Ρουμανίζοντες Βλάχοι κομιτατζήδες στην περιοχή της Βέροιας, 1908. Πηγή φωτο: imma.edu.gr |
Η δεύτερη διακοπή των
ελληνορουμανικών σχέσεων
Η δεύτερη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας έγινε τον Ιούνιο του 1906. Η κυριότερη αφορμή υπήρξε το Κουτσοβλαχικό ζήτημα. Στις 28 Ιουνίου 1905 παρουσιάστηκε ο πρεσβευτής της Ρουμανίας στην Αθήνα Πιπινίου στον τότε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Ράλλη και του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ζητεί από την Ελλάδα να προβεί σε συστάσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να αναγνωρίσει ης ρουμανικές κοινότητες στη Μακεδονία και να μην ανηστέκεται σης παραχωρήσεις που έδωσε ο σουλτάνος στους Βλάχους με τον τελευταίο ιραδέ. Ο Ράλλης απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την απαίτηση της Ρουμανίας, διότι το ζήτημα αυτό αφορά ξένη (οθωμανική) επικράτεια και δεν είναι θέμα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επέμβει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να ζητήσει από τον πατριάρχη να απεμπολήσει δικαιώματα και προνόμια της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως από αιώνων αναγνωρισμένα. Ο πρεσβευτής με απειλητικό ύφος είπε ότι αν τελικά δεν επέμβει η ελληνική κυβέρνηση στο Πατριαρχείο η Ρουμανία θα εφαρμόσει αντίποινα και θα καταδιωχθούν οι 'Ελληνες που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα του.
Η απειλή αυτή δεν άργησε να υλοποιηθεί. Σε λίγο άρχισαν διαδηλώσεις στη Ρουμανία με κάψιμο των ελληνικών σημαιών, καταστροφές ελληνικών καταστημάτων, απελάσεις Ελλήνων υπηκόων κ.λ.π. Όταν η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι διαμαρτυρήθηκε η ρουμανική κυβέρνηση δήλωσε με τρόπο προκλητικό: «όταν παύσουν οι καταδιώξεις των υπηκόων μας στη Μακεδονία, τότε θα παύσουμε και εμείς τις δικές μας κατά των Ελλήνων». Ύστερα από αυτό η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρουμανία. Η διακοπή των ελληνορουμ α νικών σχέσεων ανακοινώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον υπουργό των Εξωτερικών Α. Σκουζέ την 1η Ιουνίου 1906.
Αναφέρονται μερικοί διωγμοί που έγιναν εις βάρος του ελληνικού στοιχείου:
(α) Διώχθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας «Πατρίδα», η οποία εκδιδόταν επί δεκαετίες στο Βουκουρέστι. Μαζί με αυτόν απελάθηκε και το προσωπικό της εφημερίδας.
(β) Έκλεισαν για πάντα οι Σχολές των Κοινοτήτων Βραίλας, Κωστάντζας, Γαλατσίου, Σουλινά και Τούλτσης, το ελληνικό σχολείο Καλαφατίου, και άλλα ελληνικά εκπαιδευτήρια.
(γ) Διαπράχθηκαν έκτροπα εις βάρος των ελληνικών ορθοδόξων εκκλησιών του Βουκουρεστίου και της Βραίλας, στα οποία πρωτοστάτησαν μισέλληνες ιερείς, που εξωθούσαν σε ανίερες πράξεις το φανατικό ρουμανικό όχλο.
(δ) Απελάθηκαν εξέχοντες 'Ελληνες, με την αιτιολογία ότι ήταν μέλη του παραρτήματος της Εταιρείας του «Ελληνισμού».
(ε) Πραγματοποιήθηκε ανθελληνικό συλλαλητήριο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, οι οποίοι εξέδωσαν και προκήρυξη, της οποίας η πρώτη παράγραφος έγραφε: «Αδελφοί! Κάτω εκεί, επί του εδάφους της αρχαίας Ελλάδος, μικρός λαός ληστών, λείψανου των βαρβάρων επιδρομέων, εξοπλίζει αθλίους τυχοδιώκτας, όπως εξολόθρευση τους Ρωμούνους, οίτινες τους βοήθησαν να μη απολεσθώσιν!...»
