Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Απαράδεκτη Επιστολή



Παραθέτουμε την παρακάτω επιστολή ενημέρωσης
της ΠΟΠΣΒ προς τους συλλόγους-μέλη:



Ιωάννινα 18 Μαρτίου 2004.
Αρ. πρωτ: 167


Προς: τους Συλλόγους της Π.Ο.Π.Σ.Β


Με αφορμή καταγγελίες Συλλόγων της Ομοσπονδίας μας, ότι ήρθαν στα χέρια τους επιστολές του λεγόμενου 'Συλλόγου Αρωμανικού Πολιτισμού», αλλά και άρθρο με τίτλο "Υποχρέωση η διατήρηση της βλάχικης γλώσσας». που δημοσιεύεται στην εφημερίδας σας «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» της 18ης Μαρτίου 2004, σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία αποτελεί τον Δευτεροβάθμιο θεσμικό φορέα 84 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων της Ελλάδας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο επονομαζόμενος Σύλλογος Αρωμανικού Πολιτισμού,(από το εξής Σ.Α.Π) δεν αποτελεί μέλος της Ομοσπονδίας, ούτε μετείχε των εργασιών της τελευταίας Γενικής μας Συνέλευσης στη Λάρισα, όπως ψευδέστατα ( κατά πάγια τακτική )αναφέρεται ότι συμμετείχε.

Είναι γνωστό ότι στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ενός Συλλόγου, ο οποίος είναι μέλος της Ομοσπονδίας. Επισυνάπτουμε σχετική κατάσταση μελών της Ομοσπονδίας μας, δηλώνοντας ότι σαν Ομοσπονδία ουδεμία σχέση επίσημη ή ανεπίσημη, έχουμε με τον εν λόγω Σύλλογο.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας πάνω στο ζήτημα της Λατινοφωνίας είναι δημόσια διατυπωμένες, έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τη Γενική μας Συνέλευση μας, και συνάδουν απόλυτα τόσο με τη θέση της Ένωσης Βλάχων Επιστημόνων, όσο και με αυτή των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων των Βλαχοχωρίων.


Είναι γνωστό ότι ζητήματα ευαίσθητα όπως η γλώσσα είναι ευάλωτα σε υποβολιμαίες διαστρεβλώσεις που λειτουργούν ως έναυσμα και όχημα μειονοτικών ζητημάτων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων, ακόμη και εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, πολύ περισσότερο δε όταν εμπλέκονται σε αυτά ως μοναδικοί εκφραστές μας κατάστασης άτομα με αμφισβητούμενες προθέσεις, τα οποία με κανένα τρόπο δεν εκπροσωπούν τις ιστορικά πάγιες, διαχρονικές και θεσμικές θέσεις του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Η διάχυση μονομερών και πολωμένων απόψεων, υπό τον ευρωπαϊκό μανδύα ως αντικειμενική περιγραφή μιας τελείως διαφορετικής πραγματικότητας είναι αντιδεοντολογική, αντιεπιστημονική και τελικά επιζήμια, για τους ίδιους του Βλάχους, των οποίων οι θέσεις σκόπιμα και συστηματικά αγνοούνται από τον Σ.Α.Π αν και είναι δημόσια εκπεφρασμένες, μέσω των θεσμικών φορέων οι οποίοι νόμιμα τις εκπροσωπούν.

Σχετικά με το θέμα της «βλάχικης γλώσσας». Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει "δεδομένη βλάχικη γλώσσα» αλλά μόνον προφορικές διάλεκτοι. Έως τον 18ο αιώνα δεν προσπαθήσαμε ποτέ να καταγράψουμε αυτό που μιλούσαμε. Αν και προς τα τέλη του 18ου αιώνα έγιναν μερικές προσπάθειες να καταγραφούν αυτές οι διάλεκτοι( κλασικό το παράδειγμα της Μοσχόπολης), ποτέ δεν φθάσαμε, στο σημείο να έχουμε μια ομοιογενή και ευρέως αποδεκτή «βλάχικη γλώσσα».Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπαίδευση στη «Βλάχικη γλώσσα».

Οι κοινότητες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Διασπορά, λόγω της ευμάρειας των, ήταν μεταξύ των πρώτων που ίδρυσαν και λειτούργησαν σχολεία, τα οποία πολύ πριν την Ελληνική ανεξαρτησία, εξελίχθηκαν σε γνωστά λίκνα του Ελληνικού διαφωτισμού. Με άλλα λόγια Παραδοσιακά οι Βλάχοι είχαν Ελληνική εκπαίδευση και πάντα εκφραζόταν ως τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού. Επίσης να υπογραμμιστεί και ότι από τότε που οι Βλάχοι έγιναν χριστιανοί, η λειτουργία στους Ιερούς τους Ναούς και τα μοναστήρια γίνονταν πάντα στα Ελληνικά.

Σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα από την πλούσια και γόνιμη δραστηριότητα των Συλλόγων μας, μέσα από την επιστημονική έρευνα των εγκρίτων επιστημόνων μας, τη μελέτη και βίωση της μακρόχρονης πολιτισμικής μας παράδοσης, ως έκφανσης του Ελληνισμού, μέσα από τα συνέδρια, τα σεμινάρια, τα Ανταμώματα μας και τις διάφορες πολιτιστικές ανά την Ελλάδα εκδηλώσεις, διατηρούμε ζωντανή και κυρίως χρηστική, την νεολατινική προφορική μας διάλεκτο, ΄γλώσσα κατ΄άλλους, και συντελούμε ώστε να διατηρείτε η μνήμη του παρελθόντος και να εξασφαλίζεται η προοπτική του μέλλοντος.

Σε μία περίοδο ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, επιχειρείται πάλι με όχημα την γλώσσα, δημιουργία ανύπαρκτης «Γλωσσικής μειονότητας» και κατά συνέπεια ανύπαρκτης «Εθνότητας Βλάχων», ταυτόχρονα με προσπάθεια απάλειψης όλων εκείνων των στοιχείων, τα οποία συνδέουν τη Λατινοφωνία μας με την Ελληνική γλώσσα, και την αντικατάσταση τους με αντίστοιχες λέξεις κυρίως της Ρουμανικής, για ευνόητους λόγους.( Βλέπε ερωτηματολόγια και κείμενα στα Λατινικά που κυκλοφόρησε ο Σ.Α.Π) Τέτοιες προσπάθειες, πιστεύουμε ότι προκαλούν πολλαπλή ζημιά.

Κατ΄αρχή επιστρέφουν σε πρακτικές ξεπερασμένες, οι οποίες έχουν καταδικαστεί από το σύνολο των Βλαχοφώνων Ελλήνων, και έχουν επιφέρει δεινά στους ίδιους, δεύτερον δημιουργούν αντανακλαστικά, που έχουν σαν συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ομιλητών της βλάχικης, και τρίτο και σπουδαιότερο προσπαθούν δολίως να δημιουργήσουν, μάταια όμως, πρόβλημα «Βλάχικης μειονότητας» στη χώρα μας.

Τέλος όσον αφορά το EBLUL, δεν αποτελεί «όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά ευρωδίαιτη μη κυβερνητική οργάνωση για τη διατήρηση και προβολή των μειονοτικών γλωσσών της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της. Και για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το ποιόν της ανωτέρω οργάνωσης, αναφέρουμε ότι εκτός των άλλων, την απαρτίζουν, τα μέλη της «Τουρκικής μειονοτικής κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και εκπρόσωποι του "Σπιτιού του Μακεδονικού πολιτισμού», βλέπε Ουράνιο τόξο.

Δηλαδή μας ζητεί ο Σ.Α.Π.να βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Τελειώνοντας τονίζουμε ότι αναγνωρίζουμε στον καθένα το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και φυσικά την ελευθερία έκφρασης του.

Δεν επιτρέπουμε όμως σε κανένα να αναγορεύεται σε αυτόκλητο προστάτη και εκφραστή της βούλησης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όταν κανένα θεσμικό όργανο δεν του ΄χει εκχωρήσει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Εμείς οι Βλαχόφωνοι Έλληνες δεν επιθυμούμε να γίνουμε αντικείμενο μελέτης πολύ δε περισσότερο προστασίας από κανένα "ανεγνωρισμένο κέντρο» εντός και εκτός Ελλάδας. Από την πικρή εμπειρία που έχουμε γνωρίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες έχουν θλιβερές συνέπειες.

Επιπλέον θέλουμε να προστατευτούμε από όλους αυτούς οι οποίοι παρουσιάζονται ενώπιον της διεθνούς κοινότητος σαν εκπρόσωποι, αντιπρόσωποι, προστάτες της γλωσσικής μας ιδιαιτερότητας, ερευνητές, ειδικούς και σωτήρες μας. Αυτοί μπορούν να μιλούν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά σίγουρα όχι εν ονόματι των Βλάχων της Ελλάδας.

Παρακαλούμε τα μέλη της Ομοσπονδίας μας να επιστρέφουν την επιστολή ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στον αποστολέα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                  Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

                               Κωνσταντίνος Αδάμ                                        Ηρακλής Χασιώτης



Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Μαγειρίας Μιχάλης - Πρόεδρος 
Σωκράτη 1 45221 Ιωάννινα Κιν : 6932855599
http://www.vlachs-popsv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.