Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτριος Κ. Ζάννας, απόγονος της μεγάλης οικογένειας Μακεδονομάχων της πόλης


Σε ηλικία 93 ετών, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή ο Δημήτριος Κ. ΖάνναςΟ επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνεικαι η κηδεία του, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 14.30, 
στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Οι ρίζες της οικογένειας Ζάννα ξεκινούν από το Λιβάδι Ολύμπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Γεννημένος στα 1850 (επί τουρκοκρατίας) ο συνώνυμος παππούς του εκλιπόντος, Δημήτριος Ζάννας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον φούρνο του συντοπίτη του Κ. Παπαγεωργίου ως βοηθός. Με τη βοήθεια του, επίσης Βλάχου, Παπαγεωργίου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική – πολιτική ζωή της Τουρκοκρατούμενης πόλης. 
Προσωπικός φίλος του τότε δημάρχου της πόλης Οσμάν Σαϊτ Μπέη, του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά, εντάχθηκε στο Μακεδονικό Αγώνα και μάλιστα πρωτοστάτησε στην οργάνωση και τη δράση του, μετατρέποντας το ...υπεράνω υποψίας σπίτι «του μεγάλου γιατρού», όπως τον έλεγαν Τούρκοι και Έλληνες Θεσσαλονικείς της εποχής, σε κέντρο του αγώνα !

Εγγονός του Μακεδονομάχου γιατρού Δημητρίου Ζάννα και γιος του δικηγόρου Κωνσταντίνου Ζάννα, ο Δημήτριος Κ. Ζάννας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφού αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε στο υπουργείο Συντονισμού και η φιλελεύθερη δράση του υπήρξε σπουδαία. Γι΄ αυτό εξάλλου φυλακίστηκε στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και επί χούντας του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο Δημήτριος Κ. Ζάννας έγινε δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και η παρουσία στη πολιτιστική ζωή της πόλης υπήρξε δυναμική, επί σειρά ετών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου ΔΣ της, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για αρκετά χρόνια, μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ και του ΔΣ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έφορος του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», πρόεδρος της ΧΑΝΘ και μέλος ΔΣ για πολλά χρόνια, μέλος του ΔΣ της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και νομικός Σύμβουλος της Mobil Hellas.


Διετέλεσε, ακόμη, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» για πολλά χρόνια, καθώς επίσης ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για αρκετά χρόνια και επίτιμος πρόεδρος.

Ο Δημήτριος Κ. Ζάννας βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα ως ευπατρίδης και για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Βραβεύτηκε από το κράτος του Ισραήλ για τη συμβολή του στη διάσωση εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κηδεία ενδέχεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης ΣαμαράςΟ Δημήτριος Κ. Ζάννας ήταν πρώτος εξάδελφος της μητέρας του σημερινού πρωθυπουργού (Ελένης Ζάννα – Σαμαρά).

Ο ΥΜΑΘ για το θάνατο του Δημ. Κ. Ζάννα

Σε δήλωσή του για το θάνατο του Δημήτριου Κ. Ζάννα, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου αναφέρει: «Ο Δημήτριος Ζάννας υπήρξε ένας άνθρωπος της συνέπειας, με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και χρέους προς την πατρίδα. Ένας σεμνός ευπατρίδης, ενάρετος άνδρας. Ένας σπουδαίος Μακεδόνας, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονταν οι αρετές όλων των ανθρώπων της προσφοράς. Εμπνευστής του καυχήματος της Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, τίμησε την οικογενειακή του παράδοση που είναι συνυφασμένη με τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη και από τη θέση του Δημάρχου, αλλά και αφιερώνοντας χρόνο και γνώσεις σε μια σειρά αξιόλογων φορέων και ιδρυμάτων της πόλης. Το παράδειγμά του, θα αποτελεί οδηγό για όλους μας. Αιωνία του η μνήμη».

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Δημητρίου Κ. Ζάννα εκφράζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Ο κ. Ζάννας ήταν επίτιμο μέλος της Ενωσης από το 2002.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το διαβάσαμε: agelioforos.gr και koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.