Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ


Το Πισοδέρι, αυτή η πανάρχαια Εθνική έπαλξη του βλαχόφωνου Ελληνισμού προϋπήρξε των Ρωμαϊκών χρόνων σαν αναγκαστικό πέρασμα για τα Κορέστια, την Πρέσπα και την Αλβανία. Είναι η πατρίδα πολλών ηρώων των αγώνων του Έθνους, του Κασομούλη, του αρματολού Μεϊντάνη, του Παπασταύρου Τσάμη και άλλων. Σήμερα αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό με το χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή Βίγλα, αλλά και για μοναδικές διαδρομές στη φύση και στην ιστορία. 

Η Μοδέστειος Σχολή, έργο του Αρχιμανδρίτη Μοδέστου (Μίνου) του Πισοδερίτη, για 65 ολόκληρα χρόνια υπήρξε ο Φάρος του Ελληνισμού στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδος. Υπήρξε ανώτερο εθνικό και μορφωτικό ίδρυμα, και συγχρόνως κέντρο επαναστατικής δράσης κατά των Βουλγάρων και Ρουμάνων. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας (1050), κρησφύγετο των Μακεδονομάχων, η Αγία Παρασκευή (1730) και το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου παρέμεινε για 3 χρόνια το κεφάλι του αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά, αποτελούν πομπό και δέκτη της επίσκεψης, της κατάνυξης και της πολιτιστικής αναγνώρισης του Πισοδερίου. 
Η μοναδική φύση του Πισοδερίου, πνιγμένη σε πυκνόφυτα δάση οξιάς και το αλπικό τοπίο, υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες. 

Οι Πισοδερίτες, με σεβασμό στην γενέθλια γη και τις νέες γενεές, οργάνωσαν το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ στις 8, 9, 10 Ιουλίου 2011. Η σκέψη για το Αντάμωμα των Απανταχού Πισοδεριτών, είναι επιθυμία ετών που ζυμώθηκε με αγάπη μέσα στον χρόνο. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, άνθρωποι που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θα ξεπεράσουν τον χρόνο και τις αποστάσεις, για να επισκεφτούν τον γενέθλιο τόπο τους και να ζωντανέψουν τον τόπο και τον χρόνο μέσα από μνήμες και σχέδια για το μέλλον.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για το πρώτο αντάμωμα των απανταχού Πισοδεριτών ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ. Το παρών έδωσαν Βλάχοι από πολλές πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, από τις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία. 

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα από διαπρεπείς ομιλητές για την ιστορική πορεία του Πισοδερίου, για το παρόν και το μέλλον του, καθώς και την τουριστική ανάπτυξη.
Μεταξύ των ομιλητών ο κ. Νικόλας Μουτσόπουλος, Ακαδημαικός καθηγητής Α.Π.Θ, ο κ. Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ο κ. Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος συλλόγου Απανταχού Πισοδεριτών ''Η Αγια Τριας'', ο κ. Λεωνίδας Λιάκος ομότιμος καθηγητής.
Ακολούθηκε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, αλλα και σε ιδιωτικά μουσεία καθώς και δεξίωση με βλάχικα εδέσματα.
Και επειδή άρτος και θέαμα πηγαίνουν μαζί, φυσικό επόμενο να ακολουθήσει τρικούβερτο γλέντι στην αυλή της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος (χτισμένης το 1050 μ. Χ.) με τον τρανό χορό και με συγκροτήματα Βλάχων από το Πισοδέρι, το Λιβάδι Ελασσώνας, τον Αριστοτέλη Φλώρινας, την Κλεισούρα Καστοριάς και την Πτολεμαϊδα.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν για την διοργάνωση του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, τόσο ο Δασικός Συνεταιρισμός του χωριού, όσο και ο Σύλλογος Πισοδεριτών Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε πως στο αντάμωμα των Βλάχων Πισοδερίου είχαμε συμμετοχή και απο το βλαχόφωνο χωριό της FYROM Κρούσοβο, αλλά και απο το Μοναστήρι (Μπίτολα).
Πηγή: florinapost
          Ελεύθερη Ζώνη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.