Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ»

23 Μάη, στις 8.00 μ.μ
Την Δευτέρα 23 Μάη, στις 8.00 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, διοργανώνουμε ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με τίτλο:

«ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ». 

Ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. 
Η διάρκειά της εκδήλωσης θα είναι περίπου μία ώρα και περιλαμβάνει εισήγηση, τραγούδια, φωτογραφίες και μέρος ντοκιμαντέρ για το Συρράκο. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο διαφημιστικό τρέιλερ:
http://www.youtube.com/enxoro#p/a/u/0/usMQzMgyt2g και το http://ekthesisyrrako.blogspot.com/ (όπως και στο κείμενο που ακολουθεί). 
Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να έρθετε να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή Πολιτισμού και γι’ αυτό σας προσκαλούμε.
Αν και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, επισυνάπτουμε την προσωπική πρόσκληση.

                                                                                                                Με εκτίμηση
                                                                                                       Τα μέλη της «Μέθεξις»


Αφίσα εκδήλωσης Ιωαννίνων

Κάποια στοιχεία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ» (Γιάννινα 23 / 5 / 2011, 8.00 μμ), είσοδος ελεύθερη.
Η πολιτιστική κίνηση «Μέθεξις» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με τίτλο: «ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ». Ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο.
Πρόκειται για την πρόταση των μελών του ως προς τη μορφή που μπορεί να έχει μια ενέργεια ανάδειξης και προβολής, με σκοπό την αξιοποίηση, σημαντικών στοιχείων του τόπου μας όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα παραδοσιακό χωρίο όπως το Συρράκο. 
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην «Αίθουσα Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων στις 8.00 μμ την Δευτέρα 23 Μάιου 2011 με 15λεπτη ομιλία του Ηπειρώτη Μάρκου Αντωνίου.
Πρόκειται για τον ποιητή-συγγραφέα που πρώτος εισήγαγε σε άρθρο του τον παραπάνω τίτλο που έγινε βιβλίο, εκπομπή και ντοκιμαντέρ, 30λεπτο μέρος του οποίου θα προβληθεί στο τέλος της εκδήλωσης. Μεταξύ αυτών ο παραδοσιακός τραγουδιστής Κώστας Γεροδήμος συνοδευόμενος από τους Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο), Δημήτρη Μπόγδο (βιολί), Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι), Βασίλη Τσίκα (λαούτο) καθώς και όμιλος γυναικών από το Συρράκο με την επιμέλεια του Γιώργου Μπέλλου, θα ερμηνεύσουν έξι τραγούδια που συναντώνται στη μουσική παράδοση του χωριού.
Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου θα δώσουν στους επισκέπτες στοιχεία του σημαντικού παρελθόντος και του πολλά υποσχόμενου παρόντος ενός από τα χωριά που απετέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ιστορία της Ελλάδας.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 31 Μαΐου 2011
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 31 Μαΐου 2011, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 11 πμ - 01.00 μμ και 7.00 μμ - 9.00 μμ.
Για την «Μέθεξις» στη συγκεκριμένη εκδήλωση συναντώνται «οικιοθελώς και αφιλοκερδώς» καταθέτοντας την άποψή τους, μέλη της καταγόμενα από το Συρράκο ή φίλοι του που έζησαν στις πόλεις της Ηπείρου με τον μεγαλύτερο αριθμό συρρακιωτών μετά την σταδιακή ερήμωσή του τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αυτοί είναι οι: Δημήτρης Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Βαγγέλης Γιωτόπουλος (Πρέβεζα), Χρήστος Κατσάνος (Άρτα) και Ηλίας Γκαρτζονίκας (Γιάννινα).

Πρόσκληση εκδήλωσης Ιωαννίνων
Το “ M E T H E X I S ” F O U N D A T I O N

Ως πολιτιστική κίνηση, δημιουργήθηκε στις αρχές του αιώνα μας για να καλύψει τα πιστεύω και τις ανάγκες των ιδρυτών του που έθεσαν ως γνώμονα την ποιότητα, τον πολιτισμό, τη συμμετοχή και τη συνεργασία.
Η κίνηση συμπεριλαμβάνει και προσδοκά να συμπεριλάβει ως μέλη της, τους αξιόλογους «ανήσυχους» ανθρώπους απ’ όλες τις επιστήμες, τον πολιτισμό, τα επαγγέλματα, τη φιλοσοφία, που προσπαθούν για την βελτίωση της ποιότητας ακόμη και της καθημερινής ζωής μέσω της αναζήτησης της γνώσης, την παραγωγή νέων ιδεών, των μικρών ή μεγαλύτερων οραμάτων, για την ανάδειξη ποιοτικών και πολιτιστικών στοιχείων. Αυτούς που θέλουν, τέλος, να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους και να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν, μέσα από σχετικές δράσεις το περιβάλλον τους.