Η όξυνση των σχέσεων είχε δυσμενή επίδραση και στην τύχη των μοναστηριακών κτημάτων και των ελληνικών κληροδοτημάτων στη Ρουμανία, τα οποία οικειοποιήθηκε το ρουμανικό κράτος, διαθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εισέπραττε από αυτά για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδας. Οι σχέσεις με τη Ρουμανία αποκαταστάθηκαν το Μάιο του 1911.
Η αναγνώριση της μειονότητας των ρουμανιζόντων από την κυβέρνηση Βενιζέλου
Το Μάρτιο του 1913 (περίοδος Βαλκανικών Πολέμων) η ρουμανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την Ιταλία και μερικούς Άγγλους πολιτικούς, επιδίωξε στη διάσκεψη του Λονδίνου να επηρεάσει τις Μεγάλες Δυνάμεις, ώστε να αποφασίσουν τα βλάχικα χωριά Γράμμου, Πίνδου (μέχρι Αγράφων) να αποτελέσουν ένα αυτόνομο κρατίδιο με ειδικά προνόμια, το οποίο να ενσωματωνόταν στο νεοσύστατο Αλβανικό Κράτος (ήταν η εποχή που γινόταν ο διακανονισμός των συνόρων της Αλβανίας). Οι πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.
Στο περιθώριο της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1913) ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος αντάλλαξε με το Ρουμάνο πρωθυπουργό Μαγιορέσκο ταυτόσημες επιστολές για την τακτοποίηση του κουτσοβλαχικού ζητήματος. Με την επιστολή του ο Βενιζέλος αναγνώρισε την ύπαρξη στην Ελλάδα ρουμανικής μειονότητας, στην οποία παραχωρούσε τα ίδια προνόμια που είχαν δώσει οι Τούρκοι το 1905. Την αναγνώριση αυτή καταδίκασε, εκτός από την αντιπολίτευση και ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, ο οποίος εξαιτίας του γεγονότος αυτού παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας σας 9 Σεπτεμβρίου 1913, εξηγώντας εγγράφως τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργεια αυτή. Η επιστολή του Βενιζέλου προς το Μαγιορέσκο, με ημερομηνία 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1915 έλεγε: «Η Ελλάς συγκατατίθεται να παράσχη αυτονομίαν εις τας των Κουτσοβλάχων σχολάς και εκκλησίας τας ευρισκομένας εν ταις μέλλουσα ις Ελληνικά ίς κτήσεσι και να επιτρέψη την σύστασιν Επισκοπής δια τους Κουτσοβλάχους τούτους, της Ρουμανικής κυβερνήσεως δυναμένης να επιχορηγή υπό την επίβλεψιν της Ελληνικής Κυβερνήσεως τα ειρημένα ενεστώτα ή μέλλοντα θρησκευτικά και εθνικά καθιδρύματα...».
Το «Πριγκιπάτο της Πίνδου»
Τα βλαχόφωνα χωριά του ορεινού συγκροτήματος της Πίνδου ανήκουν σήμερα στους νομούς Γρεβενών, Ιωαννίνων και Τρικάλων και όλα βρίσκονται σε ενιαίο γεωγραφικό χώρο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διοικητικά μία ενότητα. Αυτήν την ιδιομορφία εκμεταλλεύτηκαν οι ρουμανίζοντες και προσπάθησαν δύο φορές να ιδρύσουν στην περιοχή αυτόνομο βλάχικο κρατίδιο.
Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι του 1917, όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν την περιφέρεια Ιωαννίνων και τα βλαχόφωνα χωριά της Πίνδου και εμφανίστηκαν ως απελευθερωτές αυτών. Τότε, στις 28 Αυγούστου 1917, ενώπιον των πολικών δυνάμεων κατοχής ανακηρύχθηκε από τους ρουμανίζοντες στη Σαμαρίνα το «Πριγκιπάτο της Πίνδου», με σκοπό να αποτελέσει αυτόνομο κρατίδιο υπό την προστασία του βασιλιά της Ιταλίας. Μόλις το πληροφορήθηκε η κυβέρνηση Βενιζέλου, αίτησε την επέμβαση των Αγγλογάλλων, οι οποίοι ανάγκασαν τους Ιταλούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά εδάφη και να περιοριστούν στο χώρο της Αλβανίας.
