Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

13ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής & Χορών


Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 
στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ 
Ηράκλειας Σερρών.

Σε δηλώσεις του, στη Λάρισα όπου είναι και η έδρα της Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων & Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας τόνισε ότι: 
«Τα ετήσια Συμπόσια της ΠΟΠΣΒ δίνουν τη δυνατότητα αφενός να παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες νέες έρευνες αναφορικά με τους Βλάχους στην εκάστοτε περιοχή διοργάνωσης της συνάντησης κι αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσουν οι ίδιοι οι Βλάχοι της υπό διαπραγμάτευση περιοχής για τον τόπο τους, το παρελθόν και το παρόν τους σ’ αυτόν. Με λίγα λόγια να καταθέσουν την πρόσληψη κι αντίληψη της ταυτότητάς τους»
Και πρόσθεσε: 
«Στην κοιλάδα του Στρυμόνα αντίκρισαν το φως του κόσμου και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, ο μετέπειτα Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Σίνας, ο πρώτος βαρώνος του οίκου του, τα περισσότερα μέλη της μεγάλης και φιλογενούς οικογένειας των Δουμπαίων, όπως ο Θεόδωρος, ο Ευεργέτης των Σερρών κι ο αδερφός του Κωνσταντίνος, Ευεργέτης του Μελενίκου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στη Δοϊράνη έχουν τις ρίζες τους οι Νάκου, με τίτλο κομητείας στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον υψηλότερο που έλαβε ομογενής στις χώρες των Αψβούργων»
Κατέληξε, σημειώνοντας πως 
«Αλλά κι ο βλαχογενής αρχηγός της Επανάστασης του ‘21, ο Εμμανουήλ Παπάς, γεννήθηκε κι ανδρώθηκε στην περιοχή, για να επιστρέψει απ΄ τη Βιέννη μύστης των ιδεών του άλλου μεγάλου τέκνου της θεσσαλικής Βλαχουριάς, του Ρήγα Βελεστινλή και να πραγματώσει το όραμα του Γένους. Ο γιος του Αναστάσιος, γαμπρός των Λινοτοπιτών Καπέτη, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πόλη των Σερρών και την ευρύτερη περιοχή τον 19ο αιώνα. Πλάϊ σε όλους αυτούς τους επώνυμους στέκονται οι ανώνυμοι Βλάχοι. Νοικοκυραίοι, τσελιγκάδες και κυρατζήδες, έμποροι και πιστικοί, επαγγελματίες κι επιτηδευματίες, καλλιεργητές της εύφορης γης του Στρυμόνα και οικιστές των ορεινών της.»

Επίσης, διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.