Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Ρίζες Ελλήνων» - από το «Εθνος της Κυριακής»

Την 1η Νοεμβρίου 2009 μαζί με το «Εθνος της Κυριακής» κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της σειράς «Ρίζες Ελλήνων», αφιερωμένος στους Βλάχους. Πρόκειται για μία μοναδική, πρωτότυπη και εξαιρετικά σημαντική σειρά πολυτελών βιβλίων για τις ρίζες, την ταυτότητα, την ιδιαίτερη καταγωγή των Ελλήνων. Ηθη και έθιμα, στολές-φορεσιές, οικιακά σκεύη, λαογραφικό υλικό, γλωσσικά ιδιώματα, οικισμοί-εγκαταστάσεις, κατοικίες, συνεντεύξεις επωνύμων, ιδιαίτερη κουζίνα-συνταγές και όλα όσα χαρακτηρίζουν μοναδικά τις «Ρίζες των Ελλήνων» είναι συγκεντρωμένα σε καθένα από τα πολυτελή βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μαζί με το «Εθνος της Κυριακής»
Η πρωτότυπη αυτή σειρά βιβλίων, βασισμένη στο ανθρωπογεωγραφικό σύνολο της Ελλάδας, βάζει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και ανοίγει για πρώτη φορά στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά το πολύπλοκο κεφάλαιο με τις ιδιαίτερες πολιτισμικές ταυτότητες που συνθέτουν το ομοιογενές παζλ της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες, Μανιάτες, Κρητικοί, Πόντιοι, Αρβανίτες, όπως και πολλές άλλες «ρίζες» και ταυτότητες, προσεγγίζονται με σεβασμό στην ιδιαίτερη παράδοση και ιστορία τους, με έναν τρόπο εύληπτο από τον μέσο αναγνώστη, με πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, αλλά και συστηματικές βιβλιογραφικές αναφορές για όποιον επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση.
Κάθε τόμος σκιαγραφεί με έναν «εύπεπτο» τρόπο την ιστορική διαδρομή της εκάστοτε πολιτισμικής ομάδας, την ταυτότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις, τα γλωσσικά ιδιώματα, τις στολές και τις φορεσιές, τη μουσική παράδοση και τους χορούς, τους οικισμούς και τις εγκαταστάσεις, τις γιορτές, τις εκδηλώσεις και τα ανταμώματα, ακόμη και την ιδιαίτερη κουζίνα, τα οικιακά σκεύη και τις συνταγές, όπως και τις παροιμίες.
Σύνθεση πληροφοριώνΗ πρώτη ύλη των κειμένων, που συνοδεύουν το ιδιαίτερο φωτογραφικό υλικό (σημερινό, αλλά και ασπρόμαυρο αρχειακό γνωστών φωτογράφων), συνίσταται σε μία σύνθεση πληροφοριών -με σεβασμό και τόλμη- από επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία και άρθρα ερευνητών, εθνολόγων, λαογράφων, ανθρωπολόγων κ.ά. που έχουν επισταμένα ασχοληθεί με το θέμα.
«Οι εφημερίδες, εκτός από ενημέρωση, πρέπει να ανταποκρίνονται στην υψηλή αποστολή της επιμόρφωσης», υπογράμμισε ο διευθυντής του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής», Γιώργος Χαρβαλιάς. «Ολοι αισθανόμαστε Ελληνες, αλλά η ιδιαίτερη καταγωγή του καθένα έχει πολύ μεγάλη αξία», υπογράμμισε ο διευθυντής έκδοσης της σειράς, Γιάννης Ντρενογιάννης. Οι τόμοι θα προσφέρουν αρκετή γνώση και αυτογνωσία, σημείωσε ο Ν. Μάργαρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου












Στη χθεσινή παρουσίαση της πρωτότυπης και εξαιρετικά σημαντικής εκδοτικής προσφοράς, ο διευθυντής του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής», Γιώργος Χαρβαλιάς, στάθηκε στην επιμορφωτική και εκπαιδευτική διάστασή της.
«Οι εφημερίδες, εκτός από ενημέρωση, πρέπει να ανταποκρίνονται στην υψηλή αποστολή της επιμόρφωσης, ακριβώς επειδή έχουν το πλεονέκτημα να μπαίνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά σπίτια», υπογράμμισε ο κ. Χαρβαλιάς, συμπληρώνοντας: «Αυτή είναι η φιλοσοφία και της νέας μας εκδοτικής προσφοράς. Πρόκειται για βιβλία κύρους, πολυτελή λευκώματα, που καταπιάνονται με το είναι μας, τις ρίζες και την Ιστορία μας, κάτι για το οποίο όλοι οι Ελληνες είμαστε υπερήφανοι».
Καλό ταξίδι στη... θάλασσα της ανάγνωσης ευχήθηκε στις «Ρίζες Ελλήνων» η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, χαιρετίζοντας την εκδοτική πρωτοβουλία του «Εθνους της Κυριακής».
«Ως έθνος και ως λαός έχουμε την πολυτέλεια και την υποχρέωση να αναδείξουμε όλες τις πολιτισμικές μας ταυτότητες που συνυπάρχουν και αποτελούν στοιχείο πλούτου και δημιουργίας, ένα στοιχείο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε», τόνισε η υπουργός, ανακοινώνοντας πως στα νέα αναλυτικά προγράμματα του ολοήμερου σχολείου θα υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης και τοπικών προγραμμάτων, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του «Νational Geographic» στην Ελλάδα, Νίκος Μάργαρης, εξέφρασε την πεποίθηση πως το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εκδοτικής σειράς πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας, ενώ σχολίασε πως οι τόμοι θα προσφέρουν αρκετή γνώση και αυτογνωσία, κάτι που -όπως είπε- χρειαζόμαστε ιδιαίτερα.
«Την Ιστορία μας δεν την ξέρουμε. Μελετώντας τις "Ρίζες Ελλήνων" είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους εκείνη τη γνώση που θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: Τι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πώς βρεθήκαμε εδώ και πώς έγινε η ομογενοποίησή της σημερινής Ελλάδας;», σημείωσε ο κ. Μάργαρης.
«Ολοι αισθανόμαστε Ελληνες, αλλά η ιδιαίτερη καταγωγή του καθένα έχει πολύ μεγάλη αξία», υπογράμμισε ο διευθυντής έκδοσης της σειράς, Γιάννης Ντρενογιάννης, σχολιάζοντας πως το συγκεκριμένο εκδοτικό έργο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς μίας μεγάλης ομάδας κειμενογράφων, φωτογράφων κλπ.
Οι καλαίσθητοι τόμοι -διευκρίνισε- παρουσιάζουν υλικό που δεν υπάρχει σε κανένα βιβλιοπωλείο, πραγματεύονται ένα θέμα που αντέχει στον χρόνο και ξεχωρίζει για την εκπαιδευτική του αξία, ενώ προσφέρονται εντελώς δωρεάν με το σώμα του «Εθνους της Κυριακής». «Είμαστε περήφανοι γι αυτήν τη δουλειά», κατέληξε ο ίδιος.
Αυτή την Κυριακή κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με τον τίτλο «Βλάχοι», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι -Μανιάτες, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, Αρβανίτες, Κρητικοί, Μικρασιάτες κ.ά.- που εξερευνούν την πολιτισμική ταυτότητα της εκάστοτε ανθρωπογεωγραφικής ενότητας, καταγράφοντας όλα αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς, μοναδικούς σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα Ελληνες με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.