Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική ταφική επιγραφή εξαφανίστηκε από τον περίβολο του μουσείου της πόλης των Σκοπίων


Μαρτυρία βορείως της FYROM ! 
"Ιουλία Ολυμπίας..."
Ο συγκερασμός Ελληνικών και Ρωμαϊκών ονομάτων -που αναγράφονται σε μια ελληνική ταφική επιγραφή του 2ου ή 3ου αι. μ.χ., η οποία βρέθηκε κοντά στην πόλη των Σκοπίων- δείχνει 
την πορεία λατινοποίησης των Ελλήνων.

Οι νοτιοσλάβοι γείτονες μας την είχαν τοποθετήσει σε περίοπτη θέση έξω από το μουσείο της πόλης των Σκοπίων αλλά αργότερα αφαιρέθηκε από τον συγκεκριμένο χώρο!
Η επιγραφή είχε επάνω της χαραγμένη τη φράση: 
ΙΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΙΣ ΜΝΕΙΑΣ ΧΑΡΙΝ“ 
Οι επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγοι που παραμένουν στον χώρο έχουν επιγραφές στη λατινική γλώσσα. Προφανώς κάποιος παρατήρησε αυτήν την πολιτικά και ιστορικά άβολη ελληνική επιγραφή, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση της από το χώρο. Το πού μεταφέρθηκε παραμένει ακόμη άγνωστο!

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι γείτονες μας τοποθετούν ελληνικές επιγραφές έξω από δημόσια κτήρια. Ίσως κάποιοι θυμούνται την ακόμη αρχαιότερη μακεδονική επιγραφή που έχουν τοποθετήσει εδώ και χρόνια έξω από κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων! Το τραγικό του φαινομένου είναι η δικαιολόγηση της ελληνικής γραφής των Μακεδόνων: '' Όλοι τότε χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα και γι' αυτό την χρησιμοποιούσαν και οι Μακεδόνες '' (!!) Φαίνεται πως δεν διδάχτηκαν ποτέ περί της Ελληνικής Κοινής!
Το διαβάσαμε: Εδώ & Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.