Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

H Κλεισουριώτικη οικογένεια Σπίρτα στο Zemun της Σερβίας


~ Μνημείο της Κλεισουριώτικης οικογένειας Σπίρτα στο Zemun της Σερβίας με ημερομηνία του 1909 (φώτο αριστερά). 

Η ελληνοβλαχική οικογένεια Σπίρτα μετανάστευσε από την Κλεισούρα Καστοριάς στη Σερβία στις αρχές του 18ου αιώνα και γρήγορα εξελίχτηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της περιοχής. 
Οι Σπίρτα ήταν έμποροι, τραπεζίτες και χρηματιστές. Ένας από αυτούς μάλιστα, ο Π. Σπίρτας άνοιξε στις αρχές του 19ου αιώνα το πρώτο εργοστάσιο για την επεξεργασία κουκουλιών στο Σεμλίνο
Παράλληλα διακρίθηκαν και ως εφοπλιστές ελέγχοντας την ναυσιπλοϊα στο Δούναβη. Για την ιστορία: τα 2 μεγαλύτερα πλοία της η οικογένεια Σπίρτα τα είχε ονομάσει "Μακεδονία" και "Αρχιμήδης" εις ανάμνηση της καταγωγής της ! 
Το αρχοντικό της οικογένειας Σπίρτα στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας, δίπλα την τράπεζα Alpha Bank. Χτίστηκε γύρω στα 1848 και σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ζέμουν:

Πηγή φωτο: εδώ

Ο οικογενειακός τάφος της οικογένειας Σπίρτα στο νεκροταφείο του Ζέμουν (Σεμλίνο):


Από Συλλογή διπλωμάτων, χαρτών και εγγράφων 
(Πηγή: Historical Archives of Belgrade) 

H Συλλογή περιλαμβάνει 80 πτυχία, καταστατικοί χάρτες και διορισμούς (έγγραφα) - Μετάλλια Πολέμου, επίσημες και σχολικές αναγνωρίσεις με διακοσμητικές κέρινες σφραγίδες και δαντελένια περιλαίμια. 
Ανάμεσα σε αυτά, μεγάλης αξίας είναι: 
Τα διπλώματα του Μητροπολίτη Μιχαϊλο από τη Μόσχα (Mihailo from Moscow), το Κίεβο και την πνευματική ακαδημία του Καζάν με διακοσμητικές κέρινες σφραγίδες και πολύχρωμες κορνίζες και γκραβούρες. Διάταγμα του Franc Josef I, που έγινε το 1856, ως παραχώρηση τίτλου ευγενείας στον έμπορο Παύλο Γεώργιο Σπίρτα από το Ζέμουν, βρίσκεται στο αρχικό μεταλλικό κουτί του. Η γραμμένη με το χέρι περγαμηνή του, προστατευμένη με κάλυμμα από κόκκινο βελούδο, δεμένη με κιτρινο-κόκκινες μπορντούρες, διακοσμημένη με στολίδια, αναπαριστά κέρινη σφραγίδα τοποθετημένη σε οβάλ κουτί, που κρέμεται από χρυσό κορδόνι. 



Το αρχοντικό της οικογένειας Σπίρτα 
Πηγή φωτο: virtualtourist.com
Μία από τις μεγαλύτερες παροικίες των Ελλήνων εμπόρων που αναπτύχθηκε κατά τον 18ο αιώνα, ήταν το Ζέμουν ή Σεμλίνο, δίπλα στο Δούναβη. Η εκπομπή μάς ξεναγεί στα δύο μεγάλα αρχοντικά της οικογένειας Σπίρτα από την Κλεισούρα Καστοριάς και της οικογένειας Καραμάτα από τους Πύργους Εορδαίας, την παλιά Κατράνιτσα.
Το πρώτο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ζέμουν – διατηρεί όλα τα πορτρέτα της οικογένειας Σπίρτα, το διάκοσμο και την επίπλωση της εποχής. Επίσης, το αρχοντικό του Καραμάτα κατοικείται συνεχώς, πάνω από έναν αιώνα, από την ίδια οικογένεια, με τελευταίο εκπρόσωπό της, εν ζωή, τον Στέφανο Καραμάτα, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας. 
Στην ελληνική παρουσία του Ζέμουν και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής αναφέρεται ο καθηγητής Γιάννης Παπαδριανός και ο Μίοντραγκ Ντάμπιζιτς, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Ζέμουν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: 



Σχετικές αναρτήσεις: 

1 σχόλιο:

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.