Μετά την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου το 1941 εμφανίστηκε στα βλαχόφωνα χωριά των Γρεβενών και της Ηπείρου ο Αλκιβιάδης Διαμάντης, έμπορος από τη Σαμαρίνα, ο οποίος έριξε το σύνθημα του προσανατολισμού του βλαχόφωνου στοιχείου προς την Ιταλία. Επειδή ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων των χωριών αυτών διέμενε μόνιμα ή παραχείμαζε στη Θεσσαλία, η πολιτική των Ιταλών ήταν να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο Βλάχικο κράτος που θα περιελάμβανε την περιοχή της Πίνδου και ολόκληρη τη Θεσσαλία, με απώτερο σκοπό, όταν θα τελείωνε ο πόλεμος, που πίστευαν όη θα ήταν νικητές, να το προσαρτήσουν στην Ιταλία. Έδρα του «Βλάχικου Κράτους» ορίστηκε η Λάρισα.
Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης αυτοχαρακτηριζόταν ως «εκπρόσωπος των Βλάχικων Κοινοτήτων της Πίνδου και του Βλάχικου στοιχείου της Νοτίου Βαλκανικής». Με την ιδιότητά του αυτή υπέβαλε σης 25 Σεπτεμβρίου 1941 υπόμνημα στον κατοχικό πρωθυπουργό στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου στο οποίο ανέφερε, ότι οι Βλάχοι αποτελούν ξεχωριστή εθνότητα λατινογενούς καταγωγής, η οποία συνεργάστηκε με τους Έλληνες και συνέβαλε στην ίδρυση και ανέλιξη του Ελληνικού Κράτους τόσο πριν όσο και κατά την Επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια ζητούσε, ανάμεσα στα άλλα, από τον πρωθυπουργό Τσολάκογλου και τα εξής: (α) Οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι Ηπείρου, Πίνδου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, όπου υπάρχουν σης ως άνω περιοχές αμιγείς συνοικισμοί Βλάχων ή μικτοί τοιούτοι Βλάχων και Ελλήνων, να διορισθούν από συμφώνου μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Αλκιβιάδη Διαμάντη, αφού προηγουμένως εγκριθούν από ης Αρχές Κατοχής, (β) Ο ιθαγενής πληθυσμός των ανωτέρω περιφερειών πρέπει να έχει τα αντίστοιχα σχολεία και εκκλησίες που να λειτουργούν στη μητρική του γλώσσα, γεγονός που σημαίνει ότι στους αμιγείς βλάχικους συνοικισμούς θα λειτουργούν μόνον βλάχικα Σχολεία, στα χωριά και πόλεις με μικτό πληθυσμό, οι μαθητές ελληνικής καταγωγής θα παρακολουθούν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία και βλάχικης καταγωγής στα βλάχικα σχολεία. Σης 2 Απριλίου 1942 οι εφημερίδες «Λαρισαϊκός Τύπος» Λάρισας, «Θεσσαλία» Βόλου και «Θάρρος» Τρικάλων δημοσίευσαν διακήρυξη του Αλκιβιάδη Διαμάντη σχετικά με τη δημιουργία αυτόνομου βλάχικου κράτους και ης υπογραφές αυτών που ενέκριναν τη διακήρυξη (κάποιες υπογραφές ήταν πλαστογραφημένες και τέθηκαν εν αγνοία των φερόμενων ότι υπέγραψαν).
