Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Αθώος ο Ναούμ Ντίσος από την αλβανική δικαιοσύνη



Δεν υπήρχε αντικείμενο δίκης (!!!) απεφάνθη τελικά η αλβανική δικαιοσύνη για την υπόθεση του προέδρου της οργάνωσης "Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς" Ναούμ Ντίσου, αθωώνοντας τον τελικά στις 17 Μαΐου 2013 (ανήμερα της 99ης επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας) από την κατηγορία της σύλησης μνημάτων.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτός άλλου απροότπου, φαίνεται να ολοκληρώνεται η δικαστική περιπέτεια του κ. Ντίσου που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2010, όταν κατηγορήθηκε ότι κατέστρεψε παλιούς τάφους στο χωριό Μπομποστίτσα, βγάζοντας στο έδαφος οστά ταφέντων προ αιώνων, κατά τις εργασίες που πραγματοποίησε για τον μικρό δρόμο που οδηγεί στο Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών από τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο του 1940 - ΄41.
Δηλαδή οι Αλβανοί δικαστές ομολογούν ουσιαστικά ότι επί τρία χρόνια ταλαιπωρούσαν άδικα τον πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του προεδρείου της ΕΕΜΜ όχι μόνο σέρνοντας τον συχνά πυκνά στα δικαστήρια αλλά και καταδικάζοντας τον σε ένα έτος φυλάκισης τον Ιανουάριο του 2012. 
Βέβαια ο ουσιαστικός λόγος δεν είναι άλλος από τον αγώνα που έδωσε ο Ναούμ Ντίσο για την αναγνώριση του Ελληνισμού στην περιοχή της Κορυτσάς.
~ Η συνέχεια: ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Η υπόθεση του Ναούμ Ντίσο έχει ευρύτερες προεκτάσεις διότι αφορά στο θέμα των Ελληνοβλάχων στις γειτονικές χώρες. Ρουμανία, Τουρκία, Σκόπια και κάποιοι “εταίροι” και “σύμμαχοι” συστηματικά από τη δεκαετία του 1990 εργάζονται για την πολυδιάσπαση του Ελληνισμού στην Αλβανία. Καθώς οι Βλάχοι αποτελούν τον κύριο όγκο του στοχευμένα στράφηκαν σ’ αυτούς. Έτσι σήμερα εμφανίζονται τρεις βλαχικοί ταυτοτικοί τύποι στην Αλβανία: ελληνικός, ρουμανικός και ο δούρειος ίππος του “Μακεδοναρμανικού” που στοχεύει και στους Βλάχους της Ελλάδας συνεπικουρούμενο κι από τους φωστήρες του ΚΕΜΟ.
Αν κοιτάξει κανείς στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην Ελλάδα διαβάζει ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά.
Δείγμα αφενός του πανρουμανισμού ήταν το ρουμανικό βέτο στην έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σερβίας κι αφετέρου έδειξε πως κάποιοι ισχυροί εταίροι μπορούν να χρησιμοποιούν ανύπαρκτα επί της ουσίας ζητήματα για να ασκούν διπλωματικές πιέσεις. Πρόσφατα, η Ρουμανία με νόμο επιχειρεί να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη -συμπεριλαμβάνοντας και τους βλαχόφωνους Έλληνες- με την ρουμανική διασπορά (διαβάστε Εδώ)....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.