Ο αιώνας που πέρασε είχε ως κύριο γνώρισμα το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, από την οποία προέκυψε η απόλυτη εξειδίκευση του ατόμου που απορρόφησε από την ανθρώπινη προσωπικότητα ο,τιδήποτε άλλο έξω από τον τομέα εξειδίκευσης του. Ένας σύγχρονος τρόπος ζωής που εξαφάνισε σχεδόν τον «ελεύθερο χρόνο» με αποτέλεσμα την μη «μέθεξη» σε εκείνα που ο καθένας μας θεωρεί σημαντικά για την βελτίωση ακόμη και της καθημερινότητας του.

Στόχος του “ M E T H E X I S ” F O U N D A T I O N είναι η θεσμοθέτηση αυτής της προσπάθειας με στοχοθέτηση την ποιότητα και τον πολιτισμό μέσω της «μέθεξης» όλο και περισσότερων φίλων.

Ο συγγραφέας-ποιητής Μάρκος Αντωνίου
Προσκεκλημένος Ομιλητής στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, ο ποιητής- συγγραφέας Μάρκος Αντωνίου.

Ο συγγραφέας-ποιητής Μάρκος Αντωνίου που  κατάγεται από το κλειδί της Άρτας είναι ο "δημιουργός" του τίτλου της Εκδήλωσης "Συρράκο : Πέτρα και μνήμη και φως" . Με τον λόγο του θα ερμηνέυσει στο κοινό της εκδήλωσης την έμπνευση και την τάυτιση του Συρράκου  μ΄αυτές τις λέξεις.
Ο κ. Αντωνίου συνέγραψε και εξέδωσε τα βιβλία: 
Σμίξη Αντίψυχος, Ιερή Γεωγραφία, Ιώνιο, Εισόδιο, Ηλιάδα, Καιρός (μελέτη σε αρχαίους φιλοσόφους, Πατέρες της εκκλησίας και ποιητές), Πολιτεία (σπουδή στον Θουκυδίδη), Όμηρος Αιών (σπουδή στον Όμηρο), Θουκυδίδη 77 (ασκήσεις στο Θουκυδίδη), Μεταμόρφωση (ασκήσεις στα Ευαγγέλια), Προσωκρατικοί (ασκήσεις στην πρώτη μας σκέψη), 3600(ασκήσεις στο στοχασμό και στην επιστήμη), Θεορήματα (ασκήσεις στον έρωτα και το ταξίδι). Στη σειρά Μηναία του Λόγου εξεδόθησαν μέχρι στιγμής: Λόγος, Ερημίτης ονόματι Ούτις, Μεγάλη Μέρα, Μέγας Έλκτης, Παρθένιον, Αγροίκον Μέλος, Δωδεκάορτον, Επισκέπτης, με κείμενα και συνεικόνες μιας δοκιμής στον Αει τρόπο μας.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.zsynantisi.com/


Η χορωδία των Γυναικών του Συρράκου στην Εκδήλωση των Ιωαννίνων

Οι Συρρακιώτισες θα μεταφέρουν στο κοινό της εκδήλωσης τον παραδοσιακό ήχο εκείνων των τραγουδιών που ακούγονταν εδώ και πολλά χρόνια στο  "χοραστάσι" του Συρράκου.




Προσκεκλημένος παραδοσιακός τραγουδιστής ο Κώστας Γεροδήμος

Ο Κώστας Γεροδήμος είναι ένας καταξιωμένος  παραδοσιακός τραγουδιστής των Τζουμέρκων και του Συρράκου, που για χρόνια τώρα τραγουδά και γλεντάει του Τζουμερκιώτες στις χαρές και στα πανυγήρια τους.
Για τον λόγο αυτό τιμά με την παρουσία του και την φωνή του, την Εκδήλωση "Συρράκο¨Πέτρα και μνήμη και φως" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.