Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το δικό μας Αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ορεινή Καλαμπάκα
Με αφορμή τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου παραθέτουμε αποσπάσματα του πολυσέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας Ορεινή Καλαμπάκα στην επίσκεψη του στα βλαχοχώρια της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Νοεμβρίου 1998:

Οι κάτοικοι των σημαιοστολισμένων δέκα χωριών της Ορεινής Καλαμπάκας υποδέχθηκαν με ανάμικτα αισθήματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κων/νο Στεφανόπουλο: Υπερηφάνεια και εθνική έξαρση διότι για πρώτη φορά Ανώτατος Άρχων της χώρας μας επισκέφθηκε τα χωριά τους. Σεβασμό για τον πολιτικό που τιμάει το αξίωμα που κατέχει και εμπνέει εμπιστοσύνη για την εξασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας.
Αγάπη ειλικρινή για τον άνθρωπο που με απλότητα, ζεστασιά και ενδιαφέρον έσφιξε τα χέρια όλων των απλών ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής ενθαρρύνοντάς τους και προτρέποντάς τους να μην αφήσουν αυτά τα όμορφα χωριά να σβήσουν. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε πεζός ανάμεσα στους κατοίκους, χαιρετώντας και συζητώντας με αρκετούς απ' αυτούς, με τη συνοδεία παραδοσιακών βλάχικων σκοπών από το συγκρότημα του Στέργιου Μασόπουλου.
Σε προκαθορισμένες θέσεις κάθησαν όλοι οι επίσημοι και η τελετή άρχισε με λίγα λόγια από τον τελετάρχη Αθανάσιο Δ. Στράτη
"Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, καλώς ήλθατε στα βλαχόφωνα χωριά της Ορεινής Καλαμπάκας και ιδιαίτερα στην Κουτσούφλιανη. Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, μαζί με μία αντιπροσωπεία σας προσκαλέσαμε πριν λίγο καιρό στην περιοχή μας. Ευχαριστούμε που μας τιμάτε σήμερα. Η παρουσία Σας δίνει μία άλλη διάσταση στην φετινή επέτειο των 100 χρόνων της Κουτσούφλιανης."

~ Φωτο: Εκδήλωση Υποδοχής του Προέδρου Δημοκρατίας στο Δημαρχείο Καλαμπάκας (7-11-1998). Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λίτσα Αναστασίου και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Καχριμανίδης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λίτσα Αναστασίου, η οποία είπε: 
"Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ορεινής Περιοχής Καλαμπάκας σας καλωσορίζω στην περιοχή μας, σ' αυτό το μικρό κομμάτι της Πίνδου, το οποίο από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικείται από καθαρόαιμους Έλληνες.
Στο διάβα των αιώνων οι Έλληνες γνώρισαν πολλούς κατακτητές. Η μακροχρόνια παρουσία των Ρωμαίων άφησε ανεξίτηλα ίχνη στο γλωσσικό ιδίωμα των Βλάχων στο οποίο όμως διαφυλάσσονται αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της ελληνικότητάς τους. 
Αυτό το "πολύτιμο κομμάτι της χώρας μας" όπως Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε τους Ελληνόβλαχους Σας υποδέχεται σήμερα εδώ με αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για την συμπαράστασή Σας. 
Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Πίνδου παραμένει αταλάντευτα Ελληνικός ενώ δεν έχει την παραμικρή υποστήριξη από εκείνους που όφειλαν. 
Αυτός ο ιερός χώρος, έναν αιώνα νωρίτερα από σήμερα ενδυνάμωσε το εθνικό ελληνικό φρόνημα και ξανάδωσε φτερά για να μπούμε στον Μακεδονικό αγώνα και στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Σ' αυτή τη γη πατάτε, του Ολοκαυτώματος του 1898.
Εκφράζουμε την πικρία προς τον Ανώτατο Άρχοντα, ο οποίος κατανοεί με πίστη και αγάπη, διότι, ενώ ο Ελληνισμός αυτός παραμένει ακλόνητος, διάφορα κέντρα, δήθεν επιστημονικά, επιχορηγούμενα και από το Ελληνικό κράτος, προσπαθούν να τον αποβάλλουν από τον Ελληνικό μας κορμό.
Εμείς όμως, ανεξαρτήτως αυτών των ενεργειών, δηλώνουμε επίσημα σ' Εσάς, ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στις επάλξεις τους Έθνους, Έλληνες, απόγονοι των ηρώων του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης.
Τέλος Σας διαβεβαιώνουμε ότι, αυτό το εθνικό φρόνημα είναι ύψιστη τιμή και αναγκαία προϋπόθεση ύπαρξης για μας."

~ Φωτο: Στην Παναγία, Νέα Κουτσούφλιανη, ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στους κατοίκους της ορεινής Καλαμπάκας, αλλά και γενικά σε όλους τους Βλάχους, χαρακτηρίζοντάς τους ως ''ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της όμορφης Πατρίδας μας.

