Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το ιστορικό χωριό Σκρα στα βλαχομογλενά


Το Σκρα είναι ένα μικρό βλαχοχώρι στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς. Απέχει 4 χλμ. από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 520 μ. στις πλαγιές του όρους Πάικο. Η πρώτη αναφορά για το χωριό με το όνομα Λούμνιτσα, τότε, ήταν το 1452, ένα χρόνο πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι κάτοικοι του Σκρα αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Σπουδαίοι Μακεδονομάχοι από το Σκρα ήταν ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αναστάσιος Σταυρίδης και ο Αθανάσιος Τσέμπης. Το χωριό πήρε το όνομα του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν (που σημαίνει στα βλαχομογλενίτικα Λίκνο εκ Βράχων), όπου διεξήχθη η Μάχη του Σκρα (Σκρα - Ραβινέ), μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο χωριό λειτουργεί από τον Μάιο του 2002, το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά. Η περιοχή είναι κατάλληλη για φυσιολατρικές δραστηριότητες, ενώ αξιοθέατο αποτελούν και οι καταρράκτες με τη γαλάζια λίμνη.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το 2011 δώθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η πρόταση για επαναδραστηριοποίηση των μεταλλείων μολύβδου, ψευδαργύρου και αργύρου στην ευρύτερη περιοχή του Σκρα. Οι τοπικοί φορείς απαιτούν εγγυήσεις για τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή. (Περισσότερες πληροφορίες: Εδώ)

Το Μουσείο Μάχης Σκρα ιδρύθηκε από το Δήμο Αξιούπολης το Μάιο του 2002 μετά από προτροπή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκρα.
Κατά την επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου Σκρα, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής, μέσα από τα κειμήλια του μακεδονικού μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης του Σκρα.
Έγγραφα, φωτογραφίες, στολές και πληθώρα άλλων αντικειμένων ζωντανεύουν τη νικηφόρα Μάχη του Σκρα, που έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου του 1918. Τότε, οι μεραρχίες της Εθνικής Άμυνας, του Αρχιπελάγους, των Σερρών και της Κρήτης πολέμησαν με σθένος και κατάφεραν να καταλάβουν τις θέσεις του βουλγαρικού στρατού στο Σκρα.
Η επίσκεψη στο Μουσείο Σκρα είναι δυνατή μετά από συνεννόηση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης στο τηλέφωνο +30 23430 31656 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: museumax@otenet.gr Η είσοδος στο Μουσείο Σκρα είναι ελεύθερη. (Πηγή: Εδώ)

~ Επίσης, διαβάστε: Η σημασία της Μάχης του Σκρα

Κοντά στο χωριό υπάρχει μια όμορφη ρεματιά, με μικρούς καταρράκτες που 
καταλήγουν σε μια λιμνούλα, την γαλάζια ή σμαραγδένια, όπως την αποκαλούν:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.