Στη διακήρυξη αυτή, που φέρει ημερομηνία 1η Μαρτίου 1942, αναγράφεται:
Στη διακήρυξη αυτή, που φέρει ημερομηνία 1η Μαρτίου 1942, αναγράφεται:
«Οι Βλάχοι απόγονοι της 5ης θρυλικής Ρωμαϊκής Λεγεώνος και των πέραν του Δουνάβεως αδελφών μας, αναφαίνονται δρώντες ως ιδία Εθνότης από του 6ou αιώνος και δεν πρέπει να λησμονή κανείς ότι η Νότιος Μακεδονία και η Θεσσαλία επί πολλούς αιώνας απετέλουν την Μεγάλην Βλαχίαν ενώ η περί την Πίνδον περιοχή και η Αιτωλοακαρνανία απετέλουν την Μικράν Βλαχίαν. Επί πλέον οι μεγάλοι αρχηγοί των Βλάχων Πέτρος και Ασάν εγένοντο ιδρυταί ιδίας Δυναστείας, η επικράτειά των δε η πλούτο από του Βελιγραδίου μέχρι του Ευξείνου Πόντου...»·
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βλαχόφωνων αντέδρασε άμεσα και καταπολέμησε ης ανθελληνικές δραστηριότητες των Ιταλών και των λεγεωνάριων του Διαμάντη, με αποτέλεσμα να διωχθούν από τις πολικές αρχές και μερικοί από αυτούς να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Ιταλίας, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης παρέμεινε στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με τους Ιταλούς, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1942, αλλά οι τελευταίοι λόγω της αποτυχίας του να προσεταιριστεί το βλάχικο στοιχείο έπαψαν τον εμπιστεύονται και τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Ρουμανία. Εκεί, μετά την ανατροπή του φιλοαξονικού καθεστώτος (1944) και την επικράτηση των κομμουνιστών συνελήφθη και εκτελέστηκε.
Μεταπολεμικές δραστηριότητες ρουμανιζόντων
Μερικές από ης δραστηριότητες των ρουμανιζόντων του εξωτερικού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι εξής:
(1) Σης 25 Μαίου 1947, με μεγάλη συγκέντρωση, συνεδρίασε η «Μακεδονορουμανική Εταιρεία» στο Βουκουρέση, για να διαμαρτυρηθεί παγκοσμίως για τη δήθεν κακομεταχείριση του «ρουμανικού λαού» στην Ελλάδα.
(2) Μία οργάνωση που υπάρχει στο Βουκουρέση, η Asodatia Roman, ερχόταν και έρχεται σε επαφή με τους Έλληνες φοιτητές, κουτσοβλαχικής καταγωγής, που σπουδάζουν στη Ρουμανία και τους προτείνει υποτροφίες και άλλα ευεργετήματα σε περίπτωση που προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την κουτσο βλαχική καταγωγή τους.
(3) Στο Bulletin Europeen του ιδρύματος «Dragan», τεύχος Απριλίου 1969, ο καθηγητής Michel de la Ventoliere δημοσίευσε ένα άρθρο, που αναφέρει για την ύπαρξη ρουμανικής μειονότητας στην Πίνδο, η οποία καταπιέζεται από το ελληνικό κράτος.
(4) Το 1999 ιδρύεται στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας η ανθελληνική Uniunea tra Limbasi Culture Aromana [U.L.CA.] με σκοπό την αναγνώριση της μειονότητας των Βλάχων.
Το 1978 ιδρύεται στο Παρίσι η ανθελληνική οργάνωση Association des Francais Aroumains (A.F.A.) [«Ένωση των Γάλλων και Βλάχων»] με στόχο την αναγνώριση βλαχόφωνης μειονότητας. Η οργάνωση αυτή μαζί με μια άλλη που υπάρχει στη γαλλική πρωτεύουσα με τίτλο «Βλάχικη Ένωση», καθώς και άλλες παρόμοιες στη Δανία και στη Σουηδία έστειλαν έγγραφα στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία της Μαδρίτης, με τα οποία ζητούσαν να πιεστούν οι βαλκανικές χώρες να αναγνωρίσουν στους Κουτσοβλάχους δικαιώματα εκμάθησης της «μητρικής» τους γλώσσας σε δικά τους σχολεία. Ταυτόχρονα οι ίδιες οργανώσεις, καθώς και άλλες της Αμερικής, στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό ονομαστικά σε κατοίκους πόλεων και χωριών, κουτσοβλαχικής καταγωγής, μαζί με μαγνητοφωνημένες κασέτες βλάχικων τραγουδιών.
του Χρήστου Δ. Βήττου
Υποστράτηγου ε.α.
Δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα
ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΗΣ ΙΟΥΛ-ΣΕΠ 2010
~ Σχετικές αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.