Μετά τις προσφωνήσεις για το καλωσόρισμα έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων/νος Στεφανόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους είπε τα εξής:
''Είναι τιμή και μεγάλη γιορτή για μένα που βρίσκομαι στην Παναγία και στα χωριά της Ορεινής Καλαμπάκας. Οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι γνήσιοι άνθρωποι με τον πολιτισμό μέσα τους. Γιατί ο πολιτισμός δεν βρίσκεται στις μεγαλουπόλεις, τους μεγάλους δρόμους και τα ψηλά κτίρια αλλά μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, μέσα στην παράδοση η οποία συντηρείται. 
Η περιοχή σας έγραψε τη δική της ιστορία. Οι προγονοί σας στην παλαιά Κουτσούφλιανη έκαναν μία ηρωική πράξη, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των Μεσολογγιτών, των Σουλιωτών και του Αρκαδίου. Δέχθηκαν να καταστρέψουν ότι πολυτιμότερο είχαν για να παραμείνουν ελεύθεροι από τον τουρκικό ζυγό. Κι αυτό δείχνει πως τα αισθήματα φιλοπατρίας είναι εκείνα που στέριωσαν την Ελλάδα και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.
Ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της όμορφης Πατρίδας μας είναι οι Βλάχοι και δεν το λέω αυτό για να κολακέψω κανέναν, είναι μια ιστορική αλήθεια και μια πραγματικότητα.
Τι είναι οι Βλάχοι, το ξέρουν καλά οι ίδιοι, αλλά και οι ιστορικοί, οι εθνολόγοι και οι γλωσσολόγοι και είναι πια αποδεδειγμένο.
Μη σας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν ξένες προπαγάνδες. Αυτές δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν εναντίον της Ελλάδος ούτε έπαψαν ποτέ να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Όπως είναι φυσικό όλοι οι λαοί έχουν αναμιχθεί με άλλους και το ίδιο συμβαίνει με την Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια στοιχεία και κομμάτια απόλυτα γνήσια χωρίς ουδεμία ανάμιξη και αυτό είναι το βλάχικο στοιχείο που είναι ακόμη πιο γνήσιο από τα υπόλοιπα. Και έχετε αυτό το πλεονέκτημα μιας πολιτιστικής μεγαλύτερης κληρονομιάς από τους άλλους: τη βλάχικη διάλεκτο την οποία πρέπει να συντηρήσετε και να την μαθαίνουν τα παιδιά. Να μιλιέται κι αυτό το ιδίωμα γιατί είναι μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν πρέπει να χάνεται ότι ανήκει στην Ελλάδα.
Δεν πρέπει να έχετε παράπονα από την πατρίδα γιατί δεν είναι δυνατόν το κράτος να λύσει μεμιάς όλα τα προβλήματα. Ο τόπος μας προοδεύει, τα σπίτια μας βελτιώνονται, δείχνοντας την ευημερία, η οποία βέβαια κατ' αρχήν οφείλεται στους ίδιους τους κατοίκους που με τους αγώνες και τον καθημερινό μόχθο τους κατόρθωσαν να έχουν όσα έχουν.
Όμως ο τόπος βοηθείται και από το Κράτος που κάνει ό,τι μπορεί. Η Ελλάδα δεν ήταν έτσι, ούτε η Παλαιά Κουτσούφλιανη, αλλά ο χρόνος που κυλάει ανεπαίσθητα φέρνει την πρόοδο και την προκοπή. Εμείς ζούμε καλύτερα και τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς. Η χώρα όμως περνάει δύσκολες στιγμές και πρέπει όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι αλλά να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και να προκόψουμε περισσότερο.
Τώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Έχουμε τη δική μας θέληση, τις δικές μας δυνατότητες, αλλά, και την βοήθεια της Ευρώπης, ας μη το ξεχνούμε αυτό. Έχουμε τη βοήθεια των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών για να αναπτυχθούμε κι εμείς στο ίδιο επίπεδο με εκείνα, έστω κι αν δεν την έχουμε σ' όλη την έκταση που επιθυμούμε. Σήμερα η οικονομική πρόοδος είναι εξασφαλισμένη για την Ελλάδα.
Εσείς, όμως, ακολουθείστε το παράδειγμα των προγόνων σας ώστε να διατηρηθεί η Πατρίδα μας αλώβητη, ακέραια και απρόσβλητη από οποιαδήποτε εναντίον της εχθρική διάθεση.''

Κυριακή 8 Νοεμβρίου:
Στις 12.30 ο Πρόεδρος επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα, όπου τον υποδέχθηκαν η Ηγουμένη Αγάθη και οι υπόλοιπες μοναχές. Τελέσθηκε δέηση προς τιμή του, ξεναγήθηκε στο σκευοφυλάκιο της μονής και του προσφέρθηκε μια βυζαντινή εικόνα. 
Τελευταίος σταθμός η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως, όπου τελέσθηκε δοξολογία προς τιμή Του προεξάρχοντος του πρωτοσυγγέλου της Ι. Μονής Σταγών και Μετεώρων κ. Στέφα συμπαραστατουμένου από τους καθηγούμενους της μοναστικής πολιτείας. Ο καθηγούμενος του Μ. Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου (συντοπίτης του Προέδρου) του απένειμε το χρυσό σταυρό για τα 600 χρόνια από την ίδρυση του Μοναστηριού. 
Ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε για την ιστορία της Μονής από τον προϊστάμενο της 1ης Εφορείας Βυζ. αρχαιοτήτων κ. Λάζαρο Δεριζιώτη και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μοναστηριού, ενώ παρακάθησε σε γεύμα στην Μεγάλη Τράπεζα της Μονής που άνοιξε τις πύλες της μετά από 150 χρόνια με τη συνοδεία των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ορεινής Καλαμπάκας, τις αρχές του νομού, εκπροσώπους φορέων, υπηρεσιακούς παράγοντες και ευεργέτες των Μετεώρων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ορεινή Καλαμπάκα, Αρ. Φ. 116, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998.

Να σημειωθεί ότι, η ομιλία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων/νου Στεφανόπουλου, καθώς και όλα τα στιγμιότυπα της διήμερης επίσκεψής του, διασώζονται βιντεοσκοπημένα στο αρχείο της τ. Προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ορεινής Περιοχής Καλαμπάκας κ. Λίτσας Αναστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.