Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Παύλος Μελάς - Ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο ήρωα του Μακεδονικού αγώνα !!!


Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ήρωα που έδωσε τη ζωή του για να απελευθερωθεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής γης της Μακεδονίας ! 


Στις 13 Οκτωβρίου 1904 ο εθνικός ήρωας Παύλος Μελάς - ο Μακεδονομάχος «Καπετάν Μίκης Ζέζας», ανθυπολοχαγός (ΠΒ) - έπεφτε από τουρκικό βόλι στη Σιάτιστα Καστοριάς. Η θυσία του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας θα γίνει από τότε εθνικό σύμβολο αγώνων και ηρωισμών. Αθάνατος!
Για τον απλό κόσμο ο Παύλος Μελάς πέρασε στο θρύλο και κυριάρχησε στις καρδιές του ως ο κύριος εκφραστής του αγώνα. Η λαϊκή μούσα τον είδε σαν άλλο Κλέφτη κι Αρματωλό κι έτσι, με τον ίδιο τρόπο, τον παρουσιάζει στα τραγούδια της. Παραθέτουμε κάποιους στίχους...
Στο παρακάτω τραγούδι ο ήρωας συναντάει κοπέλες και τις ρωτάει, ή καλύτερα αυτοσυστήνεται:-Κορίτσια από την Καστοριά
κι απ΄ τη Μακεδονία
Μην είναι οι Τούρκοι στο χωριό
μην είναι και οι Βουλγάροι
-Ποιος είσαι εσύ που μας ρωτάς
τι θέλεις για να μάθεις
-Εγώ είμαι ο Παύλος ο Μελάς
της Καστοριάς καμάρι.

 

Κορίτσια από την Καστοριά (του Παύλου Μελά)


Ακολουθεί το αφιέρωμα στον Παύλο Μελά:
Παύλος Μελάς - Γράμματα από τη Μακεδονία
Ευχαριστούμε τον SPARTANsenator7 (youtube) που το ανέβασε ! 
Δημοτικό τραγούδι από την Δυτική Μακεδονία για τον Παύλο Μελά στα βλάχικα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.