Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Η... λεπτομέρεια


Ασχολήθηκε αρκετές φορές η στήλη τον τελευταίο καιρό με το βιβλίο του Ντούσαν Πόποβιτς «Αρμάνοι Βλάχοι στα Βαλκάνια» (O Cincarina), που εκδόθηκε από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με εισαγωγή του προέδρου της Ν.Ι. Μέρτζου. Το σύγγραμμα αυτό καθ' εαυτό ως συγκέντρωση πρωτογενούς αποδεικτικού υλικού και το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενό του δικαιολογούν επίμονη ενασχόληση μαζί του.
Ο εκ Κρουσόβου συγγραφεύς, αρμάνικης καταγωγής, ενώ εκ των πραγμάτων (που, «μονονουχί φωνήν αφιέντα», το διαλαλούν) διαπιστώνει την εθνική εμμονή των Αρμάνων Βλάχων στον Ελληνισμό, ασχολείται με την αναζήτηση «εθνικής ιδέας» των Τσιντσάρων και «βρίσκει» τελικά τους «βασικούς λόγους αποεθνοποίησής (απώλειας του εθνικού φρονήματός) τους».
Βάση αυτής της αναζήτησης είναι, βέβαια, η φυλετική διάκριση από τους Ελληνες και κατά τούτο το συμπέρασμά του περί «αποεθνοποίησης» θα πάθαινε αφλογιστία, αν γινόταν επίκλησή του κατά της σύγχρονης δολίας προσπάθειας για την «αφύπνιση» μιας τάχα βλάχικης εθνικής συνείδησης στα Βαλκάνια.
Ας ξαναειπωθεί, πάντως, ότι η αξία του βιβλίου μετριέται μεγάλη, χάρη στο μαζεμένο πρωτογενές υλικό, ενώ τα γενικά του, εθνολογικά, ιστορικά και άλλα συμπεράσματα είναι επιδεκτικά και συζητήσεων και αμφισβητήσεων.
Αρκεί, για παράδειγμα, η παράλειψή του να αναφέρει μεταξύ των ιστορικών λόγων της εμφάνισης και του εν συνεχεία βίου των Αρμάνων Βλάχων, τη... λεπτομέρεια ότι, μαζί με τους άλλους βαλκανικούς πληθυσμούς, έζησαν επί 1.200 χρόνια στο περιβάλλον (τους όρους πολιτισμικής διαμόρφωσης και εθνικής διάπλασης και τις συνθήκες θρησκευτικών και άλλων επιλογών) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Και έζησαν, βεβαίως, με σταθερό άξονα αναφοράς (αυτοί μετά πείσματος και όλως ιδιαιτέρως) το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική Παιδεία. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στο σχετικό κεφάλαιο «Ο εθνικισμός τους» (των Αρμάνων Βλάχων), δεν υπάρχει ούτε λέξη για την υπερχιλιόχρονη, σταδιακά εξελληνιζόμενη Αυτοκρατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.