Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εκδηλώσεις στα πλαίσια της ''Κοπής της Πίτας των Βλάχων 2013''


Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 
οι διήμερες εκδηλώσεις -19 και 20 Ιανουαρίου- στα πλαίσια της 
"ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2013".


Πανελλήνια Ομοσπονδία 
Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθησαν οι εργασίες της Ημερίδας "Οι Βλάχοι στο χωροχρόνο". 
Ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος αναφέρθηκε στη σχέση των Βλάχων με την Ορθοδοξία και τη συμβολή της στη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας. Ο ιστορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Στέργιος Λαΐτσος στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε διεξοδικά στις ταυτότητα των Βλάχων της Ρωμανίας (Βυζάντιο) στην ιστοριογραφία. Ο κ. Λαΐτσος παρουσίασε μέσα από αναφορές στις πρωτογενείς ιστορικές πηγές τη χωροχρονική έκταση της λατινοφωνίας στη Ρωμανία, και τις ονομασίες με τις οποίες οι πηγές περιγράφουν τους λατινοφώνους Ρωμαίους έως τον 10ο αιώνα, όταν εμφανίζεται κι έκτοτε επικρατεί ο γενικός εθνογραφικός όρος Βλάχοι.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παρεβρέθησαν οι βουλευτές Α΄Θεσσαλονίκης, υφυπουργός κ. Ι. Ιωαννίδης και Κ. Γκιουλέκας (ΝΔ), ο Περιφειριάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, βλαχικής καταγωγής αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη την Ελλάδα, οι καθηγητές του ΑΠΘ Κ. Χρήστου, Α. Γκουτζιοκώστας, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Α.Μπουσμπούκης, οι τ. πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ Φώτης Κιλιπίρης και Κώστας Αδάμ, εκπρόσωποι Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ η εκδήλωση της "ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2013".

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πέντε χιλιάδες πολίτες βλαχικής και μη καταγωγής από την Ελλάδα και χίλιοι περίπου Έλληνες Βλάχοι από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανταποκρινόμενοι στη δορυφορική πρόσκληση του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία. Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν χίλιοι διακόσιοι σαράντα χορευτές των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ και την πλαισίωσαν μουσικοί και τραγουδιστές από όλα τα μέρη της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν, ο κ. Νικόλαος Μέρτζος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τη σύνολη προσφορά του στη Βλαχουριά και τον Ελληνισμό κι ο ομότιμος γλωσσολόγος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης για τη συμβολή του στην έρευνα και μελέτη της βλάχικης γλώσσας και των νεοελληνικών διαλέκτων. Οι βραβευθέντες απήυθυναν χαιρετισμό, συνεχάρησαν κι ενθάρρυναν την ηγεσία της ΠΟΠΣΒ στο έργο της.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας απευθυνόμενος στον απανταχού βλαχόφωνο Ελληνισμό κι ακολούθως ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης όταν είπε στο χαιρετισμό του: "λένε κάποιοι ότι είμαστε Ρουμάνοι. Τους απαντάμε ότι είμαστε οι ελληνικώτεροι των Ελλήνων" και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΕΜΣ Νικόλ. Μέρτζο "να το βροντοφωνάξουμε αυτό Νίκο κι εσύ με τη στεντόρεια φωνή σου πιο πολύ ως πρόεδρος της ΕΜΣ".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Ο αναπηρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Κ. Γκιουλέκας, Γ. Ορφανός, Μεν. Βλάχμπεης (ΝΔ), Γαβριήλ Αβραμίδης και Μ. Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ). Επίσης ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης. Οι Περιφερειάρχες: Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ενώ έστειλε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής. Από την αυτοδιοίκηση έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου. Παραβρέθηκαν ο π. υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο π. βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, οι π. πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, οι ηγεσίες των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτος. ο ιστορικός κ. Στέργιος Λαΐτσος (Πανεπιστημιο Βιέννης), καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης κ. Θεόδ. Δαρδαβέσης, ο ταμίας της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Βασίλης Αμπατζής (Κρούσοβο/ΠΓΔΜ), το μέλος του  ΔΣ της ΠΒΑ Άρμπεν Λένα (Κορυτσά/Αλβανία), ο Στέφανος Νικόλοφ (Σύλλογος Γευγελής-Μογλενών, ΠΓΔΜ). Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν οι αντιπρόεδροι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: Θανάσης Πότση (Αλβανία), Ζήσης Μίχας (Καναδάς) και Γκρεμόζης Βασίλης (Γερμανία).

Το διήμερο των εκδηλώσεων της "ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2013χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών βλαχικής και μη καταγωγής, τη συμμετοχή των ομογενών από τις γειτονικές χώρες και τη λαμπρή πλέον αποδοχή των εκδηλώσεων από την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Η μεγάλη όμως επιτυχίας της εκδήλωσης συνίσταται στη συμμετοχή της βλαχόφωνης νεολαίας που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αντίστοιχης εκδήλωσης.

Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ συγχαίρει κι ευχαριστεί τη νεολαία κι όλους τους συμμετέχοντες κι εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και με Υγεία να ανταμώσουμε στο Αντάμωμα των Βλάχων το ερχόμενο καλοκαίρι.






















Πηγή βίντεο: ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ (youtube) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.