Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Απογραφές στη ΜακεδονίαΟ κατάλογος αφορά στα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης απογραφής του οθωμανικού κράτους που ξεκίνησε το 1831 και ολοκληρώθηκε το 1838.


Προέρχεται από το άρθρο του D.Panzac, La population de la Macedoine au XIX siecle (1820-1912). Population et sante dans l’Empireottoman (XVIIIe - XXe siecles), Istanbul 1996


Ottoman census / 1831 nüfus sayımı
Aφορά μόνο τον ανδρικό πληθυσμό.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται απογραφές επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Μακεδονία και απογραφή Γιουγκοσλαβίας 1921- 31.
 Οι πληθυσμοί που καταγράφονται είναι: 
 Έλληνες, Βούλγαροι, Αρμένιοι κ.λ.π
Μακεδονική εθνότητα δεν καταγράφηκε πουθενά ούτε Βλάχικη φυσικά, επειδή απλά είναι ανύπαρκτες.Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα του δελτίου τύπου της ΠΟΠΣΒ και της Ένωσης Βλάχων Επιστημόνων:
          ''Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ως Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από την πλούσια και γόνιμη δραστηριότητα των μελών μας, μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και τη βίωση της μακραίωνης λαογραφικής μας παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, μέσα από τα Συνέδρια, τα Σεμινάρια τα Ανταμώματά μας, και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις διατηρούμε ζωντανή και χρηστική την νεολατινική αυτή διάλεκτο (Βλαχική) και συντελούμε ώστε να διατηρείται η μνήμη του παρελθόντος, με σαφή αναφορά στην εθνική και πολιτιστική παρουσία  και συμβολή των Βλαχοφώνων στο Ελληνικό Έθνος.

Σε μια περίοδο αβέβαιων ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, επιχειρείται πάλι με όχημα τη γλώσσα, δημιουργία ανύπαρκτης εθνότητας Βλάχων και προσπάθεια για απάλειψη όλων εκείνων των στοιχείων, τα οποία συνδέουν τη λατινογενή μας λαλιά με την ελληνική γλώσσα, και την αντικατάστασή τους με  στοιχεία ξένα προς αυτήν.
Ανεδαφικά και σε πείσμα της πολλάκις εκπεφρασμένης βούλησης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί από τους θεσμικούς εκπροσώπους τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, δίκτυο Δημάρχων, Προέδρων των Βλαχοφώνων Κοινοτήτων καθώς και άλλων εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης), επιχειρείται η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων περί  δήθεν απαγόρευσης της ομιλίας και έκφρασης στη συγκεκριμένη διάλεκτο, περί δήθεν καταπίεσης Βλάχων κ.λ.π.
Τέτοιες προσπάθειες πιστεύουμε ότι προκαλούν πολλαπλή ζημιά, προσπαθούν δολίως να δημιουργήσουν εκ του μη όντος πρόβλημα «Βλάχικης εθνότητας» στη χώρα μας.
Η Βλαχικη έφτασε μέχρι τις μέρες μας σαν προφορική παράδοση ταυτόχρονα και αδιάσπαστα με την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση. Αυτή την παράδοση συνεχίζουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό και αγάπη. Αυτή την παράδοση ας μας αφήσουν ήσυχους να διακονήσουμε οι κάθε είδους «αυτόκλητοι προστάτες» της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας.
 Η επιστήμη, Ελληνική και διεθνής, έχει μιλήσει για τους Βλαχόφωνους Έλληνες. Τους έχει μελετήσει και τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο εθνικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ελληνισμού.'' 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.