Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η γλώσσα των Βλάχων


Διαβάσαμε στο ιστολόγιο taxalia.blogspot.com το παρακάτω:

Στις 13-12-2011, αναγνώστης μας, έγραφε ότι είδε σε τηλεοπτικό σταθμό, εκπομπή αφιερωμένη στους Βλάχους, στην οποία εμφανιζόταν ο τίτλος "Βλάχικο αντάμωμα" στα ελληνικά, αλλά και τα Ρουμανικά και παρατηρούσε ορθότατα, ότι η γλώσσα των Βλάχων είναι μόνο προφορική και οι λέξεις της δεν μπορούν να αποδοθούν με λατινικούς χαρακτήρες. Ζητούσε δε να τοποθετηθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Βλάχων, πράγμα που έγινε. Δείτε τι απαντά η Ομοσπονδία με δελτίο τύπου που απέστειλε σήμερα στο taxalia:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λάρισα 28-12-2011 Αρ. Πρωτ: 50

Τα όργανα των Μακεδονοαρμάνων

Η προβολή στη χώρα μας, από τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας, υποτιτλισμένων με λατινικούς χαρακτήρες στιγμιοτύπων του ανταμώματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, καθώς και η απόπειρα περιγραφής ως άνω γεγονότος με λατινικούς νεολογισμούς άγνωστους στην προφορική λαλιά της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, δύνανται να δημιουργήσουν βαθιά σύγχυση τόσο στο ευρύ κοινό της χώρας μας όσο και στον βλαχόφωνης καταγωγής απανταχού ελληνισμό.

Ανωτέρω διαπίστωση οφείλει να εξετασθεί ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των θέσεων και των πρόσφατων ανθελληνικών δραστηριοτήτων και ενεργειών του γνωστού ξενοκίνητου και αυτοαποκαλούμενου "Συμβουλίου των Αρωμούνων".

Οι Βλάχοι δεν αποτελούν έθνος χωρίς πατρίδα, ούτε ξέχωρη γλωσσική ή εθνοπολιτισμική ομάδα.
Περιττεύει να απαριθμήσουμε του διαχρονικούς αγώνες τους για το γένος, τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική γλώσσα!
Σε ό,τι αφορά δε στο ζήτημα της βλαχόφωνης προφορικής παράδοσης, τόσο η επιστήμη όσο και η ΠΟΠΣΒ έχουν από καιρό λάβει θέση.

Συνεπώς ενέργειες σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω δημιουργούν εύλογο προβληματισμό, τόσο ως προς την στόχευσή τους όσο και ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
       Ο Πρόεδρος                Η Γεν. Γραμματέας
                 Μαγειρίας Μιχάλης     Τσακνάκη – Νιτσιάκου Αγγελική


ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ 


Για το 27ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο και το Ανήλιο περισσότερες πληροφορίες εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.