωνίας των Εθνών το 1929, η οποία έδωσε αφορμή στη συνομολόγηση της Συνθήκης της 04-01-1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, διά της οποίας ρυθμίζονται επακριβώς τα τουρκοϊταλικά θαλάσσια σύνορα και αναγνωρίζεται ότι το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια ανήκε στην Ιταλία και εν συνεχεία, όταν παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα διά της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, τότε παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και οι βραχονησίδες Ίμια. 
Τα επίσημα αυτά ντοκουμέντα ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος παρέδωσε, όπως του ζητήθηκε, στην ελληνική κυβέρνηση και στον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο σε ιδιαίτερη πρόσκληση, ακρόαση και συζήτηση στο γραφείο του προέδρου στο προεδρικό μέγαρο παρουσία της συζύγου του Χρυσάνθης-Ρέας Κωνσταντοπούλου. 

Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος υπήρξε ο μοναδικός καθηγητής, το όνομα του οποίου είχε δοθεί, ενώ βρισκόταν εν ζωή, σε αίθουσα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία υφίσταται μέχρι σήμερα. 
Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξε κοσμικός πρόεδρος της Παγκοσμίου Παμμακεδονικού Διασκέψεως, υπό την πνευματική προεδρία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου (διάσκεψη στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της 09-12-2005) και έλαβε θέση κατά του σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας εκ μέρους του κράτους των Σκοπίων. 
Ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Κωνσταντόπουλος για το εν γένει επιστημονικό το έργο, ελληνικό και παγκόσμιο, τιμήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την απονομή, εκτός των άλλων, παρασήμου του Ελληνικού Ταξιάρχη του Φοίνικα, του Χρυσού Σταυρού εξαίρετων υπηρεσιών της Ο.Δ. Γερμανίας, του Χρυσού Σταυρού υπηρεσιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Ταξιάρχη Σταυροφόρων του Αγίου Τάφου του Ελληνοορθοδόξου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπως και με πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις, όπως εκείνη του Αγγελιοφόρου της Ειρήνης του ΟΗΕ. 
Κατά την ανακήρυξη του καθηγητού ως τιμώμενου με τον τίτλο του Διδάκτορος Δικαίου τιμής ένεκεν του περίφημου Γαλλικού Πανεπιστημίου του Μπορντό το 1984, ο Πρύτανης Καθηγητής Σουμπεϊρόλ είπε: “Η σχολή μας θαυμάζει την επιστημονική και προσωπική δύναμη με τις οποίες ο καθηγητής τίμησε την πατρίδα του την Ελλάδα σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Σήμερα στους επιστημονικούς κύκλους της Γαλλίας αλλά και όλου του κόσμου ο τιμώμενος Έλληνας διεθνολόγος είναι σύμβολο για τη δύναμη, την αξιοπρέπεια και το ανώτερο και δημιουργικό επιστημονικό πνεύμα που χαρακτηρίζει το ιδεώδες πρότυπο ενός διεθνολόγου”.

Αναδημοσίευση άρθρου από την Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ της 9ης Νοεμβρίου 2008
Το διαβάσαμε: thissoaioi-lavdaioi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.