Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το πλύσιμο των ρούχων


Το πλύσιμο των ρούχων
Φόρτωναν στο γαϊδουράκι τα ρούχα, το καζάνι, τη στάχτη για αλισίβα, τον κόπανο κι έφταναν στο φυσικό πλυσταριό. Πήγαιναν δύο τρεις μαζί οι νοικοκυρές. Άναβαν τη φωτιά κι άρχιζαν το πλύσιμο λέγοντας ταυτόχρονα κι όλα τα νέα του χωριού.
Για τoν καθαρισμό των ρούχων χρησιμοποιούσαν στάχτη την αλισίβα. Έβαζαν τα ρούχα σε μια κόφα με διάτρητη βάση πάνω σ΄ένα ταψί ή μια σκάφη για να μαζεύουν τα νερά. Μετά το πρώτο χέρι πλυσίματος με σαπούνι τα βάζανε στη κόφα. Από πάνω στρώνανε ένα σταχτοπάνι πάνω στο λευκό πανί έριχναν δύο χούφτες κοσκινισμένη στάχτη. Παράλληλα έβραζαν στο καζάνι νερό στο οποίο είχαν ρίξει κοσκινισμένη στάχτη για να φτιάξουν αλισίβα. Με το βράσιμο του νερού η στάχτη καθότανε στον πάτο του καζανιού.
Ρίχνανε καυτό νερό πολύ συχνά που περνούσε μέσα από την στάχτη και πότιζε τα ρούχα σιγά- σιγά, ώστε να περάσει από όλα τα ρούχα και τα αφήνανε 1,5 με 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Στη συνέχεια έπλεναν τα ρούχα και δεύτερο χέρι. Στο κάτω μέρος έβαζαν τα σκούρα χρωματιστά ρούχα και επάνω τα λευκά. Μετά τα ξεπλένανε με άφθονο νερό.

Σμίξη
Πηγή: Goga Mishiu (Άλμπουμ)
Για το πλύσιμο των χοντρών μάλλινων ρούχα πήγαιναν συνήθως σε ποτάμια, πηγές ή ρέματα όπου υπήρχε άφθονο νερό αλλά και μέρος για το πλύσιμο και κοπάνισμα των ρούχων. Πρώτα τα αφήνανε να μουλιάσουν μέσα στο νερό μετά τραβώντας τη μία άκρη τα κοπάνιζαν σε επίπεδο μέρος με τον κόπανο και διπλώνοντάς τα λίγο-λίγο συνέχιζαν να τα χτυπούν, ώστε να κοπανίσουν όλο το ρούχο για να φύγουν οι βρωμιές, Στο τέλος τα ξεπλένανε με άφθονο νερό. Τα άπλωναν στα κλαδιά των θάμνων να στεγνώσουν και το απόγευμα ή το βράδυ επέστρεφαν στο σπίτι.

Ο κόπανος που χρησιμοποιούσαν ήταν ένα ξύλο μήκους 70 εκ. το μισό ήταν φαρδύ για να χτυπά τα ρούχα και το υπόλοιπο κατέληγε ποιο λεπτό και κυκλικό για να πιάνεται με το χέρι.

Έπίσης για το πλύσιμο των χοντρών ρούχων πήγαιναν και στη νεροτριβή. Μεταφέρανε τα ρούχα στο μύλο, τα ρίχνανε μέσα στη νεροτριβή και αφού καθαρίζανε με την πίεση και περιστροφή του νερού, τα βγάζανε, τα αφήνανε να στεγνώσουν στον ήλιο. (Πηγή: εδώ)

Επίσης, διαβάστε: 


Νεροτριβή - Δριστέλλα:




Βλάχα πλένει στο ποτάμι


Πηγή βίντεο: Goga Mishiu (youtube)


Του Δημήτρη Στεργίου

Ομηρικό και το πλύσιμο των ρούχων από τις Ελληνόβλαχες στην Ακαρνανία 


Αγαπητοί φίλοι, με χαρά διάβασα το άρτιο θέμα που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό σας και που αφορούσε στο πλύσιμο των ρούχων από Ελληνόβλαχες τον παλιό καιρό. Η ίδια διαδικασία και η ίδια εικόνα απαντάται και στους Ελληνόβλαχους της Ακαρνανίας. Σε επίρρωση της διαπίστωσης αυτής επισυνάπτω φωτογραφία, περιηγητή που επισκέφθηκε τα βλαχοχώρια της περιοχής περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου παρουσιάζονται Ελληνόβλαχες της Στράτου (πρώην Σωροβίγλι) να πλένουν τα ρούχα στις όχθες του Αχελώου ποταμού. Σημειώνω ότι και η Παλαιομάνινα, το μεγαλύτερο από τα έξι βλαχοχώρια της Ακαρνανίας, βρίσκεται επίσης στη δεξιά όχθη του Αχελώου ποταμού, όπου πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα, με την ίδια διαδικασία και με τον ίδιο «εξοπλισμό» που αναφέρατε, και οι Ελληνόβλαχες του χωριού μου.

Από το ιστολόγιο βλαχόφωνοι Έλληνες: Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δ. Στεργίου για τις αξιοσημείωτες παρεμβάσεις του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.