Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου για την 2η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας που πραγματοποιήθηκε στο Κρούσεβο


Π Α Γ Κ Ο Σ Μ Ι Α  Β Λ Α Χ Ι Κ Η  
Α Μ Φ Ι Κ Τ Ι Ο Ν Ι Α


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο του θερινού φεστιβάλ της βλαχόφωνης κωμόπολης του Κρουσέβου της πΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, με έδρα της χώρα μας, με τους βλαχόφωνους της περιοχής. Στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρία, συμμετείχαν ο Σύλλογος Κρανιάς Γρεβενών, ο Σύλλογος Ηράκλειας Σερρών, ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Ν. Ημαθίας και ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης Δράμας.

Στην εκδήλωση - που παρακολούθησαν μαζικά οι βλαχόφωνοι Κρουσοβίτες και την οποία στήριξε ενεργά ο τοπικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Κρουσόβου-Ελλάδος «Άγιος Νικόλαος» που τυγχάνει μέλος της Αμφικτιονίας και το φεστιβάλ της πόλης - πάνω από εβδομήντα χορευτές των παραπάνω συλλόγων παρουσίασαν ένα άψογο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την γνήσια, ανόθευτη και αυθεντική παράδοση των Ελλήνων Βλάχων, καθώς και τους ισχυρούς, ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς των βλαχόφωνων εκατέρωθεν των συνόρων και τη συμβολή τους στη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών. Σημειώνεται ότι οι Κρουσοβίτες Βλάχοι αποτελούν διασπορά Γραμμουστιάνων, Πινδαίων και Μοσχοπολιάνων Βλάχων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι της πΓΔΜ κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Θανάσης Πότση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς «Μάνδρα» κ. Άρμπεν Λένα που τυγχάνει επίσης μέλος της Αμφικτιονίας.
Από το ιστολόγιο βλαχόφωνοι Έλληνες: Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Βλάχων Προσοτσάνης ''Οι Γραμμουστιάνοι'' για το φωτογραφικό υλικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.